Hlavní obsah

Zelení půjdou za komunisty

Právo, nig, trj
PRAHA

Šéf zelených Martin Bursík ve čtvrtek po jednání s šéfem lidovců Janem Kasalem řekl, že osloví komunisty, aby pomohli s přijetím ústavního zákona o samorozpuštění Sněmovny 120 hlasy jejích členů.

Článek

ČSSD by je pak nemohla ani 74 hlasy ze 200 zablokovat. Podle Bursíka jde o schůdnou cestu k předčasným volbám, i když s přispěním komunistů. Protože však nejde o vládu a její podporu, zeleným by hlasy KSČM nevadily. O věci má Bursík, který Kasala požádal, aby se lidovci k návrhu připojili, jednat s komunisty v pátek.

Zeleným by nevadilo, kdyby zemi do nových voleb vládl kabinet, který nezíská důvěru Sněmovny. To však ostře odmítá prezident. A Kasal také: "Já si obtížně umím představit, že by Václav Klaus jmenoval vládu, která bude předem odsouzena k nezdaru. Minimálně udělá všechno pro to, aby ta vláda byla úspěšná, i s tím, že bude časově omezen její mandát," řekl Kasal.

Šéf KSČM Vojtěch Filip ve čtvrtek na Hradě Klausovi potvrdil, že komunisté pro návrh na samorozpuštění jsou. "Jsme přesvědčeni, že před tím úplným krizovým stavem, tzn. před třetím neúspěšným pokusem, je možné udělat smírné řešení, kdy Sněmovna se domluví alespoň na seberozpuštění," dodal Filip. Podle něj by nešlo o cestu, jak obejít ČSSD.

ČSSD by chtěla návrh odkázat podvýboru pro změny ústavy a doplnit o další změny. Pokud se jí to nepodaří a zákon projde, budou stát strany před posledním krokem - tedy vypuštěním rybníka kaprům. Otazníky jsou právě u lidovců, a to, zda se domluvit s komunisty.

"Aplikace tohoto zákona je možná, žádné usnesení KDU-ČSL nás nezavazuje, jak bychom v této věci měli hlasovat. A moje přesvědčení je, že by o tom neměl rozhodovat předseda, předsednictvo nebo poslanecký klub, ale celostátní konference," dodal Kasal s tím, že by se tím mohl zabývat i lidovecký sjezd v prosinci.

Reklama

Související články

Topolánek mluvil s Bursíkem o nové vládě

V pondělí začalo další kolo jednání politických stran o podobě nové vlády. Jako první se premiér a předseda ODS Mirek Topolánek setkal v Kramářově vile...

Výběr článků

Načítám