Hlavní obsah

Vsetínský starosta pobouřil stěhováním Romů nejen lidovce

– PRAHA, VSETÍN
Právo, dan, gö

Lidovecký starosta Vsetína a nový senátor Jiří Čunek se dostal mimo program KDU-ČSL, když zařídil vystěhování romských neplatičů z města. Ve čtvrtek ho za to kritizoval šéf lidovců Jan Kasal. Přitom Čunek zvažuje kandidaturu na šéfa lidovců.

Článek

"Musím říci, že realizace, kterou zvolil Jiří Čunek, je naprosto mimo názor a volební program KDU-ČSL. Je to řešení, které možná vyhodnotilo městské zastupitelstvo ve Vsetíně jako přijatelné, ale rozhodně není ani vzdáleně blízké názoru a programu KDU-ČSL," uvedl Kasal.

Čunek by si měl podle Kasala stanovit sankce sám, a to i přesto, že by se věci dnes mohla věnovat celostátní konference lidovců.

"Nejsem příznivec stranických trestů," poznamenal Kasal s tím, že by se Čunkovým případem mohla zabýval vsetínská organizace lidovců, případně jejich senátorský klub. I ten by měl dnes zasednout, podle Kasala tam ale není nálada pro to, aby se Čunek vzdával mandátu.

Filip: jaký vřed?

Předseda KSČM Vojtěch Filip se ve čtvrtek ohradil proti Čunkovu slovníku. "Měl by přestat používat slova jako vřed a metody, které jsou ponižováním lidské důstojnosti jen proto, že někteří lidé mají jinou barvu pleti, či jsou jiné národnosti," prohlásil na tiskové konferenci.

Reagoval tak na Čunkovo vyjádření v pořadu televize Nova Na vlastní oči, kde se chlubil, jak se mu podařilo vystěhovat romské občany z města.

KSČM podle Filipa udělá vše, aby občanská a lidská práva měli v ČR všichni bez rozdílu národnosti, barvy pleti, politického přesvědčení a náboženského vyznání.

"Čunek by měl odejít"

Zprávy o vystěhování dalších romských rodin starostou Čunkem pobouřily zástupce organizací, které se snaží Romy integrovat do společnosti.

Podle režiséra Břetislava Rychlíka, který se ve svých snímcích romskou otázkou zabýval, by měl Čunek odejít z veřejného života.

"Považuji jeho jednání za neetické, nekorektní a v rozporu například s vládní koncepcí romské integrace," řekla ČTK předsedkyně sdružení Romea Jarmila Balážová.

Podle tajemníka Rady vlády pro záležitosti romské komunity Czeslawa Waleka má například rada jen omezené možnosti. "Nemáme žádné pravomoci, můžeme pouze apelovat," uvedl Walek.

Zástupci rady podle něj opakovaně jednali se vsetínskou radnicí. "Navrhovali jsme různá řešení, pokoušeli jsme se vedení města přesvědčit o tom, že jsou i jiné způsoby, než všechny Romy jednoduše vysídlit, ale marně," poznamenal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám