Hlavní obsah

Senát se zabývá výrazným omezením imunity

– PRAHA

Senát ve čtvrtek zamítl sněmovní návrh, jak omezit imunitu poslanců a senátorů. Podpořil svůj vlastní návrh, který imunitu omezuje ještě více, a to jen na projevy v parlamentu.

Článek

Senátoři se měli rozhodnout, jestli podpoří sněmovní návrh, kterým by se odstranila doživotní imunita jen pro konkrétní kauzy, nebo návrh senátorů ODS, kteří chtěli omezit imunitu zákonodárců na jejich projevy v parlamentu. Nakonec dali přednost vlastnímu, přísnějšímu návrhu. Proti sněmovnímu návrhu hlasovala těsná většina senátorů.

Senátní návrh je však teprve na začátku své legislativní cesty. Senát dnes podpořil jeho další projednávání. I kdyby ho nakonec parlament schválil, bude to trvat asi nejméně několik měsíců. Navíc vůbec není jisté, že poslanci a senátoři se na nějakém omezení imunity shodnou.

Přinejmenším prozatím tedy platí, že výsady zákonodárců se omezovat nebudou. Pro zamítnutí byli podle elektronického záznamu senátoři ODS a Jaromír Štětina (za Stranu zelených). Občanští demokraté jsou i autory návrhu na přísnější omezení imunity.

Sněmovna ještě před volbami navrhla, aby se imunita vztahovala pouze na dobu výkonu mandátu. Nyní je praxe taková, že pokud parlament svého člena k trestnímu stíhání nevydá, je už v daném případě navždy vyloučeno. Novela ústavy, kterou navrhovali poslanci, by znamenala, že po skončení mandátu by žalobce mohl v takovém případě stíhání zahájit.

Kdyby dnes Senát poslaneckou novelu schválil, omezení imunity by už nic nestálo v cestě. Prezident ústavní zákony vetovat nemůže.

Co navrhuje Sněmovna

Sněmovna schválila verzi, podle níž by už neplatila dosavadní tzv. doživotní imunita. V současné době platí, že pokud parlamentní komora nevydá svého člena policii, nesmí být poslanec či senátor za daný čin už nikdy stíhán. Dolní komora navrhla zkrácení imunity jen po dobu výkonu mandátu. Návrh předložili poslanci KDU-ČSL.

Dnešní schůze Senátu by mohla být poslední pro 19 senátorů, kterým končí mandát. Zasedání horní komory se nově zvolení senátoři zúčastní poprvé 29. listopadu. Při té příležitosti si senátoři mimo jiné vyberou své představitele na další dva roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám