Hlavní obsah

Sníh komplikuje dopravu po celé zemi

Stačí pár centimetrů sněhu, do toho silný vítr a na mnoha místech republiky je chaos v dopravě. Kolony aut se ve čtvrtek ráno kvůli prvnímu sněhovému poprašku a námraze na silnicích začaly tvořit například na několika místech na Plzeňsku.

Článek

V noci na čtvrtek napadlo i v Plzni pár centimetrů sněhu. Po Plzni se stalo několik menších nehod, v jejich okolí se tvoří zácpy, v nichž uvízly i sypače silničářů. "Stojí kolony aut, uvízl mi v nich i sypač a musím ho posílat objížďkou z druhé strany," řekl dispečer správy a údržby silnic v Kralovicích na severu Plzeňska Petr Vomáčka.

Auta podle něj stojí například na dálničním přivaděči u Kyšic, kamiony stojí také u Třemošné. Zatím sjízdná je hlavní silnice z Plzně na Karlovy Vary. S velkou opatrností jsou sjízdné silnice v okolí Chrástu.

Do terénu vyjížděli poprvé se sypači také silničáři na Klatovsku či jihu Plzeňska. Sníh napadl zejména ve vyšších polohách - v okolí Nepomuku a Brd na Plzeňsku a na Šumavě. Silnice do Železné Rudy byla ráno namrzlá.

Na silnicích v Pardubickém kraji se tvoří náledí. V okolí Hlinska a Poličky leží na silnicích nižších tříd ujetá vrstva sněhu. Řidiči by proto měli jízdě věnovat zvýšenou opatrnost. Silnice první třídy v kraji jsou po chemickém ošetření mokré, informují na internetových stránkách pardubičtí silničáři.

Pozorní musí být řidiči i na Orlickoústecku, kde sněží a vane silný vítr. Sněhové přeháňky ráno hlásilo okolí Moravské Třebové a Poličky. Teploty se ráno v Pardubickém kraji většinou pohybovaly několik stupňů pod bodem mrazu.

V Libereckém kraji napadl první sníh, silnice jsou proto kluzké a namrzají. Podle silničářů jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Problémy mohou mít vozy hlavně ve stoupáních. Ráno se tak na krátkou dobu zastavila doprava na silnici ze Studence na Semilsku, kudy jezdí kamiony na Vrchlabí, řekl Jiří Daníček z krajské správy silnic Libereckého kraje.

Silničáři v kraji drží čtyřiadvacetihodinové služby a už kolem třetí hodiny ráno vyjížděly na silnice sypače a také sněhové pluhy. Teploty v kraji klesly ráno pod bod mrazu, někde až k šesti stupňům pod nulou. Fouká nárazový vítr a zejména v horských oblastech se mohou tvořit sněhové jazyky.

První sníh překvapil ráno také řidiče ve středních Čechách. Silnice a dálnice jsou jsou ale holé a mokré. Některé úseky by však mohly namrzat. Silničáři proto varují řidiče, aby jezdili se zvýšenou opatrností.

Podle informací správ a údržeb silnic se teploty v kraji pohybují od mínus tří do plus tří stupňů Celsia. Je zataženo nebo polojasno, místy fouká silný vítr. V některých částech kraje, například na Benešovsku, se vyskytují sněhové přeháňky.

Na jihu Čech v oblastech nad 700 metrů nadmořské výšky zejména na Prachaticku a Českokrumlovsku leží kolem tří centimetrů sněhu. Nejnebezpečnější jsou námrazy, které se místy tvoří ve všech polohách, řekl provozní náměstek Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Karel Jírovec.

Silničáři ráno všechny silnice, na nichž zůstává ležet sníh, posypali. Problémy měly ráno kamióny mezi Vimperkem a Kubovou Hutí na Prachaticku. "Jeden tam zůstal stát v kopci," uvedl Jírovec. Jinak se kvůli námrazám v kraji staly spíše drobnější dopravní nehody.

V Krušných horách na Karlovarsku byly v ranních hodinách některé úseky cest namrzlé a mírně zasněžené. Řidiči by proto měli být velmi obezřetní a pokud ještě nemají na automobilech zimní pneumatiky, raději by prozatím do vyšších poloh neměli vyjíždět. Situace ale není nijak dramatická a všechny cesty jsou, byť někde se zvýšenou opatrností, sjízdné.

Všechny sledované silnice v Ústeckém kraji jsou sjízdné. V horských oblastech už silničáři preventivně vozovky solili či pokryli inertním materiálem. Vzhledem k předpovědi počasí, která upozorňovala na sněžení a prudký pokles teplot s předstihem tří dnů, nebyl problém zajistit dostatek techniky, řekl hlavní dispečer silničářů Ústeckého kraje Jan Mašek.

Řidiči v Královéhradeckém kraji by měli při svých dnešních cestách dbát zvýšené opatrnosti. Na některých úsecích silnic se objevují zledovatělá místa, někde sněží a fouká silný boční vítr, vyplývá z informací webových stránek silničářů.

Silnice ve vyšších polohách Trutnovska a Rychnovska, kde během noci napadlo i několik centimetrů sněhu, jsou po chemickém ošetření mokré, v lesních úsecích a na horách se místy objevují zledovatělé úseky.

Až pět centimetrů vysoká vrstva rozbředlého sněhu leží po nočním sněžení na silnicích druhé a třetí třídy na Vsetínsku. Viditelnost je navíc kvůli sněhovým srážkám omezená, silničáři proto řidičům doporučují zvýšenou opatrnost. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Na Kroměřížsku, Uherskohradišťsku a Zlínsku dnes ráno nesněží, všechny vozovky jsou tak zde bez omezení sjízdné. Teploty se na celém území pohybují od minus dvou do čtyř stupňů.

Sněhové srážky na Šumpersku a Jesenicku v noci na dnešek poprvé vyhnaly silničáře do terénu. Ve vyšších polohách obou okresů musejí motoristé počítat nejen se sněžením, ale i se silným větrem. Silnice jsou mokré nebo se slabou vrstvou rozbředlého sněhu. Na vedlejších silnicích se může držet sněhový poprašek, řekl dispečer šumperských silničářů Vladimír Hrabovský.

"Na Šumpersku a Jesenicku jsou sněhové přeháňky, na horách je sněžení vydatnější a fouká tam silný vítr. Sněhové jazyky zatím nemáme hlášeny. Chemicky ošetřené silnice jsou holé, nebo se slabou vrstvou rozbředlého sněhu," uvedl dispečer. Podle olomouckého dispečera jsou na Olomoucku, Přerovsku i Prostějovsku silnice holé, místy vlhké.

První sníh napadl také na jihu Moravy. Silnice pokryl sice jen bílý poprašek, problémy však dělá námraza. Kvůli ní se zvýšil počet nehod. Především v Brně a okolí a také na severu kraje vyjely všechny posypové vozy. Silnice jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností.

"Hustě sněžit začalo kolem 01:00. Nad ránem pak sníh zamrzl. V některých místech Brna uvízly v kopcích auta s letními pneumatikami. Naše posypové vozy se do těchto míst nemohou dostat," řekl Leoš Chasák z podniku Brněnské komunikace.

Nárůst lehkých nehod s malou škodou zaznamenali zejména policisté na dálnici D1. Na dálnici D2 mezi Brnem a Břeclaví se převrátil v noci kamion. Řidič nebyl zraněn, provoz na rušné komunikaci byl však ale omezen. Nehody hlásí Blanensko, kolony aut stojí na kluzkých silnicích v Brně-Vinohradech a v nedaleké Líšni.

Policisté a silničáři se shodují, že mnozí řidiči zapomněli přezout pneumatiky na svých autech. Doporučují, aby tak opozdilci učinili co nejdříve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám