Hlavní obsah

Zvolit ten nejvhodnější sport pro lidi s artrózou není vůbec jednoduché

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to začarovaný kruh. Mnozí z nás by potřebovali shodit nadbytečná kila, aby zmírnili artrózu. Jenže nemohou, klouby je bolí a bolest jim brání ve sportování nebo v intenzivnějším pohybu. Navíc jim hrozí, že si kvůli sportu ještě víc poškodí klouby a jejich měkké tkáně.

Článek

Radek (48): „Vždycky jsem hrál rád tenis. Když mi doktor řekl, že bych měl zhubnout, abych zbytečně nepřetěžoval kolena, ve kterých mě trápila artróza, řekl jsem si, že si ho s bývalými kamarády zase trochu užiju. Hrál jsem hlavně čtyřhru, při ní se člověk tolik nenalítá.

Při jednom zápase, když jsem dobíhal těžký míček, mi kolenem projela ostrá bolest. Skončil jsem na chirurgii. Diagnóza byla jasná: utržený meniskus. Chirurg prohlásil, že hrát tenis s tolika kily navíc je bláznovství. Doporučil mi, abych po operaci menisku zašel do rekondičního centra VŠTJ Medicina Praha, kde mi udělají testy a pomůžou vybrat vhodnější sport. Nejen s ohledem na věk a váhu, ale i na mé zdravotní problémy.

V rekondičním centru, které sídlí v Ústavu tělovýchovného lékařství 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze 1, přesně změřili, jakou snesu zátěž, a zjistili, při jaké intenzitě pohybu spaluje můj organismus nejvíc tuků. Probral jsem s lékařem i svůj jídelníček a udělal v něm pár změn.

Doporučili mi rotoped a na rehabilitaci mě naučili cviky, díky kterým mě podstatně méně bolí záda. Škoda že jsem o centru nevěděl dřív. Mohl jsem si ušetřit operaci menisku, přechodné zhoršení artrózy a další zbytečné komplikace.“

Spalovat tuky a šetřit klouby

Lidem s postiženými klouby doporučují lékaři hlavně plavání. Je výborné na zlepšení kondice, navíc minimálně zatěžuje klouby. Ale není moc vhodné na hubnutí. Tuk se začíná víc odbourávat ve vodě teplé 36 °C. Ta, ve které plaveme, však mívá 20-26 °C a při této teplotě se tělo brání rozkladu tuku. Má spíš sklon ho ukládat do zásob.

Pro lidi s artrózou, kteří potřebují zhubnout, je proto vhodná:
- jízda na kole, rotopedu nebo stacionárním kole
- cvičení na rehabilitačních míčích (tzv. fitbalech)
- cviky s gumovými pásy (terabandy)
- pilates, které rovnoměrně posiluje tělo a zlepšuje jeho držení
- cvičení v teplé vodě

Tyto druhy sportu nebo cvičení nám umožní spalovat tuk a přitom šetří jak klouby, tak jejich měkké tkáně. Navíc mají řadu dalších pozitivních efektů na srdce, postavení páteře, stav svalů.

Nevhodné jsou sporty, při kterých dochází k prudkým změnám pohybu, k rotacím v plné rychlosti anebo k nárazům, skokům. Není to jen tenis nebo squash, ale také fotbal, volejbal, aerobik a další sporty, případně cvičení.

Pohyb jako lék

Ideální je, když se lidé začnou věnovat vhodnému sportu už v dětství. Přiměřený pohyb totiž pomáhá vyživovat a regenerovat měkké tkáně, včetně kostní chrupavky. Přispívá k jejich dobrému stavu a oddaluje potíže s artrózou. Aktivní pohyb je důležitý pro mírnění a oddalování těchto potíží i v pozdějším věku, stejně jako potravinové doplňky na artrózu, které jsou k dostání v lékárnách.

Řada lidí namítne, že jim při dnešním uspěchaném způsobu života nezbývá na pravidelné sportování čas. K lepší výživě kloubů ale může přispět i taková banalita, jako je chůze. Stačí jít pěšky třeba kus cesty do práce nebo domů.

:.Při nordic walkingu se spaluje o 20 až 50 % víc energie než při chůzi a přitom nezatěžuje klouby. Foto: aktiv-nord.de

Módní nordic walking

Z populárních sportů nám s lehčí a střední artrózou může pomoci nordic walking (NW), zvláštní druh chůze s hůlkami. Řada lidí ho považuje za módní nesmysl, ale tím opravdu není. Člověk při něm spaluje o 20 až 50 % víc energie než při chůzi, protože do pohybu zapojuje daleko intenzivněji horní polovinu těla.

Pokud zvládne techniku NW, pohybuje se navíc plynuleji a šetrněji i s ohledem na svaly a klouby.

Ale také tady platí: poradit se s lékařem a naučit se správný pohyb pod dohledem instruktora. Jinak si můžeme spíš ublížit než pomoci. Víc se o NW dozvíte na www.czech-nordicwalking.com . Najdete tam zároveň seznam center NW a vyškolených instruktorů.

Kde najít správná centra

- Podobné služby jako zmíněné VŠTJ Medicina Praha nabízejí centra v Plzni, Litoměřicích, Hradci Králo é a v Čáslavi. Kontakty a další podrobnosti jsou na internetové adrese www.medispo.net . Velmi dobré je také GeRi centrum v Praze: www.geri-rehabilitace.cz

- Lidé, pro které jsou tato centra příliš daleko, by měli po dohodě s lékařem zajít na nejbližší rehabilitaci. Tam jim řeknou, čeho se mají vyvarovat. A naučí je tam cviky, které zlepší stav jejich svalů, případně i kloubů.

- Dobré jsou také kurzy pořádané STOB (www.istob.cz). Jejich organizátoři spolupracují s odborníky, kteří mj. hlídají i vhodnou míru tělesné zátěže. Tyto kurzy hubnutí běží po celé republice a můžeme si v nich vybírat z různých pohybových aktivit.

Reklama

Související témata:

Související články

Klouby občas potrápí každého

Určitě už každý z nás bolesti kloubů zažil. Nemůže vstát, špatně se pohybuje a rád si tak říkajíc hoví. Sedne si a odpočívá. Po chvilce bolest ustoupí...

Artritidu lze léčit zlatem

Denně televize chrlí desítky reklamních spotů nabízejících zázračné preparáty ulevující nemocným artritidou. Bolestivá choroba kloubů postihující milióny...

Revmatická artritida může postihnout i kojence

Zhruba 3000 českých dětí trpí revmatickými onemocněními, z toho asi 2000 má juvenilní artritidu. Část nemocných s revmatickou artritidou lze úspěšně a bezpečně...

Zabrzděte včas artrózu

Spousta lidí, kteří si kupují v lékárně nejrůznější přípravky na artrózu, tam přichází pozdě. Utratí za preparáty dost peněz a přitom jim nepřinesou takové...

Výběr článků

Načítám