Hlavní obsah

Zlozvyky, kvůli kterým předčasně stárneme

Novinky, bok

Proces přirozeného stárnutí patří do lidského života a zatím nikdo nepřišel na to, jak ho zastavit. I když už moderní doba pokročila, a existují způsoby, jak ho alespoň v některých ohledech významně zpomalit, přesto mnozí stárnutí zbytečně urychlují. V takových případech pak ani zázračné metody nenavrátí mladistvý vzhled.

Foto: Profimedia.cz

Přirozený proces stárnutí těla nezastavíme. Někdy mu ale zbytečně pomáháme vše urychlit.

Článek

Každý člověk má ve svém životě nějaké menší zlozvyky, které dokáže ovlivnit tak, aby zapadly do běžného každodenního procesu a nedělaly tolik škody. K tomu mají ale mnozí i takové, které praktikují dlouhodobě, čímž jejich vliv nejen na svůj vzhled, ale i celkové zdraví významně zhoršují.

Špatné stravování

Nevhodné stravovací návyky bohužel sužují mnohé z nás. Nedostatečné či nevyvážené stravování nám kromě nadváhy a nemalých centimetrů v pase navíc může přivodit i dřívější projevy různých srdečních onemocnění či diabetes 2. typu, varuje server Health24.

Mezi potraviny či produkty, které mají vliv na rychlejší stárnutí organismu, patří především ty s nadměrným obsahem sacharidů, dále pak jídla z fast foodů, potraviny s vysokým obsahem soli, nedoporučuje se také nadměrný příjem kofeinu a samozřejmě alkoholu.

Podle odborníků není vhodné často používat ani rostlinné, řepkové či sójové oleje, které při dlouhodobém používání ničí buněčné membrány. Také při dlouhodobějším vystavení vlhku, světlu či teplu podléhají rychleji zkáze a tzv. oxidaci (žluknutí, znehodnocení).

„Oxidované oleje v tomto daném případě útočí na kolagen, jeho ubývání pak způsobuje vrásky a také například stařecké skvrny,” vysvětluje nutriční specialistka Linda L. Proutová. Místo toho je vhodnější olivový nebo kokosový olej.

Málo pohybu 

I nedostatečný nebo nepravidelný pohyb se dá označit za velmi rozšířený zlozvyk, kvůli kterému předčasně stárneme. Pravidelný pohyb totiž kromě eliminace bolesti, kontroly váhy či zlepšení spánku má výrazný vliv i na choroby, které jsou spojovány právě se stárnutím – srdeční onemocnění, rakovina, osteoporóza nebo vysoký krevní tlak.

Vědci z Britské královské akademie v Londýně poukazují na svá zjištění ohledně výzkumů lidské DNA. Zaměřili se především na určitou část, tzv. telomery, které chrání chromozomy před poškozením. Telomery jako takové a jejich délka souvisí s procesem stárnutí.

Postupným stárnutím organismu se telomery zkracují a ničí se. Čím kratší telomery, tím unavenější a starší buňky. Podle výzkumu vědců bylo prokázáno, že délka telomerů je výraznější u lidí, kteří mají ve svém životě pravidelný pohyb. Podle mnoha vědeckých závěrů jsou tak tito lidé biologicky mladší než ti, kteří mají sedavý způsob života.

Kouření 

Závislost na nikotinu a s tím spojené kouření má vliv jak na samotné zdraví člověka, tak i vzhled jeho pokožky. Podle několika nezávislých studií má negativní vliv na pokožku dokonce i jen časté vystavování tabákovému dýmu. Podle odborníků i takové situace významně zvyšují degeneraci kožních buněk, což má za následek celkové vysychání pokožky a dřívější objevování vrásek.

Jedním z velkých problémů pak je, že kouření obírá tělo o vitamín C (antioxidant), který ho chrání spolu s jinými faktory proti různým nemocem (srdeční choroby, rakovina, diabetes, astma atd.).

Stres 

Tělesné zdraví výrazně ovlivňují i emoce a s nimi často spojený stres. Ten negativně ovlivňuje téměř vše, od krevního tlaku přes srdeční rytmus až k produktivitě, má i vliv na schopnost racionálního rozhodování.

Nedostatek sexu 

Neobvyklým zlozvykem, který někteří jedinci považují spíše za výhodu, je podle odborníků i nepravidelnost sexuálního styku.

Přitom aktivní sexuální život přináší vedle osobního potěšení i řadu zdravotních pozitiv. Zmírňuje napětí a stres, podle některých výzkumů také posiluje imunitní systém, zlepšuje odolnost kardiovaskulárního systému, vedle toho také zvyšuje sebevědomí, intimitu mezi partnery a snižuje bolest.

Kosmetické prohřešky 

Specificky u žen pak mohou za jejich celkově starší vzhled oproti reálnému věku i některé kosmetické prohřešky, které praktikují (většinou nesprávně). Jak uvádějí lékařští specialisté z organizace Third Age, mnohé mohou přidat ženám vzhledově navíc až 10 let.

Podle jejich výzkumů ženy často dělají už základní chyby v nedostatečné péči o pokožku, převážně pak obličeje. Základem by měla být pravidelná očista. Není ale bohužel výjimkou, že některé ženy z různých důvodů očistu neprovádějí, případně nedostatečně. I občasné usínání s neodlíčenou pletí může mít výrazný vliv na její vzhled a pružnost, stejně tak jako pravidelná hydratace.

U mužů i žen pak může být na vině předčasného stárnutí pokožky či jejího ničení nadměrné slunění bez potřebných ochranných prostředků.

Reklama

Související témata:

Související články

Úskalí jídelníčku ve vyšším věku

Osmašedesátiletou ženu přivezla do nemocnice sanitka s podezřením na akutní zánět slepého střeva. Lékaři naštěstí zjistili, že jde jen o bolesti způsobené...

Celebrity, které neumějí stárnout

Vrásky k přibývajícím rokům patří, to si musí časem připustit každý. Stárnutí je neúprosné a nevybírá si, ale někteří lidé ho vnímají velmi tragicky. Především...

Výběr článků

Načítám