Hlavní obsah

Ženě zachránila život ledvina od syna, kterého postihla mrtvice

Novinky, bok

Padesátiletá Rose Perryová již delší dobu bojovala se zdravotními problémy. Trpěla silnou cukrovkou, k tomu se navíc přidalo selhávání ledvin. Byla proto zařazena do registru pro transplantaci. Jako málo z mnoha se dočkala dárce velmi brzo. Bohužel jím byl její vlastní syn.

Foto: Profimedia.cz

Transplantace orgánů je pro některé lidi jedinou možností na delší život. Ne každý člověk se ale operace dožije. Ilustrační foto

Článek

Transplantace jsou již delší dobu pro některé lidi jedinou možností, jak dostat šanci na delší život, pokud jim selhávají některé orgány. I při včasné registraci do čekací listiny na transplantaci jim ale nikdo nezaručí, že se potřebného orgánu dočkají.

Podmínky pro transplantaci totiž jasně udávají pravidla, za kterých může být operace provedena. Kvůli tomu mnozí lidé čekají řadu měsíců, někteří se nedočkají vůbec.

Rose Perryová z předměstí amerického Chicaga měla to štěstí, že našla dárce rychle, navíc pro ni byl dokonalou shodou, čímž jí zachránil život. Štěstí z jeho nalezení ale bylo u ženy vykoupeno velkou tragédií – potřebná ledvina totiž pocházela od jejího čtyřiadvacetiletého syna, který z ničeho nic dostal doma v kuchyni záchvat mrtvice.

Člen rodiny jako ideální dárce

Ronald se z ní bohužel nezotavil a zemřel. Lékaře proto logicky napadla možnost dárcovství orgánu pro jeho matku, mladého muže tak nechali na podpoře přístrojů.

„Okamžitě jsem řekla ne. Nechtěla jsem jeho ledvinu, chtěla jsem zpátky své dítě,” svěřila se serveru FoxNews zdrcená matka. Manžel a druhý syn ji ale nakonec přemluvili, aby souhlasila.

Transplantace proběhla 17. května. Den poté, co její syn zemřel, dostala Rose novou šanci do života. O týden později šla synovi na pohřeb.

„Jsem ráda, že jsem nakonec souhlasila. Život jsem mu zachránit nemohla, utrpení z jeho odchodu ale není tak velké. Mám ho totiž stále u sebe,” dodala Rose.

Reklama

Související témata:

Související články

Kvasinkovou infekcí se mohou nakazit i muži

Pětasedmdesát procent žen zná ten pocit nepříjemného pálení a svědění. Častokrát jdou z nepříjemné bolesti až slzy do očí. Kvasinkové infekce se většinou...

Výběr článků

Načítám