Hlavní obsah

Základní cviky z crossFitu, které posílí celé tělo a lze je cvičit i doma

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CrossFit patří mezi nejoblíbenější funkční tréninky současnosti. Cvičení se skládá z poměrně jednoduchých cviků posilujících kompletně celé tělo, při kterých si často vystačíte jen s vlastní vahou. Tyto cviky jsou pak často propojovány i s aerobním cvičením a prvky gymnastiky. Sestavu základních cviků z CrossFitu pro nás ve videu připravila trenérka a zároveň trojnásobná držitelka titulu nejlepší Česká CrossFit atletka Soňa Karásková.

Zacvičte si společně s trenérkou CrossFitu Soňou Karáskovou sestavu základních cvikůVideo: Novinky

 
Článek

CrossFit rozvíjí hned 10 pohybových schopností a dovedností: sílu, rychlost, výbušnost, svalovou vytrvalost, respirační vytrvalost, hbitost, flexibilitu, přesnost, rovnováhu a koordinaci. Všechny tyto dovednosti přitom pomáhají jedinci ovládat své tělo. Proto je zapotřebí je posilovat tak, aby byly všechny na stejné úrovni.

Přestože mnohé cviky z CrossFitu vypadají jednoduše, dají pořádně zabrat i jinak trénovaným jedincům, zvlášť když se cvičí v rychlejším tempu. Na začátku je ale ze všeho nejdůležitější dbát na správnou techniku cviku, a až následně přidávat tempo, zátěž či náročnější cviky a nejrůznější kombinace cviků.

Akrojóga versus partnerská jóga: Objevte benefity cvičení v páru

Zdraví

Součástí CrossFit cvičení je i tzv. WOD (Workout of the Day) neboli intenzivní cvičení složené z cviků s určitým cílem. Např. člověk musí cvičit několik cviků v přesně daném počtu opakování, a to při dodržování správné techniky, v co nejrychlejším čase či v přesně daném časovém rámci apod. Jedinci pak mají možnost měřit své pokroky.

Jednotlivé cviky jsou vhodné jak pro ženy, tak muže, liší se obvykle jenom v zátěži. Cvičení si tak můžete skvěle užít i se svými protějšky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám