Hlavní obsah

Za vleklé bolesti zad, alergie či únavu mohou často špatné vztahy

Právo, Petr Veselý

Většina lékařů bývá z těch pacientů nesvá. Podstoupí kdejaké vyšetření, berou různé prášky, ale nic jim nepomáhá. Nakonec je pošlou k psychiatrovi, protože si s nimi nevědí rady. Obvykle trvá řadu let, než se dostanou tam, kam patří: k odborníkovi na psychosomatickou medicínu. Ten je vyslechne a snaží se pochopit jejich situaci. Postupně jim navrhuje změny v životě, které zmírní jejich zdravotní problémy, nebo je dokonce vyřeší.

Foto: Profimedia.cz

Za zdravotními problémy mohou být špatné vztahy.

Článek

Příčinou totiž bývají potlačované nebo špatně prožívané emoce, případně vztahy. Pokud je změní, anebo začnou prožívat rozumnějším způsobem, obvykle se svých zdravotních trablů zbaví. Zdaleka nemusí jít jen o žaludeční vředy a potíže se žlučníkem.

Typickými psychosomatickými chorobami i problémy jsou:

  • Bolesti páteře, kloubů a zad, blokády páteře, vysoké napětí svalů, které často zapříčiňuje větší sklon k jejich bolestivému stažení nebo ke zranění.
  • Nejrůznější trable se spánkem a usínáním, podrážděnost, neschopnost soustředit se, úzkostné poruchy a deprese.
  • Srdeční arytmie; snížení imunity, alergie nebo stavy vyčerpání i únavy, které mohou přejít až do chronického únavového syndromu, případně do emočního vyhoření.
  • Bolesti hlavy nebo žaludku, různé potíže s trávením atd.

Špatné emoce a vztahy však dovedou vyvolat také gynekologické a urologické potíže, poruchy štítné žlázy, zhoubné nádory a tak bychom mohli dlouze pokračovat. Lékaři nacházejí při nejrůznějších vyšetřeních těchto pacientů zpočátku pouze drobné odchylky od normálu. Obvykle proto, že se zhorší funkce orgánu, ale ještě v něm nedojde k viditelným nebo měřitelným změnám. Ty se objeví až po čase, když nemocní neřeší správně svou situaci.

Nemohl tomu uvěřit

Padesátiletý obchodník měl kliku na dobrého fyzioterapeuta. Když k němu přišel se zablokovanou krční páteří a s bolavým tenisovým loktem v krátké době potřetí, poslal ho za specialistou na psychosomatickou medicínu. Všiml si totiž, že skoro vůbec nereagoval na léčbu. Specialista se zajímal o to, co se změnilo v jeho životě, než se u něj potíže objevily.

Ukázalo se, že ve firmě, kde pracoval, nastoupil nový šéf. Měl neurvalé metody řízení. Ječel na lidi a vyhrožoval jim. Obchodník ale nemohl dát výpověď. Platil hypotéku. Navíc nevěřil, že by mu uvedené problémy mohl způsobit stres v práci. Lékař se mu snažil vysvětlit, že se svaly šíje při stresu bezděky lehce napínají a dostanou se do stavu, který připomíná válečnou mobilizaci státu. Roste v nich i celkové napětí. To zvyšuje riziko, že se bolestivě stáhnou v místech, kde jsou přetížené, případně vyvolají blokádu páteře. Ale to není všechno.

Foto: Profimedia.cz

Pokud potlačujeme emoce, vyrovnává se s nimi organismus pomocí tzv. práce snů. Na ní se podílí i pohyby končetin ve spánku a napínání určitých svalů. Pokud je této práce hodně, neodpočinou si v noci, jak by měly. Po určité době začnou být přetížené. Vznik blokád a tenisového lokte pak může být jen otázkou času.

Když muži zatelefonoval kamarád z volejbalu a nabídl mu místo ve své firmě, neváhal ani minutu. Práce tam měl sice hodně a plat nepatrně menší, ale vztahy tu byly klidné a přátelské. Během měsíce zmizely jeho problémy s krční páteří i s tenisovým loktem.

Prokletí pořádně přehnaných nároků

Bylo to jak u blbých. Pětačtyřicetiletá vedoucí oddělení ve velké pojišťovně se začala v noci probouzet zpocená a nemohla pořádně dýchat. Několikrát ji odvezli do nemocnice kvůli problémům se srdcem. Kardiologové však nenašli nic, co by mohlo být příčinou jejích potíží. Poslali ji k psychiatrovi. Ten naštěstí rychle pochopil, že prášky na psychické uklidnění vyřeší jen akutní, ale ne dlouhodobé potíže této atraktivní ženy. Poslal ji za kolegou, který se zabýval psychoterapií.

Ten postupně rozkrýval příčinu jejích potíží. Byla překvapující. Dostali se až k jejímu úspěšnému otci. Žena ho jako dítě měla ráda, ale nebylo pro ni snadné uspokojit jeho nároky. Nosila domů téměř samé jedničky, ovšem tatínek pochvalami zrovna moc neplýtval. Jen přikývl hlavou, že to je tak v pořádku. Horší bylo, když se jí něco nepovedlo. Pořádně to schytala.

Zpětně si uvědomila, že se v životě nesnažila jen o co nejlepší výsledek, ale ještě víc o to, aby neudělala chybu. Což ji stálo spoustu psychických sil. Tenhle problém zvětšoval i jiný hendikep. Naučila se podávat pozoruhodné výkony, nenaučila se však odpočívat. Žila v neustálém napětí, jak předejít případnému maléru. Neuměla se odstřihnout od všech povinností a starostí, nedokázala se uvolnit.

Byla ovšem inteligentní, houževnatá a měla kliku na dobrého psychoterapeuta. Ten jí pomohl, aby znovu objevila věci, které měla ráda, ale opustila je kvůli tomu, že se nechala zahltit návalem povinností. Začala znovu tančit, fotografovat, chodit do divadla, do sauny a na masáže.

Kde hledat pomoc

Mohou být vaše zdravotní potíže psychosomatické? Zkuste to probrat s praktickým lékařem. Odborníky na různých místech ČR najdete, když do internetového hledače zadáte klíčová slova: psychosomatická ambulance, klinika nebo centrum.

Tyhle malé radosti zmenšily velké psychické napětí, ve kterém žila, a s ním i její zdravotní problémy. Postupem času si uvědomila, kolik času a energie vynaloží na budování pomyslných obranných linií i na úzkostlivou snahu neudělat chybu. Pozvolna objevovala překvapivou věc: nejde o to, nedělat chyby. Jde o to, dělat víc dobrých rozhodnutí než těch špatných a nedopustit se zásadního omylu. Čím víc brala tuhle myšlenku za vlastní, tím méně měla zdravotních potíží. Ale nejen to. Tím se cítila uvolněnější a život ji zase bavil.

Reklama

Související články

Rakovina ohrožuje i mladé

Přestože rakoviny se bojí spíše střední a starší generace, s prevencí je třeba začít co nejdříve. Právě proto se projekt Rakovina není náhoda zaměřuje na...

Proč darovat kostní dřeň

Farmaceutický průmysl dnes umí vyrobit neuvěřitelně promyšlené a účinné léky. Kostní dřeň nebo pupečníkovou krev však nahradit nedovede. Když darujete do...

Výběr článků

Načítám