Hlavní obsah

Vejce jsou superpotravinou, pomáhají i při dietě

Právo, Mirka Paloncy

Vejce jsou jednou z nejdůležitějších potravin. Kromě nepostradatelných bílkovin obsahují také mnoho vitamínů a minerálních látek. Věděli jste, že jsou i výborným pomocníkem při dietě? Jak poznáte, odkud pocházejí?

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Jedno nebo dvě vejce denně nikomu neuškodí.

Článek

Pojďme si spolu projít ta nejzajímavější fakta o vejcích.

Vejce, vitamíny a dieta

Vejci se dlouhou dobu hrozilo pro jejich vysoký obsah cholesterolu, novější studie však ukazují, že se jedná o zbytečného strašáka. Jedno nebo dvě vejce denně nikomu neuškodí – jsou superpotravinou, o kterou bychom se neměli ochuzovat.

„Mají v sobě totiž obrovské množství živin, a přitom obsahují jen velmi málo kalorií (cca 80 kcal). Vejce obsahuje kromě vitamínů (A, B1, B2, B5, B6, B12, D, E a K), minerálních látek a lipidů, zejména fosfolipidů s vysokým zastoupením nenasycených mastných kyselin včetně omega 3 mastných kyselin, také velké množství proteinů (jedno vejce pokryje cca 14 % procent denního příjmu bílkovin), které jsou bohaté na esenciální aminokyseliny, jež organismus potřebuje pro zdravý vývoj a obnovu buněk,“ říká docentka Kamila Míková z Ústavu analýzy potravin a výživy.

Jak správně nakoupit vejce

Ještě nedávno byl nákup vajec snadný. Dnes máme v obchodech vejce pro fit život, obohacená o vitamíny nebo minerální látky, bio vejce, omega vejce se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin, ale také tekutou vaječnou melanž, loupaná vařená vejce a spoustu jiných typů vaječných produktů. Co je ale při výběru opravdu důležité a na jaké údaje bychom se měli soustředit?

V každém případě je vždy nutné hledět na datum minimální trvanlivosti, protože všechny vaječné pokrmy chutnají nejlépe z co nejčerstvějších vajec. Vejce starší než dva týdny jsou bezpečnější ve variantě „natvrdo“ nebo důkladně tepelně zpracovaná například při sladkém pečení. Podle legislativy lze čerstvá vejce prodávat nejpozději sedm dnů před uplynutím data minimální trvanlivosti, které je 28 dní od snášky.

Rovnou při nákupu je užitečné zkontrolovat obsah krabičky. U klasických vajec se bohužel často stává, že při převozu do obchodu skořápka utrpí a bez kontroly si pak domů přineseme nakřáplé nebo rozbité vejce. Tento problém odpadá u pasterovaných vaječných melanží asepticky balených v kartonu. V těchto obalech jsou totiž vejce už vytlučená, tedy bez skořápky.

Kód je důležitý

Dobré je sledovat kódy, což jsou malá a nenápadná červená razítka na skořápkách vajíček. Skládají se z čísla označujícího způsob chovu, zkratky, která udává, z jaké země vejce pochází, a čtyřmístného kódu, popisujícího registrační číslo chovu, kde bylo vejce sneseno. Takže na skořápce vajec tak můžete najít označení ve tvaru například 2 CZ 1617.

První číslo od 0 do 3 značí způsob chovu. Nulky jsou vejce z bio chovu, což znamená hlavně to, že slepice mohly běhat venku, byly krmené pouze certifikovanými krmivy z ekologického zemědělství a neobsahují žádná barviva.

Číslo 1 označuje chov ve volném výběhu, tedy přibližně to, co si představíme pod pojmem „domácí“ vejce. Tzv. dvojková vejce jsou z chovu v halách na podestýlce nebo ve voliérách, tedy od slepic, které žily pod střechou na slaměné podlaze s možností volného pohybu po prostoru.

A trojky? To jsou vejce od slepic žijících v obohacených klecích. V nich jsou snášková hnízda, popeliště, hřady, možnost broušení drápků i napájecí a krmný systém pro slepice.

Kód země je jednoduchý – CZ znamená, že podpoříte české zemědělce.

Poslední čtyřčíslí

Posledním údajem, který můžete zjistit, je velikost vejce, která se většinou uvádí na krabičce. Vlastně je to stejné jako u oblečení – S značí malou velikost (do 53 g), M střední (53 až 63 g), L velkou (63 až 73 g) a XL extra velkou (nad 73 g).

Pokud si stále nejste jisti, jaká jsou ta správná vejce pro vás, sáhněte po těch s označením KLASA. Tato značka je udělována těm nejkvalitnějším produktům od tuzemských výrobců, takže pokud si vyberete vajíčka se známým modro-červeným písmenem A na obalu, rozhodně neuděláte chybu.

Reklama

Související témata:

Související články

Pochoutky, které vám uberou roky

Toužíte po mladším vzhledu, pevné a zdravě vypadající pokožce a vypnuté pleti? K tomu dopomohou potraviny, se kterými se běžně setkáváte třeba v ledničce, ale...

Změna stravy jim vrátila zdraví

„Byl jsem rizikový pacient. V nemocnicích jsem byl jako doma. Mám za sebou dvanáct cévních operací,“ říká pětašedesátiletý Ondřej Fiala, donedávna invalidní...

Výběr článků

Načítám