Hlavní obsah

Vegetariánství vedlo k předčasné smrti mé matky, tvrdí známý britský kardiolog

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvodů, proč lidé nekonzumují maso, je hned několik. Někdo chápe jídelníček bez masa či dalších živočišných výrobků jako dietu, jiný se tak rozhodne kvůli zvířatům, dalšího k tomu vede zdravý životní styl či jeho náboženství. Tak tomu bylo u lékařky Anishin Malhotraové z anglického Manchesteru. Podle jejího syna, známého britského kardiologa Aseema Malhotra, byla právě strava tím hlavním důvodem její předčasné smrti.

Foto: Profimedia.cz

Být vegetariánem ještě nutně neznamená, že je dotyčný zdravý.

Článek

I vegetariánská strava může být velmi nezdravá, pokud se neskládá ze zdravých a kvalitních surovin bohatých na všechny potřebné nutriční látky.

Hlavním problémem paní Malhotraové podle jejího syna bylo, že nedokázala ve svém jídelníčku nahradit živočišné bílkoviny dostatečným množstvím rostlinných bílkovin a její jídelníček postrádal také dostatek vitamínu B12 a dalších vitamínů, v důsledku čehož měla minimum svalové hmoty a byla náchylná k infekcím.

Její strava navíc obsahovala příliš mnoho škrobů, cukru a nejrůznější konzervanty a éčka z vysoce průmyslově zpracovaných potravin. Mnozí vegetariáni rádi nahrazují například mléčné výrobky těmi rostlinnými, ale už nečtou etikety.

Některé rostlinné smetany, majonézy i nápoje přitom obsahují celou řadu přidaných látek a ochucovadel, ale i škrobů a se zdravím tedy nemají příliš společného. Paní Malhotraová si navíc dopřávala spoustu indických sladkostí a nejrůznějších smažených dobrůtek.

Bohužel ne každý vegetarián je schopen nad skladbou svého jídelníčku skutečně přemýšlet a najít způsob, jak do jídla dostat dostatek kompletních bílkovin, esenciálních aminokyselin, které tělo potřebuje, ale samo o sobě je neumí vyprodukovat.

Ne náhodou jí tak lékaři již před čtyřicátým rokem věku zjistili vysoký krevní tlak a poté i krvácení do mozku.

V průběhu dalších let se u ní objevila nadváha, artritida, poškození páteře, sarkopenie (výrazný pokles svalové hmoty) a pak také diskitida (zánět tkáně mezi meziobratlovými ploténkami), která u ní nakonec způsobila celkovou sepsi (otravu krve) a následnou smrt.

„Být vegetariánem ještě nutně neznamená, že je dotyčný zdravý. Výborným příkladem je v tomto směru Indie, kde je nejvíce veganů a vegetariánů na světě, přičemž právě Indie patří mezi 5 zemí s největším počtem osob s cukrovkou 2. typu na světě,” upozorňuje pro Daily Mail doktor Malhotra.

Vegetariánská strava a vyšší výskyt srdečních onemocnění

To, že vegetariánská strava není vždy zdravá, potvrzuje i studie vědců z Harvardské univerzity z roku 2017, podle které právě tato strava může zvýšit riziko srdečních onemocnění. A to zejména, když si vegetariáni dopřávají příliš mnoho rafinovaných zrn, brambor, sladkostí, exotických tuků a slazených nápojů.

Bohužel ne každý vegetarián je schopen nad skladbou svého jídelníčku skutečně přemýšlet a najít způsob, jak do jídla dostat dostatek kompletních bílkovin, esenciálních aminokyselin, které tělo potřebuje, ale samo o sobě je neumí vyprodukovat. Důležité je také hledět na dostatek vitamínu B12 a dalších vitamínů.

Foto: facebook Aseema Malhotra

Kardiolog Aseem Malhotra se svou matkou

Za velmi zavádějící pak považuje doktor Malhotra doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), aby lidé ve svém jídelníčku nahradili máslo a sádlo zdravějšími rostlinnými oleji.

Složení některých rostlinných olejů (palmového a zejména kokosového) je totiž mnohdy horší než složení živočišných tuků.

Reklama

Související témata:

Související články

Nezdravá strava je stejně návyková jako drogy

Řekne se to velmi snadno - stačí omezit nezdravé jídlo a hubnutí jde samo. Jenže vzdát se některých nezdravých dobrůtek není tak snadné, jak se na první pohled...

Výběr článků

Načítám