Hlavní obsah

V Nizozemí přitvrdili proti kuřákům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NIZOZEMÍ

Od začátku letošního roku v Nizozemsku zavedli velmi přísné předpisy, které kouření omezují. Nesmíte si zapálit ani ve veřejných prostorách, v hromadné dopravě, v taxíku ani na autobusových a vlakových stanicích. Dokonce je zákaz kouření i na pracovišti.

Foto: Vratislav Konečný

Zěměráj to napohled

Článek

S jedinou výjimkou - speciální místností s odsávacím větráním. Pokud má ale člověk smůlu a jeho zaměstnavatel šetří, nemusí takové útočiště najít. Firma totiž nemá povinnost podobnou místnost svým zaměstnancům poskytnout.

Všude platí přísný zákaz kouření v kancelářích a dalších prostorách. Za jeho porušení hrozí pokuta v přepočtu až dvaasedmdesát tisíc korun. Kouřit se navíc nesmí ani na schodištích, na chodbách, v konferenčních sálech, v kavárnách a ani na toaletách.

Jedinými místy, kde existuje dočasná výjimka z přísných pravidel, jsou hotely, bary, restaurace a mezinárodní vlaky. Ale i ty musí do roku 2005 přijít na způsob, jak vyhovět přísným požadavkům na ochranu nekuřáků před pasivním kouřením. 

Zákaz sklízí úspěchy

Vláda, která předpis zavedla, si od něj slibuje pokles počtu kuřáků o 5 procent v průběhu tří let. Má o co se snažit, ze 6 miliónů obyvatel této země jich odhadem 4,4 miliónu kouří.

Tento plán zaznamenal již první úspěchy. Využít nových předpisů a další podpory v odvykání kouření se rozhodlo okolo 850 tisíc Nizozemců, kteří se registrovali na internetové stránce sponzorované Nadací pro veřejné zdraví a kouření, která poskytuje širokou podporu zájemcům o odvyknutí.

Všichni se chtějí zbavit návyku v průběhu roku 2004. I když většina z nich svoje rozhodnutí vysvětluje obavami o své zdraví, mnohé jistě popostrčila i radikální omezení, kterým nyní musí čelit.

Evropa nechce kuřáky

Situace se pro kuřáky ostatně zhoršuje po celé Evropě. Od roku 2005 začne platit přísné omezení kouření ve Švédsku, Irsko zavádí podobně přísné předpisy jako Nizozemí, v Británii o omezení kouření ve veřejných prostorách budou jednat koncem roku.

Německou vládu upozornil evropský komisař pro zdraví a ochranu spotřebitele, že je v boji proti nikotinu velmi liknavá, i když v důsledku kouření v této zemi ročně umírá sto tisíc lidí. Navíc je Německo obviněno Evropskou komisí z toho, že se snaží zablokovat celosvětovou kampaň Světové zdravotnické organizace, kterou už podporuje na 190 zemí.

Jak přestat kouřit

Pamatujte si, že nekouřit znamená změnit svůj dosavadní způsob života.

Stanovte si pevný den, kdy přestanete kouřit.

Své rodině a svým spolupracovníkům oznamte, že nekouříte a požádejte je, aby vás ve vašem úsilí podpořili.

Zničte všechny své cigarety, odstraňte popelníky a zapalovače. Nebudete je již potřebovat.

Vypracujte si přehled všech situací, při kterých obvykle kouříte, a naplánujte si, jak je zvládnete bez kouření.

V den, kdy se rozhodnete přestat kouřit, vyplňte svůj volný čas pokud možno co nejvíce. Jděte do kina, na procházku, cvičte, sejděte se s přáteli nekuřáky.

Vyhýbejte se společnosti kuřáků.

Nenahrazujte cigarety sladkostmi. Pijte hodně vody či ovocných šťáv, jezte ovoce a zeleninu.

Budete-li trpět abstinenčními příznaky (nutkavou chutí kouřit, nervozitou, neschopností soustředit se), zvažte možnost použití žvýkačky nebo náplasti s nikotinem, které koupíte v lékárně bez lékařského předpisu.

O způsobu použití této žvýkačky či náplasti se vždy poraďte se svým lékařem, v lékárně nebo v poradně pro odvykání kouření.

Za své úsilí se odměňte. Spočítejte si, kolik peněz jste ušetřili za cigarety a použijte je na něco, po čem jste již dávno toužili.

Václav Pergl, Právo

Loni také Německo vystupovalo silně proti prosazovanému celoevropskému zákazu tabákové reklamy. Přitom má největší procento kuřáků v Evropě, společně s Řeckem a Španělskem, a kromě toho, zatímco v jiných zemích EU počet milovníků cigaret pomalu klesá, u našich západních sousedů zůstává stejný. Alarmující ovšem je, že v Německu začínají kouřit stále mladší děti, podle výzkumů tu dnes kouří už každý třetí žák deváté třídy základní školy.

Reklama

Související témata:

Související články

S kouřením je třeba přestat ihned

Kuřáci, kteří se rozhodli se svým zlozvykem skoncovat, by s kouřením měli praštit nečekaně a hlavně ze dne na den. Dlouhodobé plánovaní nebo postupné snižování...

Pasivní kouření na pracovišti zabíjí

Profesor Konrad Jamrohzik z Královské koleje v Londýně jen ve Velké Británii zaznamenal sedm set případů rakoviny plic, srdečních chorob a mrtvice mezi...

Český kuřák denně vykouří patnáct cigaret

Český kuřák vykouří denně v průměru patnáct cigaret, to je zhruba 5 500 cigaret ročně, tedy 275 krabiček. "Kdybychom počítali, že krabička ho vyjde na 55...

Výběr článků

Načítám