Hlavní obsah

U šéfkuchaře Suchánka v New Yorku stolovali Jágr, Gott, Forman i Trumpová

– New York
Právo, Věra Keilová

Když se Jiří Suchánek v padesátých letech v Praze vyučil kuchařem, zdaleka netušil, že jednou bude typická česká jídla připravovat pro hosty v dalekém New Yorku. Právě až tam se mu však splnil sen mít vlastní českou restauraci. Ve velkoměstě za oceánem ji dokonce povýšil na jakési české kulturní středisko.

Článek

Vyprávění o tom, co všechno předcházelo okamžiku, než v New Yorku otevřel restauraci Zlatá Praha, a co v ní se svými hosty včetně mnoha českých herců a zpěváků zažil, by zabralo několik dnů. Stačí prolistovat několik objemných kronik, v nichž jsou zaznamenány všechny stěžejní akce, jež se zde udály, často právě ve vzpomínkách našich slavných, kteří byli jejich hlavními aktéry.

Fungovalo tu sedmnáct československých restaurací a k tomu dvaadvacet barů, zatímco dnes jsem tu s naší Zlatou Prahou prakticky sám.
Jiří Suchánek

V prosinci Jiří Suchánek oslaví sedmdesátiny a popřát a zazpívat mu sem přijede Václav Neckář. V únoru 2011 se do New Yorku pro změnu těší Jiřina Bohdalová, která bude hostem česko-slovenského bálu. Pořádá jej agentura Jiřího Suchánka, která má na svém kontě také koncerty Karla Gotta v newyorské Carnegie Hall i jinde. Jak to ale bylo od začátku?

Všechno odstartoval požár kravína

„Moje maminka vyrůstala v Chicagu, a tak jsem byl Amerikou načichlý odmala, ale nic jsem si neplánoval. Byla to spíš náhoda. Jednou jsem pomáhal při hašení kravína, a protože jsem byl popálený ze všech nejvíc, mohl jsem se za odměnu podívat na dva dny do Rakouska. Bylo mi pětadvacet let a já se rozhodl, že odtud pojedu do USA. Psal se rok 1965,“ vypráví Jiří Suchánek.

V té době krajanský život v USA jen kvetl a česká komunita byla v New Yorku velmi silná. „Fungovalo tu sedmnáct československých restaurací a k tomu dvaadvacet barů, zatímco dnes jsem tu s naší Zlatou Prahou prakticky sám. V novinách jsem tenkrát našel inzerát, že hledají kuchaře do restaurace U Vašatů, která byla na Manhattanu a kam jsem pak nastoupil. Téměř rok jsem tam pracoval sedm dní v týdnu nejméně čtrnáct hodin denně. Zkušenosti ale byly k nezaplacení.“

Další štaci absolvoval v newyorském hotelu Plaza a poté také v Los Angeles, kde několik let pracoval jako šéf banketu v hotelu Ambassador. V hotelu byl i ve chvíli, kdy zde byl v roce 1968 spáchán atentát na senátora Boba Kennedyho.

„Právě tehdy, v roce 1967, měl v nedalekém Las Vegas sedmiměsíční turné Karel Gott se svou kapelou a já se tam na něj jel podívat, i když jsme se s Karlem trochu znali už z Prahy. Jako sedmnáctiletý jsem v roce 1957 bubnoval v Pražském dixielandu a při jednom koncertu v Radiopaláci za námi přišel kamarád, že by si s námi rád zazpíval nějaký Karel Matějíček. Byl to Karel Gott, který tenkrát používal pseudonym,“ vypráví Jiří Suchánek.

Měl pro to prý několik důvodů. Nechtěl, aby se o jeho zpívání po večerech dozvěděl táta, a to samé platilo o jeho učiteli J. Kareninovi, který Karla vyučoval na pražské konzervatoři. A pseudonymem si to Karel Gott jistil i pro případ, že by mu kariéra nevyšla.

Otevřel dveře do Carnegie Hall

Už v Las Vegas Jiřího Suchánka napadlo, že by mohli nějak spolupracovat, ale než k tomu došlo, trvalo to ještě víc než třicet let. Dnes je Mistrovým agentem pro USA i pro Kanadu. Koncert, který pro Karla organizoval v prestižní newyorské hudební síni Carnegie Hall v roce 2000 a poté ještě v roce 2005 společně s Helenou Vondráčkovou, je pro oba pány v jejich kariéře třešničkou na dortu.

Než rada Carnegie Hall koncert povolila, trvalo to čtyři a půl roku, během nichž posuzovala všechny Mistrovy dosavadní nahrávky a úspěchy. Došlo vlastně k precedentu, protože právě Gottovým koncertem byl tento sál poprvé otevřen pro představitele populární hudby ze střední a východní Evropy.

Kromě toho Jiří Suchánek také organizoval Karlovo koncertní turné v Kanadě, přičemž zatím poslední jeho vystoupení se tu konalo vloni. Tentokrát byla však místem děje Česká národní budova a s koncertem byla spojena i výstava slavíkových obrazů. Krajané pochopitelně nechyběli. Waldemaru Matuškovi zase zařizoval koncerty na Manhattanu, ale i jinde.

Domov je tam, kde si ho vytvoříte

Na Čechy i Slováky žijící v New Yorku a okolí stejně jako na naše turisty narazíte v newyorské restauraci Zlatá Praha spolehlivě. A všichni se tu spolu hned dávají do řeči a vyměňují si užitečné informace. Jakmile vejdete do dveří restaurace, do zlaté stověžaté se přenesete vmžiku, až začnete pochybovat, zda jste skutečně v Americe.

Personál mluví česky nebo slovensky, na zdech visí obrazy Prahy, zvěčněná je tu i Bratislava, a také tu jsou k vidění fotografie mnoha českých umělců. Ve skleněné vitríně jsou vystaveny dva kroje - jeden je z Třeboně a je ozdobený rybími kůstkami a šupinami, druhý pochází z Piešťan.

Foto: Věra Keilová, Právo

Míla Suchánková servíruje jednomu ze stálých hostů pečenou kachnu se zelím.

Pozornost hostů přitahuje i sbírka bývalých československých bankovek anebo české knihy, které se tu prodávají stejně jako oblíbené cukrovinky Kofila, Kaštany, Deli atd. Z kuchyně se linou známé vůně tradičních českých jídel a mimo jiné se tu čepují piva Pilsner Urquell, Staropramen a Brouček. Zásadně české písně, které je slyšet z reproduktorů, dokonalou iluzi ještě podtrhují. Probudíte se z ní až ve chvíli, kdy musíte zaplatit v dolarech.

Pravidelnými hosty jsou nejen čeští krajané a jejich potomci, kterých dnes v New Yorku a v okolí žije přibližně sto tisíc, ale také sami Američané. Většinu z nich ale tvoří ti, jejichž předkové či příbuzní mají kořeny ve střední Evropě. Někteří si českou kuchyni oblíbili natolik, že sem pravidelně chodí nejen na vepřo, knedlo, zelo nebo smažený řízek s bramborovým salátem, ale také si přímo v restauraci kupují šišky houskových knedlíků, které připravuje zdejší šéfkuchař. Piloti českých aerolinek sem zase pravidelně chodí na smažený sýr.

Foto: Věra Keilová, Právo

Tatarský biftek s topinkami rázem provoní celou restauraci…

Hosté z Hradce Králové, které jsme tu zastihli, si právě pochutnávali na svíčkové a dokonce tvrdili, že ji tu mají ještě lepší než leckde u nás doma. Jiní hosté si zase dali po knedlících s omáčkou ještě guláš, protože si v New Yorku prý potřebovali spravit chuť.

Myl nádobí i zedničil

„Zlatou Prahu jsem otvíral v roce 1991. Předtím jsem šestnáct let provozoval český bar, který vyhořel kvůli bombičkám na hubení hmyzu, a tak jsem musel začít zase znovu. V Queensu jsem si v Astorii koupil dům, který jsem musel kompletně zrekonstruovat, což bylo možné jen díky tomu, že jsem měl vlastní malou stavební firmu. Pořád totiž bylo co dělat a peněz moc nebylo.

Rukama jsem pracoval celé dny, a když jsme pak tuhle restauraci konečně otevřeli, stál jsem zase celé dny u plotny, myl nádobí, dělal jsem prostě všechno.

Rukama jsem pracoval celé dny, a když jsme pak tuhle restauraci konečně otevřeli, stál jsem zase celé dny u plotny, myl nádobí, prostě všechno,“ vzpomíná Jiří Suchánek.

Dnes tu má už zaškolený a kvalifikovaný personál a restaurace šlape jako hodiny. A to i v době, kdy si její majitel odskočí třeba do Prahy, kde se podílí na chodu dalších kulturních akcí. Pravou rukou v podnikání je pro pana Suchánka jeho druhá manželka Míla, rodačka z Brna, s níž má dceru Miládku. Ani dvanáctiletá slečna na své kořeny nezapomíná - český jazyk a historii se učí ještě s dalšími dětmi českého původu jednou týdně v české škole.

Kde baštili Forman, Trumpová i Pořízková

Jméno Suchánek by pro majitele české restaurace mohlo být trochu nešťastné, ale kdo zavítal do téhle v New Yorku, ví, že tady zkrátka nepřijde. Kromě plejády našich zpěváků a herců se o tom přesvědčila také třeba bývalá topmodelka Pavlína Pořízková, Ivana Trumpová, ale i Miloš Forman a členové fotbalového klubu Amfora. Ti všichni si tu pochutnali na pravé české krmi, přičemž tu rozdali i mnoho podpisů. Někteří z nich se sem vracejí pravidelně, a to nejen jako hosté, ale také jako účinkující. Když na to přijde, restaurace se totiž promění v koncertní sál, kde na malém improvizovaném pódiu zpívala jak Helena Vondráčková, tak Eva Pilarová. Ta mimochodem restauraci také slavnostně otevírala.

„Eva tu zpívala mnohokrát a několikrát tu dokonce i vařila, vždyť je vyhlášenou kuchařkou,“ prozrazuje Jiří Suchánek. Teď už se tu všichni těší na třicátý československý bál, který se bude konat v únoru a určitě bude aspirovat na jednu z nejdůležitějších krajanských událostí roku. To samé se dá říct i o Czech Street festivalu konaném pravidelně v říjnu. Letos tu byl jedním z největších hitů segedínský guláš z restaurace Zlatá Praha. Z nabídky k občerstvení zmizel totiž jako úplně první.

Reklama

Související články

Znojemské okurky: lahoda, po které se hubne

Francie má šampaňské, Rusko kaviár, ale i naše republika se pyšní kulinářskými klenoty, jež dala okolnímu světu. Ty nejlepší z nich chceme během roku...

Koprovku buď milujeme, nebo nesnášíme

Dalším z tradičních českých receptů pro rodinné obědy, který jsme se rozhodli vám nabídnout, je koprová omáčka. Tato omáčka je buď milována, nebo naprosto...

Kuře na paprice - klasika trochu jinak

Omáčky máme obecně rádi. Kuře na všechny způsoby také. A když se dá dohromady kuře s omáčkou, můžeme si pochutnat na kuřeti na paprice. Jedná se o další...

Bramborák je křupavou perlou české kuchyně

Při hledání hlavních fenoménů naší kuchyně jistě přijde řeč na bramborák. Potvrdil to i průzkum Sociologického ústavu, sondující, co lidé v Česku berou jako...

Kapr z Třeboně je chloubou české kuchyně

Francie má šampaňské, Rusko kaviár, ale i naše republika se pyšní kulinářskými klenoty, které dala okolnímu světu. Ty nejlepší z nich chceme připomenout. Dnes...

Výběr článků

Načítám