Hlavní obsah

Tři šálky kávy denně mohou snížit riziko rakoviny jater

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kávu milujeme především díky kofeinu, který si spousta z nás nedokáže odepřít hlavně po ránu. Nabíjí nás energií, působí jako medicína na nervy a dokáže, jak se říká, pořádně nakopnout. Také je o ní prokázáno, že snižuje riziko vzniku diabetu, který je známý i jako rizikový faktor pro nádorové onemocnění jater.

Foto: Profimedia.cz

Káva má pozitivní vliv na naše zdraví.

Článek

Vědci nyní uveřejnili studii, že pravidelným pitím tří šálků kávy denně se dá rakovině jater předejít až o padesát procent. Autor průzkumu, doktor Carlo La Vecchia říká: „Náš výzkum pouze potvrzuje předchozí tvrzení, že káva je prospěšná našemu zdraví. A to především játrům.“

Výzkum mezi 200 000 lidí prokázal, že ti, kteří kávu pijí pravidelně a často, mají nižší riziko výskytu cukrovky. A jsou to právě cukrovkáři, u kterých je percentuálně vyšší výskyt nádorových onemocnění. A to dokonce až u čtyřiadvaceti různých nádorů.

Nejvyšší riziko je u rakoviny jater (šestinásobné) a slinivky břišní (více jak čtyřnásobné). Víc než dvojnásobně zvyšuje cukrovka riziko rakoviny ledvin, štítné žlázy, jícnu, tenkého střeva a nervového systému. Naproti tomu mají diabetici nižší riziko onemocnění rakovinou prostaty.

I japonští vědci se zasadili o protirakovinné vlastnosti kofeinu a svou studii zveřejnili v americkém časopise Journal of the National Cancer Institute. Zjistili, že lidé, kteří pijí kávu výjimečně, nebo vůbec, trpí rakovinou jater daleko častěji než ti, kteří vypijí tři až čtyři šálky denně. Ve zkoumané skupině bylo přes 90 000 Japonců.

Více než šest šálků už je moc

Pití kávy tedy snižuje riziko rakoviny, poškození jater a cirhózy. Za tyto ochranné vlastnosti vděčí káva především látkám, které se nazývají diperteny, kafestoly a kahweoly, ale značný vliv má pravděpodobně i antioxidační kofein. Ale pozor. Ani nadměrné pití kávy není zcela bez rizika. Známé jsou negativní účinky kávy na krevní tlak, a to především v případě, kdy člověk vypije více než šest šálků denně.

Do značné míry je možné vyhnout se jaterním nádorům preventivním očkováním na hepatitidu typu B a C a samozřejmě omezit pití alkoholických nápojů. Rakovina jater je šestou nejčastější formou rakoviny na světě a třetím nejčastějším důvodem úmrtí na rakovinu vůbec. Chronické infekce hepatitid B a C jsou jednou z hlavních příčin. Mezi další faktory patří tabák, alkohol, obezita a cukrovka.

Reklama

Související články

Časté pití kávy může zkrátit váš život

Nová studie naznačuje, že lidé pod 55 let, kteří pijí čtyři a více hrnků kávy denně, s větší pravděpodobností zemřou dříve než ostatní. Výzkum sice zatím není...

Vydejte se na cestu posypanou zrnky kávy

Všichni kávoví maniaci by měli od pondělí 30. září do soboty 5. října zbystřit. V rámci Prague Coffee Festivalu totiž v příštím týdnu některé kavárny nabídnou...

Užitečné rady pro zdravé srdce

Stejně jako se staráme o svůj zevnějšek, měli bychom věnovat důkladnou péči i tomu, co nosíme uvnitř těla. Srdce je náš nejdůležitější orgán a také koriguje...

Výběr článků

Načítám