Hlavní obsah

Tři éterické oleje, které vás probudí lépe než káva

Novinky, das

Mnoho z nás začíná svůj den šálkem dobré kávy. Je to berlička, která nás dokáže probudit a nastartovat k aktivitám dalšího dne. Ne všem ale káva dělá dobře. Podle doktorky Judith Boiceové ji jde navíc velmi dobře nahradit éterickými oleji.

Foto: Profimedia.cz

Mátový olej zlepšuje psychickou pohodu a zvyšuje výkon.

Článek

Rána každého z nás bývají různá. Zatímco někteří po zazvonění budíku s radostí vyskočí z postele plni energie a optimismu, jiní se drápou z postele se značnou nevolí a dlouhou dobu jim trvá, než se skutečně nastartují. Ve většině případů se tak stane až v okamžiku prvního loku ranní kávy.

Podle odborníků je to tím, že kofein obsažený v kávě tlačí nadledvinky k produkci hormonů epinefrinu a norepinefrinu, které se normálně vyplavují ve stresu a spouštějí reakci „boje či letu”. Lidé tak v daný okamžik začnou pociťovat energii.

Tím, že kofein zároveň zvyšuje hladinu cukru v krvi a krevní tlak, dochází ale také k velkému výdeji energie ze zásob, tudíž organismus brzy nemá z čeho brát a jedinec začne mít pocit, že potřebuje další kávu.

Kofein navíc také působí jako diuretikum, kvůli čemuž dochází k odplavování více tekutin, než je ve skutečnosti tělem přijímáno.

„V čínské medicíně jsou ledviny považovány za úložiště energie v těle. Kvůli přijímanému kofeinu tak ledviny musí produkovat mnohem více energie, než ve skutečnosti mají. V ten okamžik tak fungují na dluh, proto musejí čerpat energii ze zásob. Pokud dojde k vyčerpání všech zásob a ledviny už nemají kde brát, dojde k únavě nadledvinek, což se začne projevovat špatnou regulací hladiny cukru v krvi, únavou, touhou po slaném a následně i bolestmi břicha,” vysvětluje na svém webu Judith Boiceová.

Proto lékaři východní medicíny před kávou s kofeinem preferují éterické oleje, které dokážou také dodat energii, zvýšit sportovní výkon, zlepšit paměť a zároveň i zvýšit psychickou odolnost.

Podívejte se s námi na tři nejlepší éterické oleje, které dokážou skvěle nastartovat organismus i bez kofeinu.

1. Máta peprná

Tento éterický olej zlepšuje psychickou pohodu, zvyšuje výkon a je tak vhodný jak při plnění náročných mentálních úkolů, zároveň také pomáhá překonávat psychickou únavu.

Další předností tohoto oleje je, že dokáže zlepšovat sportovní výkon, včetně síly, přilnavosti, okysličování či výdrže.

2. Rozmarýn

Éterický olej z rozmarýnu působí výborně na zlepšování paměti a soustředění. Zároveň pomáhá zvyšovat rychlost a přesnost reakcí při nejrůznějších událostech.

Jak ukázal jeden z výzkumů, ženy v menopauze, které vdechovaly éterický olej z rozmarýnu, si pamatovaly více a zároveň i splnily více úkolů, a to mnohem rychleji než ženy, které olej nevdechovaly.

3. Šalvěj levandulolistá

Éterický olej z této šalvěje brání rozpadu cholinesterázy (skupiny enzymů, které způsobují reakci, jež je zapotřebí k návratu neuronu do klidového stavu), což zlepšuje duševní výkon, bdělost, paměť a zároveň snižuje psychickou únavu.

Jak používat tyto éterické oleje?

Před použitím jakéhokoli éterického oleje nejprve proveďte test, kdy kapičku oleje kápněte do loketní jamky, ruku poté ohněte v lokti a přimáčkněte k tělu a v této poloze setrvejte 5 minut. Jakmile se na kůži objeví jakékoliv známky zarudnutí či podráždění, nesmíte tento olej dál používat (k inhalaci, ale i aplikaci na pokožku), zřejmě jste na něj alergičtí.

K aplikaci éterického oleje je nejlepší používat inhalátory. Z nichž pak oleje vdechovat po dubu 10 minut 1-4krát denně. Lze ale použít i difuzor, a to vždy 5 minut každou hodinu, nebo hodinu v kuse a pak si dát 4 hodinu pauzu. Používání difuzoru nonstop může příliš zatěžovat játra, která štěpí a vylučují éterické oleje.

Dvě až tři kapky éterického oleje si můžete dopřát i během ranní sprchy. Stačí olej kápnout na vnější okraje sprchy a vdechovat páru.

Oleje je také dobré střídat. Například éterický olej máty peprné je vhodné používat denně po dobu max. 3 týdnů. Poté je dobré si dát další 3 týdny pauzu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám