Hlavní obsah

Sladkosti mohou zhoršit stav paměti

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se vám zdá, že příliš často zapomínáte a nejste si schopni zapamatovat jména, data nebo časy schůzek, zpozorněte. Na vině totiž může být úplně obyčejná věc. Sladkosti. Pochutiny, na kterých je snadné způsobit si závislost, jsou častým problémem obézních lidí. Podle nejnovějších průzkumů ale dokonce i zhoršují paměť.

Foto: Profimedia.cz

Sladkosti pravděpodobně snižují kvalitu a kapacitu paměti.

Článek

Špatná zpráva pro milovníky sladkostí. Studie v časopise Neurology poukázala na fakt, že lidé s vysokou hladinou cukru v krvi mají často problémy s pamětí. Vědci se zaměřili na populaci s průměrným věkem 63 let, která netrpí cukrovkou. Dobrovolníci, kteří měli nadváhu, užívali tři a více alkoholických nápojů denně, byli z výzkumu vyloučeni ještě před jeho začátkem.

Lidé holdující sladkým pochutinám v paměťových testech pohořeli. V porovnání s těmi, kteří se hříšným cukrům vyhýbají, dokonce naprosto selhali. Na základě toho vědci zjistili, že udržováním nízké hladiny cukru v těle znatelně pomáháme našemu mozku.

„Naše strategie je snižovat příjem kalorií a zvyšovat fyzickou aktivitu. Jedině tak můžeme předejít problémům s pamětí, a to především ve starším věku,“ uvedla doktorka Agnes Floel z fakultní nemocnice Charité v Berlíně.

Zvýšená hladina krevního cukru může značně ovlivňovat funkce paměti. A to i u lidí, kteří diabetem netrpí,
doktor Clare Walton

Vyhodnocování výsledků paměti bylo spojeno s hladinou glukózy v krvi a zkoumaným jedincům byl také skenován mozek tak, aby se změřila velikost jejich hypokampu. Ten je umístěn ve střední části spánkového laloku a hraje velkou roli jak v krátkodobém uchovávání informací, tak i v prostorové orientaci. Lidé s Alzheimerovou chorobou trpí jeho poškozením, což jim zhoršuje paměť a nejsou schopni ukládat si nové informace.

„Už víme, že cukrovka je rizikovým faktorem pro rozvoj Alzheimerovy choroby. Teď už ale také víme, že zvýšená hladina krevního cukru může značně ovlivňovat funkce paměti. A to i u lidí, kteří diabetem netrpí,“ vysvětluje doktor Clare Walton, manažer Alzheimer´s Society.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč při cukrovce vadí konzumace masa

Diabetes 2. typu je přirovnáván k novodobé epidemii. Podle lékařů je na vině jeho neustálého nárůstu v populaci zejména špatný životný styl – konkrétně špatný...

Výběr článků

Načítám