Článek
Špatná zpráva pro milovníky sladkostí. Studie v časopise Neurology poukázala na fakt, že lidé s vysokou hladinou cukru v krvi mají často problémy s pamětí. Vědci se zaměřili na populaci s průměrným věkem 63 let, která netrpí cukrovkou. Dobrovolníci, kteří měli nadváhu, užívali tři a více alkoholických nápojů denně, byli z výzkumu vyloučeni ještě před jeho začátkem.
Lidé holdující sladkým pochutinám v paměťových testech pohořeli. V porovnání s těmi, kteří se hříšným cukrům vyhýbají, dokonce naprosto selhali. Na základě toho vědci zjistili, že udržováním nízké hladiny cukru v těle znatelně pomáháme našemu mozku.
„Naše strategie je snižovat příjem kalorií a zvyšovat fyzickou aktivitu. Jedině tak můžeme předejít problémům s pamětí, a to především ve starším věku,“ uvedla doktorka Agnes Floel z fakultní nemocnice Charité v Berlíně.
Zvýšená hladina krevního cukru může značně ovlivňovat funkce paměti. A to i u lidí, kteří diabetem netrpí,
Vyhodnocování výsledků paměti bylo spojeno s hladinou glukózy v krvi a zkoumaným jedincům byl také skenován mozek tak, aby se změřila velikost jejich hypokampu. Ten je umístěn ve střední části spánkového laloku a hraje velkou roli jak v krátkodobém uchovávání informací, tak i v prostorové orientaci. Lidé s Alzheimerovou chorobou trpí jeho poškozením, což jim zhoršuje paměť a nejsou schopni ukládat si nové informace.
„Už víme, že cukrovka je rizikovým faktorem pro rozvoj Alzheimerovy choroby. Teď už ale také víme, že zvýšená hladina krevního cukru může značně ovlivňovat funkce paměti. A to i u lidí, kteří diabetem netrpí,“ vysvětluje doktor Clare Walton, manažer Alzheimer´s Society.