Hlavní obsah

Sedm potravin, které by muži měli jíst, aby žili déle a byli zdravější

Novinky, das

Strava založená především na mase a přílohách není pro muže ten nejlepší způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle. Dostatek bílkovin ve stravě sice pomáhá k větší síle a rychlejšímu metabolismu, ale pro celkové zdraví organismu sehrává mnohem důležitější roli vláknina a té mají muži ve svém jídelníčku často nedostatek.

Foto: Profimedia.cz

Losos je tučná ryba bohatá na omega-3 mastné kyseliny.

Článek

Denně by přitom měli muži zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálku zeleniny a 2 šálkům ovoce denně. Z pohledu mužského zdraví jsou ale také velmi důležité tzv. omega-3 mastné kyseliny.

Podívejte se s námi na sedm potravin, které mají pro mužské zdraví celou řadu benefitů a měly by tak být častou součástí jejich jídelníčků.

1. Borůvky

Je jedno, zda jsou čerstvé, či zmražené, jelikož mají v obou případech velké množství antioxidantů, které pomáhají čelit poškození DNA, jež přispívá ke vzniku rakoviny. Borůvky navíc mužům mohou pomoci k lepší paměti a schopnosti myšlení v průběhu času. Jeden šálek borůvek přitom obsahuje asi 4 g vlákniny.

Kdy jsou tuky zdravé

Zdraví

2. Losos

Losos je tučná ryba bohatá na omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají snižovat riziko srdečních chorob. Ryby pak obecně mají i dostatek zdravých bílkovin a důležité minerály jako zinek a železo.

3. Špenát

Veškerá listová zelenina je velmi zdravá a muži by ji měli zařazovat do svých jídelníčků. Špenát je navíc velmi bohatý na karotenoidy, včetně beta-karotenu, luteinu a zeaxantinu. A právě tyto sloučeniny vědci považují za prostředky, které mohou zabraňovat vzniku a rozvoji rakoviny.

Lutein a zeaxantin zároveň pomáhají chránit zrak před modrým světlem, jež vyzařují všechna digitální zařízení, včetně televizorů a chytrých telefonů.

U starších mužů pak pravidelná konzumace špenátu může sehrávat velmi pozitivní roli v jejich kognitivních schopnostech (umožňují získávat a uchovávat v paměti nové poznatky).

Vláknina snižuje riziko minimálně čtyř onemocnění

Zdraví

4. Ořechy

Ořechy a semínka obsahují tolik potřebnou vlákninu, ale i zdraví prospěšné tuky a vysoké dávky antioxidantů. I díky tomuto složení jsou velmi důležité pro sexuální zdraví mužů.

Jak ukázala jedna španělská studie, pokud muži do svého jídelníčku zařadí každý den ořechy,  velmi významně se to podepíše na jejich sexuálním životě. Jednak budou pociťovat větší chuť na milování, jejich orgasmy budou také mnohem intenzivnější a jejich spermie výrazně kvalitnější.

5. Avokádo

Přestože avokádo obsahuje velké množství zdravých tuků, tedy i kalorií, je považováno za tu nejlepší potravinu, která může pomoci ke snížení hmotnosti. Zřejmě je to dáno kombinací zdravého tuku a většího množství vlákniny, která koriguje hladinu inzulínu po jídle a tím reguluje chutě.

6. Edamame

Edamame jsou nezralé sójové boby, které obsahují v jednom šálku 11 g bílkovin, 5 g vlákniny a celou řadu dalších živin jako hořčík, folát, železo a draslík.

Vzhledem k velmi nízkému glykemickému indexu jsou vhodnou potravinou i pro diabetiky a jedince na nízkosacharidových dietách.

Podle nejnovější metaanalýzy navíc edamame a fermentované potraviny ze sóji mohou snižovat riziko rakoviny prostaty.

Edamame neboli nezralá sója plná bílkovin a vlákniny

Zdraví

7.  Řecký jogurt

Řecký jogurt obsahuje větší množství bílkovin, vápníku a dalších živin, které sehrávají velmi důležitou roli ve snižování krevního tlaku. Podle jedné studie dokonce pravidelná konzumace řeckého jogurtu může snížit riziko hypertenze až o 30 %. Samozřejmě velmi záleží i na ostatních složkách jídelníčku.

Jak může jídelníček ovlivnit kvalitu našeho spánku

Zdraví

Způsobují spálené potraviny skutečně rakovinu? Odborníci vysvětlují, jak se věci mají

Zdraví

Co by měli muži naopak ve svém jídelníčku omezit?

Když už zařadíte do svého jídelníčku zdravé potraviny, je dobré ve svém jídelníčku začít omezovat i ty potraviny, které při pravidelné konzumaci mohou přispět ke zdravotním potížím.

Podívejte se s námi na čtyři z nich, které je dobré konzumovat s mírou či je ve svém jídelníčku zcela vynechat.

1. Červené a zpracované maso (uzeniny)

Jak již ukázalo hned několik vědeckých studií, častá konzumace červeného masa a uzenin velmi významně zvyšuje riziko cukrovky 2. typu, srdečních chorob, ale i rakoviny. Je proto velmi vhodné červené maso i uzeniny konzumovat v menším množství a méně často.

2. Sladkosti a slazené nápoje

Vysoké množství zkonzumovaného cukru zvyšuje zánětlivé procesy v těle, které mohou vést k srdečním onemocněním, ale i dalším nemocem. Muži by proto měli dbát na to, aby zkonzumovali maximálně 36 g cukru denně (3,6 velké kostky cukru). Litr slazených nápojů přitom někdy obsahuje i více jak 10 kostek cukru.

I pouhá sklenička slazeného nápoje denně může zvyšovat riziko rakoviny, varují vědci

Zdraví

3. Rafinované obiloviny

Rafinované obiloviny (cereálie, těstoviny, pečivo) jsou z hlediska výživy naprosto bezcenné. Na rozdíl od celozrnných obilovin neobsahují vlákninu ani tolik potřebné další živiny.

Jak ukázala nedávná studie, pokud lidé nahradí rafinované obiloviny těmi celozrnnými, dojde u nich k výrazně nižšímu riziku srdečních chorob a cukrovky 2. typu.

4. Alkohol 

Nadměrná konzumace alkoholu s sebou nese u mužů hned několik zdravotních rizik, od snížené plodnosti po vyšší riziko rakoviny. Za nadměrné pití alkoholu je přitom považována pravidelná konzumace více jak 15 sklenic alkoholu týdně či 5 sklenic alkoholu zkonzumovaných během 2 hodin.

Pro některé muže je ale riziková konzumace i menšího množství alkoholu týdně.

Co všechno se v našich životech zlepší, vydržíme-li měsíc bez alkoholu

Zdraví

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám