Hlavní obsah

Sandra Schmidová: Hubnutí by nemělo být o zákazech, ale o dodání energie a živin tělu

Novinky, Dana Sokolová

Sandru Schmidovou můžete v současné době vidět v televizním pořadu Tlouštíci, kde pomáhá spolu s dalšími odborníky hubnout lidem s těžkou obezitou. Sama neuznává žádné rychlé způsoby hubnutí, ani užívání speciálních doplňků stravy a snaží se vést lidi především ke zdravému životnímu stylu bez extrémů a módních vln stravování. Jednak proto, že jedině tak dosáhnou dlouhodobých výsledků, pak také proto, že se to ze všeho nejvíce zobrazí na jejich zdraví.

Foto: Prima FTV

Sandra Schmidová (vpravo): "Sebelépe sestavený jídelníček nepomůže, když bude ležet jen na stole."

Článek

Existuje nějaký rozdíl mezi tím, jak k hubnutí přistupují muži a jak ženy? 

Paradoxně zatímco o hubnutí více mluví ženy, poradenství týkající se stravování a redukci tuku častěji vyhledávají muži. A to jak z preventivních, tak zdravotních důvodů vyplývajících z obezity.

Zásadní rozdíl pak vidím v tom, že muž jídlo bere jako fyziologickou potřebu a často o něm vůbec více nepřemýšlí. Cílem je zahnat hlad, doplnit energii a nemá rád pocit omezování se, proto se také muži mnohem raději jako první při hubnutí uchylují ke zvýšení pohybové aktivity než úpravě jídelníčku.

Často se u mužů také setkávám s názorem, že je jídlo vlastně zdržuje. Proto hodně mužů ráno, když nestíhá, tak nesnídá a první jídlo bývá oběd a často pak až večeře. Protože nebyl čas se najíst, vše ostatní mělo přednost.

Obezitoložka radí, jak vyzrát na genetické poselství

Zdraví

Navíc muže z velké části nebaví nakupování potravin, hledání něčeho nového, čtení si při nákupu složení potravin, vaření si jídla, jeho chystání a věnovat mu extra větší pozornost.

Žena nad vším více přemýšlí a více si uvědomuje dopad toho, co jí. A hlavně jí jídlo dokáže daleko více ovlivňovat. Často jídlu přikládá větší „moc“ než jen doplnění energie.

Složení jídelníčku u ženy velmi ovlivňuje její psychické rozpoložení.

V pořadu Tlouštíci se staráte o skutečně obézní jedince, v čem vás tito lidé nejvíce překvapili? 

Asi tím, že všichni účastníci šli do show dobrovolně a dle motivačních videí, která zasílali, bylo znát, že hodně z nich tuto šanci bralo jako svoji „poslední“. Že větší motivace, než jít do TV, už není a že s pomocí zhubnout zvládnou.

Jenže ono nejde jen o zhubnutí, ale o spoustu dílčích změn – změnu myšlení, nakupování, stravování, pohybu, ale i poskládání si priorit … A tohle vše by nás mělo dovést k tomu, že jako třešnička na dortu bude redukce tuku a zlepšení kvality života, prevence proti metabolickým onemocněním či zlepšení kondice…

A v pořadu se jasně ukázalo, že vnější motivace být v televizi prostě ke změně životního stylu mnohdy nestačí. Každý musí předně chtít sám něco změnit!  Nečekat, že to půjde samo, nebo že to za vás někdo udělá. Sebelépe sestavený jídelníček nepomůže, když bude ležet jen na stole.

Co dělat, když chcete pravidelně cvičit, ale chybí vám motivace

Zdraví

Co u většiny z těchto lidí vedlo k tomu, že se dopracovali k tak obrovské obezitě?

Je to stejné jako u všech lidí. Dlouhodobě vyšší příjem energie než je výdej je pro většinu lidí zaručený recept na zvyšování hmotnosti. Vše ostatní je na návycích, které si jednotlivci utvořili.

U někoho je tak nutné omezit sladké nápoje, u jiného omezit návštěvy ve fast foodu, u dalšího naučit se vybírat méně tučné potraviny či zvýšení příjmu vhodných druhů bílkovin.

Hubnutí není o tom nedat si už nikdy v životě čokoládu, ale je třeba vnímat množství, které sníme.

Bohužel ne vždy si všechny špatné návyky jedinec uvědomuje. Například neví, že oříšky jsou sice zdravé, ale jen v omezeném množství, protože v sobě mají hodně tuku a tedy i energie.

A je zapotřebí i popřemýšlet, proč se jimi po večerech ládujeme, zda jsme se celý den odbývali a potřebujeme doplnit energii, nebo oříšky jíme bezmyšlenkovitě, protože jsou prostě položené na stole, nebo je jíme, protože „zajídáme“ např. nudu / samotu / stres….

A tohle vše je třeba zjistit a pak se snažit pomoci s konkrétním problémem / situací a naučit se ji řešit jinak.

Foto: Prima FTV

Sandra Schmidová se svými kolegy z pořadu Tlouštíci

Vedli jste tedy tyto velmi obézní lidi, aby oříšky či čokoládu apod. vyměnili za dietnější a zdravější varianty? 

Právě takto nepostupujeme vůbec. Nedělíme potraviny na zdravé a nezdravé. Nikdy nejde o jednu potravinu vytrženou z kontextu celého jídelníčku. Snažili jsme se, aby účastníci pořadu pochopili, že to není o zákazech, ale prvotně je vhodné dodat tělu energii a živiny, které jsou pro tělo potřebné.

Protože když tělu nic nechybí a jsme v psychické pohodě, tak není důvod jíst potraviny z hlediska výživy či hubnutí méně vhodné.

Ale je třeba zejména pochopit, že hubnutí není o tom nedat si už nikdy v životě čokoládu, ale je třeba vnímat množství, které sníme.

Zároveň hubnutí neznamená, že máme jíst nějaké speciální potraviny či doplňky stravy. Naopak do jídelníčku je třeba zařadit zcela běžné základní potraviny – minimálně průmyslově zpracované. Naopak vyhýbat bychom se měli průmyslově zpracovaným potravinám (ultra-processed food), ke kterým se často uchylujeme např. když nestíháme a nejsme připravení s vlastním jídlem, kdy víme, co jíme.

Jídelníček, který jsme účastníkům pořadu sestavili, byl rámcový, anebo naopak možností a variant měli velké množství. Cílem je naopak ukázat, co vše jíst máme. Ne, co nesmíme.

Pizza a šest litrů limonády denně? Obézní mladík se za rok proměnil k nepoznání

Muži

Chtějí-li lidé zhubnout, co byste jim tedy doporučila?

Zejména, aby se neuchylovali k žádným extrémům, které nikdy nevedou k dlouhodobému a udržitelnému výsledku. Ač všechny cesty, které slibují rychlé a zaručené hubnutí, zní moc hezky - samozřejmě, kdo by nechtěl mít za měsíc o 10 kg méně - tak si buďte jisti, že tyhle zkratky nikdy nebudou fungovat. Tohle je cesta odsouzená k zániku.

Je třeba si uvědomit, že hubnutí je dlouhodobý proces, kdy je třeba změnit myšlení a pochopit, že všechny změny a úpravy, které uděláme, je třeba dělat již do konce života.

Proto nemá smysl začít 7x týdně cvičit, když to vydržíme měsíc. Kdo si uvědomí, že to není jen o hubnutí, ale o nalezení udržitelné cesty zahrnující jak úpravu jídelníčku, tak začlenění pravidelné přiměřené pohybové aktivity, která nás baví a naplňuje, tak vyhrál.

Jak se vyhnout přejídání při práci z domova

Zdraví

Co je nejtěžší při změně jídelníčku?

Ovládnout svou lenost a udělat si čas na nákupy a přípravu jídelníčku. Lidem se často nechce chystat na celý den jídlo, nechtějí v obchodě trávit tolik času a hledat vhodnější potraviny, brání se vážení porcí a hledají si výmluvy, proč dané jídlo nebude chutnat, proč nemají sílu cvičit, proč si nejsou ochotní ráno přivstat apod.

Je tedy zapotřebí si neříkat, že něco nejde a je to náročné, ale vždy se raději snažit nalézt cestu, jak toho dosáhnout.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zrychlit spalování břišního tuku

Po třicítce začíná docházet k hormonálním změnám, které u mnohých lidí způsobují přibírání na váze a ukládání tuku v oblasti břicha. Podle dietoložky Susie...

Výběr článků

Načítám