Hlavní obsah

S vaginální mykózou se setkají tři ze čtyř žen

Novinky, Andrea Zunová

Jedním z nejčastějších gynekologických problémů, se kterým se ženy setkávají, jsou vaginální mykózy. Podle průzkumů tři ze čtyř žen prodělají mykózu alespoň jedenkrát za život, téměř polovina z nich jí trpí opakovaně. Je to nepříjemné onemocnění, provázené svěděním, výtokem či otokem. Proto se doporučuje vyhledat ženského lékaře.

Vaginální mykóza postihuje většinu ženVideo: Novinky

 
Článek

"Je to houbovité onemocnění, se kterým se setká většina žen během fertilního (plodného) věku," řekl Novinkám gynekolog Martin Smažinka. Dochází k němu, když u ženy dojde k narušení poševní rovnováhy.

Nejčastějším původcem vaginální mykózy je kvasinka candida albicans. Nepříjemné onemocnění pak ženě signalizuje silné svědění, které bývá prvním příznakem. Dalším projevem může být otok a prokrvení zevní části rodidel, pálení při močení, výtok a bolestivost při pohlavním styku.

Není až tak známo, že vaginální mykóza není jen výsadou žen. Onemocnět mohou totiž i muži, i když to není tak častý jev. I u nich se pak nemoc projevuje svěděním, pálením a případně i otokem.

Gynekolog Smažinka říká, že vaginální mykóza patří mezi sexuálně přenosné onemocnění. Může se stát, že jí mohou trpět oba partneři a přenášet ji vzájemně na sebe. Proto se doporučuje, aby léčbu podstoupili oba.

Ženy jsou většinou léčeny léky, které se zavádějí dovnitř vagíny, mužům lékař předepisuje mast. V případě opakovaného onemocnění se doporučuje užívání probiotik obsahujících Lactobacily, například formou mléčných výrobků, vaginálních tampónů nebo jiných doplňků stravy.

Pomoci mohou i speciální výplachy s tea tree oilem či extraktu z růží. Podle gynekologů je dobré také přestat živit mykózu, tzn. upravit jídelníček - snížit příjem cukrů a bílé mouky. Kuřačky by si měly odepřít i svou oblíbenou cigaretu.

Co může narušit poševní rovnováhu
pohlavní stykmůže dojít k přenosu bakterií či virů
koncentrace hormonůs blížící se menstruací je vaginální sekret čím dál více kyselejší. Kyselost svědčí kvasinkám, proto čím je menstruace blíže, tím více pochva svědí. Při menstruaci se pH opět upravuje, a nepříjemné svědění po ní samo zmizí.
špatná hygienapoužívání nevyhovujících mýdel a dalších hygienických prostředků
nevhodné oblečenírizikové období je léto, kdy se zapomíná na převlékání mokrých plavek, dále pak nošení nevhodného spodního prádla, např. kalhotek tang, nebo např. příliš těsných kalhot
špatné stravovánízdraví nesvědčí nadměrné pojídání sladkostí, kvasinky milují sladké a žijí také ve střevech, kde se mohou množit
užívání antibiotikpo užívání antibiotik se může také objevit vaginální onemocnění
graviditav těhotenství je onemocnění vaginální mykózou velmi časté

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám