Hlavní obsah

Proč odborníci tolik zatracují oblíbené keto diety

Novinky, das

Keto diety zažívají celosvětově svůj boom. Mnozí lidé a firmy je doporučují jako efektivní způsob hubnutí. Odborníci na výživu ale s jejich tvrzením příliš nesouzní. I když lidé vsadí na kvalitní suroviny a vyhnou se nejrůznějším pokrmům v prášku, se zdravým jídelníčkem to podle nich nemá moc společného. V následujícím článku vám vysvětlíme proč.

Foto: Profimedia.cz

Keto dieta vyžaduje dodržovat striktní pravidla.

Článek

Keto je zkratka pro ketózu, metabolický stav, ve kterém játra začnou používat uložený tuk k produkci ketonů, jež tělu dodávají energii. Játra jsou přitom naprogramována tak, že k tomuto způsobu získávání energie přistupují v okamžiku, kdy jedinec přestane konzumovat sacharidy (organické sloučeniny obsahující jednoduché cukry, škroby a také vlákninu), které jako palivo játra preferují.

Jakmile strava neobsahuje dostatek sacharidů, játra si myslí, že jedinec hladoví, proto volí k získání energie alternativu v podobě ketózy.

Jenže jak už to bývá, nic nebývá tak jednoduché, jak se na první pohled zdá, což platí i u ketózy.

Jak vysvětluje zakladatel Výzkumného centra Univerzity v americkém Yale David Katz, játra jsou nucena produkovat ketony v okamžiku drastického omezení sacharidů, proto tyto diety většinou omezují denní příjem sacharidů na 20-50 g, pro představu jen jedno jablko či střední banán obsahuje kolem 27 g sacharidů.

Nejlepší dietní programy pro rok 2020 podle odborníků

Zdraví

Ke ketóze navíc nedochází okamžitě, může trvat několik dní až týdnů, než tělo zcela začne spalovat tuk. Do té doby bude vyloženě křičet po sacharidech a jedince potrestá tak, že doslova vysaje energii určenou pro mozek.

Dotyčný se tak bude cítit unavený a malátný, přičemž nepůjde o žádnou banalitu, ne náhodou mnozí dietáři tento čas nazvali „keto chřipkou”.

Zároveň dietáři pocítí i tzv. „keto dech” - z jejich úst povane kovový zápach připomínající odlakovač laku na nehty. Kromě močení je to totiž jediný způsob, jak mohou ketony uniknout z těla.

Mnohé jedince navíc začne trápit zácpa a další žaludeční potíže kvůli nedostatku vlákniny z ovoce a škrobové zeleniny.

Nízkosacharidová dieta může zkrátit život až o čtyři roky

Zdraví

Až pokud toto období dietáři zvládnou, nastane chvíle, kdy budou pociťovat více energie, začnou se lépe soustředit a pociťovat i menší hlad než kdysi.

Vše z toho potrvá ale jen tak dlouho, dokud budou v ketóze. Jakmile ji poruší, opět se vrátí všechny neduhy. Tělo se prostě bude chtít vrátit zpět k tomu, co příroda původně zamýšlela.

Příliš mnoho tuků, ketóza při vyšším množství bílkovin nefunguje

Diety s nízkým obsahem sacharidů se silně spoléhají na tuky, aby tělo dostatečně naplnily. Nejméně 70 % keto stravy tak bývá pokryto tukem.

Samozřejmě můžete veškerý tuk získat ze zdravých nenasycených tuků, které obsahují například avokádo, tofu, mandle, vlašské ořechy, semínka či olivový olej.

Měli byste se ale vyhýbat těm nezdravým obsaženým v sádle, másle, palmovém a kokosovém oleji, v plnotučných mléčných výrobcích apod.

Jakmile budou jídelníček z více jak 20 % kalorií tvořit bílkoviny, tělo je použije jako pohonnou hmotu místo tuku z tukových zásob.

Podle odborníků totiž nemůžete příliš spoléhat na to, že dosáhnete ketózy pomocí libového masa a dalších proteinů.

„Jakmile jídelníček budou z více jak 20 % kalorií tvořit bílkoviny, tělo je použije jako pohonnou hmotu místo tuku z tukových zásob.

Proto by lidé při keto dietách měli jíst spíše tučnější maso, ať už kuřecí stehna s kůží, rib eye steak, mleté maso, vepřovou plec, tučné ryby, jako je losos apod.,” upozorňují odborníci pro US News.

Zákaz těstovin při hubnutí? Vědci vyvracejí tvrzení mnohých výživových poradců

Zdraví

A to je další věc, proč odborníci tolik brojí proti keto dietě. Dodržovat dietu v míře, aby tělo bylo skutečně v ketóze a přitom konzumovat jen zdravé potraviny není vůbec jednoduché a rozhodně to nezvládne každý.

Lidé sice mají na výběr i z nějrůznější keto dietních plánů skládajících se z nejrůznějších práškových jídel a koktejlů, které mají ketózu nastolit, ale stále se jedná o průmyslově zpracované potraviny, plné nejrůznějších přísad, které se zdravým stravováním nemají mnoho společného.

Další zdravotní rizika

Národní lipidová asociace pro výživu a životní styl ve Spojených státech v roce 2019 přezkoumala všechny dostupné informace a vědecká zjištění k nízkosacharidové stravě a zjistila, že nefunguje lépe než jiné dietní způsoby hubnutí, v některých případech dokonce vedla ke zvýšené hladině cholesterolu.

Jiné studie dokonce prokázaly souvislost mezi nízkosacharidovou dietou a nižším věkem dožití.

Cholesterol má v těle důležitou roli, v nadměrném množství ale škodí

Zdraví

Keto diety tedy mohou fungovat jako způsob rychlého zhubnutí, ale ne k dlouhodobějšímu efektu.

„Chcete-li zdravě zhubnout a váhu si i následně udržet, pak vám k tomu většina diet nepomůže. Mnohem efektivnější jsou v tomto směru změny stravovacích návyků, které mohou být dodržovány po celý život,” dodává pro CNN vědkyně Alice Lichtensteinová z Kardiovaskulární výživové laboratoře Tuftovy univerzity.

Nízkosacharidové diety tělo vystavují vysokému stresu, jejich přínos pro zdraví navíc není optimální.

Reklama

Související témata:

Související články

Cvičení před snídaní spaluje více tuku

Toužíte zhubnout, ale přestože pravidelně cvičíte, stále se vám to nedaří? Pak zkuste cvičit ráno ještě před snídaní. Podle britských vědců tak spálíte mnohem...

Jak zrychlit spalování břišního tuku

Po třicítce začíná docházet k hormonálním změnám, které u mnohých lidí způsobují přibírání na váze a ukládání tuku v oblasti břicha. Podle dietoložky Susie...

Výběr článků

Načítám