Hlavní obsah

Problematické zuby moudrosti je lepší odstranit dřív, než se začnou prořezávat

Novinky, Karolina Zarzycká

Zuby moudrosti označujeme třetí stoličky, které se nám ze zubů prořezávají mezi posledními. Své lidové jméno dostaly právě podle doby prořezávání mezi 18. a pětadvacátým rokem věku, kdy už bychom relativně měli mít rozum. Tyto zuby mívají atypické kořeny i tvary, proto někdy způsobují záněty a hnisání dásní.

Podívejte se, jak se trhají zuby moudrosti (jen pro otrlé)Video: Novinky

 
Článek

Zubaři stejně jako ostatní lékaři tvrdí, že prevence je lepší než léčba. Předcházet potížím znamená v případě zubů moudrosti především včas provést rentgen čelisti. Ten by dnes již měl být součástí běžné preventivní prohlídky. Rentgenový snímek pořízený zhruba ve čtrnácti až šestnácti letech odhalí, zda jsou zuby moudrosti založeny a v jaké pozici, z čehož lze usoudit, jestli se budou dobře a úplně prořezávat a nezačnou nepřiměřeně zlobit.

Preventivní prohlídka opravdu odhalí hodně. "Na preventivní prohlídce se udělá panoramatický snímek, na němž se zjistí, jestli osmičky mají šanci vyrůst, nebo ne," radí pacientům MUDr. Vojtěch Slezáček z Evropského centra stomatologie v Praze.

Může se stát, že se zub moudrosti prořezává i několik let, hlásí se každou chvíli, jež nám dává pořádně zabrat. S bolestí celé hlavy jsou leckdy spojené teploty, záněty mandlí, bolesti ucha nebo hrdla. Kolikrát nás bolest doslova vyřadí ze života.

Pokud necháme osmičkám volný průběh a budou se prořezávat dlouhodobě, můžeme si vykoledovat chronické záněty nebo zvětšení lymfatických uzlin. Což jsou onemocnění, na něž podle stomatologů nemusí zabírat ani léky.

Antibiotika léčí zánět, ale zuby nevytrhnou

Lékař nám většinou předepíše antibiotika pro zmírnění zánětu. Jak informují stomatologové na serveru zdravedasne.cz, problém s prořezáváním zubu moudrosti antibiotika neodstraní. Existují dvě řešení: vytrhnout, nebo podstoupit chirurgické uvolnění měkkých tkání kolem zubu (tzv. dekapsulaci), aby se tak uvolnil prostor na jeho růst. Což platí v případě, že má zub dostatek místa.

Pokud jsou však třetí stoličky v dásni umístěny atypicky - například horizontálně zaklíněné v kosti, je rozhodně lepší odstranit je ještě předtím, než se začnou prořezávat. „Tento výkon opravdu není nijak dobrodružný," říká stomatolog MUDr. Jaroslav Šimon.

„Jde o maličký řez do dásně, odstranění nepatrného množství čelistní kosti nad zubem a zašití ranky několika stehy. To vše samozřejmě při analgetickém tlumení – ve většině případů stačí lokální, méně často je třeba celková anestézie. Bolestivost po zákroku se většinou neliší od bolesti po trhání zubů a za pomoci běžně dostupných analgetik brzy pomine. Stehy se pak za zhruba týden vyjmou a pacient má nadosmrti s obtížnými osmičkami po starostech.“

Kdy trhat osmičky

Mnozí z nás se již rozhodovali mezi variantou vytrhnout, nebo ne. Někdo si nechá vytrhnout všechny osmičky na doporučení stomatologa, jiný se zatím neodvažuje, neboť bolest osmiček se ještě nepřihlásila dostatečně intenzivně. Někteří zubaři jsou toho názoru, že trhat by se mělo v případě, když zub moudrosti nemá šanci se prořezat nebo je nakloněn tak, že tlačí na vedlejší zub.

Osmičky jistě mají svou funkci, neboť nám je příroda nenadělila jen tak. Pro naše prapředky byly třetí stoličky důležité. Ve věku dospívání, kdy se obvykle osmičky prořezávají, jim totiž už mnoho zubů chybělo, takže jim tyto přišly při žvýkání mamutů vhod. A navíc se jim do částečně již vyprázdněných úst snadno vešly.

V dnešní době, obzvláště ve starším věku, když už začneme přicházet o přední zuby, oceníme, že jsme v mládí vydrželi bolest při prořezávání osmiček, neboť "v pozdějším věku se ještě mohou hodit". Ať na snadnější přežvýkávání, nebo například jako podpěru pro vybudování takzvaného můstku.

Anketa

Máte potíže s "moudráky"?
1. Ano, ale bojím se trhání
35,7 %
2. Ano, nechám si je vytrhnout
19,9 %
3. Ano
7 %
4. Ne, rentgen nic neodhalil
1,3 %
5. Ne, ještě se mi neprořezaly
6,7 %
6. Ne
29,4 %
Celkem hlasovalo 4287 čtenářů.

Trhání zubů moudrosti

Podle stomatologa Slezáčka z Evropského centra stomatologie v Praze extrakce (trhání) může být od poměrně banální po komplikovanou. "Zákrok probíhá tak, že se v lokální anestezii odklopí dáseň, pod níž je zub schovaný, odstraní se kost, jež obklopuje zub, a pak se různým způsobem extrahuje."

Trhání osmiček probíhá vcelku jako u ostatních zubů s pomocí kleští. Podle zdravedasne.cz existují výjimečné komplikované případy, kdy se zub musí prořezat na několik částí, jež se pak jednotlivě vybírají ven.

Zákrok se provádí s lokálním umrtvením, po němž pacient necítí bolest, pouze tlak a tah. Asi po dvou hodinách znecitlivění ustoupí a mohou se objevit bolesti nebo otoky, které jsou v takových případech běžné.

Ránu bychom si neměli tlačit jazykem, neměli bychom si z ní vysávat krev ani ji příliš vyplachovat, protože to podporuje další krvácaní. První čtyři hodiny po vytrhnutí nesmíme jíst, pak nastupuje jen tekutá nebo kašovitá potrava.

Na čerstvou ránu po trhání pomáhají studené obklady, přikládání ledu nebo i odvar z heřmánku. Doporučuje se i chlorhexidinový roztok Curasept. Obklady dokážou snížit teplotu, utlumit bolest, zmenšit otok i utišit zánět.

Nedoporučuje se kouřit a pít alkohol, protože tabákový dým prodlužuje hojení rány a alkohol zase podporuje krvácení. Proti bolesti pomohou i volně prodejné léky. K zubaři je nutno jít tehdy, když se vytvoří extrémní otok a  bolesti přetrvávají i po pěti dnech od zákroku.

Reklama

Související články

Zelený čaj chrání zuby před kazem

Součástí pravidelné ústní hygieny by se mohl kromě zubního kartáčku a pasty stát i zelený čaj. Ten totiž podle odborníků prospívá nejen srdci a buňkám, ale...

Čím míň zubů, tím míň rozumu, tvrdí vědci

Počet zubů v ústech souvisí s mentálním stavem člověka. Tvrdí to alespoň na základě dlouhodobé studie bostonští dentisté. Čím více zubů ubývá a čím více kazů...

Výběr článků

Načítám