Hlavní obsah

Poradna: Co dělat, když nezvládám péči o matku s demencí

Novinky, Iva Kyselá, terapeutka z Akademie rodičovství

Péče o stárnoucí rodiče může být velmi náročná, zvlášť jsou-li nemohoucí, trpí demencí a je s nimi i nemožná domluva. Zvládnout vše v pohodě, bez vyčerpání je tedy často nad lidské síly. Tím, že jde ale o rodiče, pečující se často dostávají do svízelné situace.

Foto: Profimedia.cz

Soužití a péče o rodiče s demencí je velmi náročná. Ilustrační foto

Článek
Dobrý den, potřebuji radu, co dělat, když nezvládám péči o matku s demencí. Její stav se neustále zhoršuje a já vůbec nevím, co mám dělat. Mám z toho všeho deprese a stále častěji přemýšlím o vlastní smrti. Nemám to bohužel ani komu říct.Dvakrát denně k nám sice docházejí ošetřovatelky, které jí dají léky a nakrmí, vše ostatní je ale stejně na mně a o víkendech jsem na ni úplně sama. Maminka není problémová, ale bohužel musí nosit pleny, protože ji již dva roky trápí průjmy a neudrží stolici.Není nikdo, kdo by mi pomohl. Neustále jen slyším, abych se držela, či přání, abych vše zvládla, ale to je tak asi vše. Musím k tomu chodit do práce, kterou ale už také přestávám zvládat a mám kvůli tomu neustále problémy s vedoucí. Tím vším velmi trpí i vztah s přítelem a není divu, tohle by nevydržel žádný chlap.Nevím, jak z toho ven. Nechci se už o ni dál starat. Zničí mě to. Jako jediné řešení ale vidím svou vlastní smrt, abych se už netrápila.

Z vašich slov je cítit bezmoc a touha po pomoci. Prožíváte období, které je extrémně těžké. Dáváte na misku vah, jak žít svůj život a plnohodnotné starání se o maminku s demencí. V tomto „buď – anebo” je těžké si vybrat. Pojďme se podívat na možnosti, které máte.

Na začátku vašeho dotazu je otázka. „Co dělat, když nezvládám péči o matku s demencí?”

Žena pečuje o nemohoucí matku. Není to tak zlé, řekli úředníci a odmítli pomoc

Domácí

1. Přiznat si, že je to náročné a že je možné to dělat i jinak

Stav vaší maminky se zhoršoval postupně a někdy na začátku jste si určitě z celého srdce myslela, že to zvládnete. K vyčerpání, ztrátě chuti do života a depresivním stavům dochází postupně.

Nejste sama v takové situaci. Podobně ji popisují všichni ti, kdo si prošli podobně složitou životní situací.

Neobviňujte se za pocity únavy, vzteku, osamocení, bezmoci. Užitečnější bude položit si otázky:

  • K čemu budu své mámě takto vyčerpaná?
  • Kdo z rodiny mi může pomoct?
  • Napadlo mě využít možnosti profesionálů a maminku do takového zařízení umístit?
  • Kde je nejbližší zařízení, kde by máma mohla prožít spokojené stáří? Kdy se tam půjdu zeptat?
  • Co mi v tom brání a proč?

Dělají společnost seniorům ve svém volnu. Nevidomá Monika dělá i masáže

Styl

2. Uvědomění si, že vše nelze zvládnout

Myslím, že pro většinu dospělých „dětí” je těžká představa, že svého rodiče na stáří, pokud se o sebe nepostará, svěří do péče odborníkům do domova pro seniory.

Vychází to z přesvědčení, že je naší povinností se o rodiče postarat. Ano, o své rodiče se máme postarat, ale ne vždy na to naše síly a možnosti stačí a je nutné povolat posily.

Kdo nezažil soužití a péči o rodiče s demencí či jinak nemocného, nemůže pochopit. Směs pocitů a výčitek – musím se postarat, je to moje máma, musím jí vracet její péči, se mísí s pocity – už nemůžu, nemám žádný život, jsem vyčerpaná.

Pořád si říkáte, ale nějak to dám, vždyť to mámě dlužím. Ale máma vám svou lásku a péči dávala proto, aby z vás vyrostla dospělá spokojená žena, ne proto, aby se to obrátilo a z vás se péčí o ni stala vyčerpaná troska. Jaký život by vám maminka přála, kdyby to mohla říct s čistou myslí?

Deset varovných signálů Alzheimerovy choroby

Zdraví

3. Intenzivní pomoc pečovatelek

První krok může být zintenzivnit návštěvu pečovatelek. Především alespoň jeden den o víkendu tak, abyste měla čas i pro sebe nebo na partnera.

4. Zvažte, zda je ve vašich silách dále se o svou maminku starat doma

Z toho, co píšete, už jste své možnosti vyčerpala. Vyhledejte „domov pro seniory se zvláštním režimem“ v blízkosti vašeho bydliště. Sjednejte si schůzku.

V péči odborníků často babičky a dědečkové úplně rozkvetou. Mají tam společné aktivity – zpívání, hrají hry, praktikují s nimi různá stimulační cvičení, dělají jim masáže, povídají si.

Představte si, že je maminka v takovém zařízení, vy ji chodíte navštěvovat a věnujete se jí s úsměvem a odpočinutá. Myslím, že i maminka bude mít mnohem příjemnější pocity, než když ji máte doma a věnujete se jí ve stavu „už nechci žít”. Pohlazení, úsměv, milá slova jsou tím, co ji od vás potěší.

Péče o nemocné mnohdy oslabí celou rodinu

Zdraví

5. Pomoc od široké rodiny

Určitě můžete rozeslat SOS po široké rodině a známých, aby maminku jedenkrát za týden někdo přišel navštívit. Je moc fajn, když ji někdo zabaví čtením z knihy, zpěvem písniček, hraním pexesa nebo Člověče nezlob se.

6. Požádejte o státní příspěvek 

Ověřte si možnost pobírání státního příspěvku na péči o blízkou osobu.

7. Požádejte o pochopení v práci

V práci řekněte vedoucí, že máte složitou rodinnou situaci, kterou řešíte, a mimořádně žádáte o pochopení a toleranci.

Přeji vám, abyste učinila taková rozhodnutí, která budou směřovat k větší pohodě vás samé. O to více budete mít sílu na spoluprožití důstojného stáří s maminkou.

Akademie rodičovství

Soukromá rodinná poradna, která pomáhá všem členům rodiny. Rodičům odlehčit od starostí a nejistot v jejich rodičovské roli, partnerům i jednotlivcům v jejich různorodých životních situacích, dětem s jejich dospíváním. Sdružuje odborníky, kteří rádi pomohou.

Vytváří a realizuje kurzy i semináře pro rodiče, individuální poradenství a konzultace, rodinnou terapii. Více na Akademie rodičovství.

Trápí vás jiné téma spjaté s výchovou dítěte, rodinnými vztahy či závislostí? Poraďte se s našimi odborníky. Své příběhy a otázky nám posílejte na: zenaporadna@seznam.cz.

Reklama

Související články

Poradna: Společný život se starší matkou

Soužití se starým člověkem nebývá jednoduché. Stáří s sebou přináší spoustu problémů, i psychických. Z dospělých jedinců se pomalu opět stávají děti, které...

Výběr článků

Načítám