Hlavní obsah

Pohled upřený do blízka si vybírá svou daň, přibývá krátkozrakých lidí

Náš způsob života se v posledním století velmi změnil. Po většinu dne ostříme na blízkou vzdálenost –⁠ což je pro oko nepřirozené a může to vést k únavě očí a ztrátě schopnosti zaostřovat.

Foto: Profimedia.cz

Se zaostřením do dálky má problém stále více lidí.

Článek

Většina lidí v dnešní době dělá maximum práce zblízka. Pracují se čteným textem, s počítačem… A na to všechno je zapotřebí zaostřování.

„Původně jsme byli ale sběrači, později lovci. Čili náš zrak byl stěžejní od metru dále, při lovení to bylo od 5 metrů dále. Na to jsme byli jako lidé ‚konstruováni‘, ale teď žijeme úplně jinak,“ vysvětluje primářka Oční kliniky NeoVize Lucie Valešová, co vede k nárůstu krátkozrakosti i v našich končinách.

Krátkozrakost

Oční vada, při které se při pohledu do dálky paprsky světla sbíhají už před sítnicí, a na sítnici tak nevzniká ostrý obraz. Projevuje se neostrým viděním do dálky. Koriguje se brýlemi, kontaktními čočkami nebo chirurgickým zákrokem. Ten se provádí buď laserem, nebo implantací nitrooční čočky.

Kancelářské povolání tak patří k rizikovým faktorům, které mohou negativně ovlivňovat náš zrak. Namáhání očního zaostřovacího svalu oftalmoložka přirovnává k situaci, kdy bychom například celý den dělali dřepy –⁠ pak by nás také pořádně bolely nohy. A podobně to platí i v případě přetěžovaných očí…

Nejčastější oční vady a na co si dát pozor při výběru brýlí

Zdraví

Samozřejmě i u očních vad sehrává svou roli dědičnost. Uvádí se například, že v rodinách, kde je krátkozraký jeden z rodičů, postihuje myopie 20 až 40 % dětí, v případě, že jsou krátkozrací oba rodiče, postihuje vada 40 až 60 % dětí. Nicméně velmi záleží i na životním stylu.

Krátkozrakost se může objevit i v těhotenství. „Během těhotenství a kojení dochází k velkým hormonálním změnám, které mají mimo jiné za následek i zadržování tekutin v organismu. Ty se poté mohou hromadit například v rohovce nebo oční čočce. To se pak může projevit dioptrickou vadou či její změnou. Potíže se objevují u každé šesté budoucí maminky a téměř vždy se vrátí do původního stavu do roku po porodu, respektive do dvou měsíců od ukončení kojení. Jen asi u 10 procent žen většinou s vyšší oční vadou mohou dioptrické změny přetrvat,“ upozorňuje Pavel Stodůlka z očních klinik Gemini.

Jak tedy můžeme při sedavém zaměstnání očím ulevit?

Odborníci doporučují každých dvacet minut práce na počítači se alespoň na dvacet sekund zahledět z okna nebo na místo vzdálené nejméně šest metrů.

Při práci v klimatizované místnosti radí používat umělé slzy proti vysychání povrchu oka.

Pokud trávíte několik hodin denně u digitálních obrazovek, může být na vině tzv. syndrom počítačového vidění. „Uleví vám kvalitní počítačové brýle, které filtrují modré světlo z obrazovek, zvyšují kontrast, ostrost a detaily obrazů, a zároveň redukují odlesky monitoru. Díky tomu pomůžou snižovat únavu a pálení očí nebo bolest hlavy,“ doporučuje optometrista Jakub Odcházel ze sítě optik Lentiamo.

Onemocnění sítnice je vždy závažné. Aby se dalo řešit, je nutné přijít k lékaři včas

Zdraví

Samozřejmě k péči o oči nevyhnutelně patří i pravidelné kontroly u očního lékaře.

Pokud specialista diagnostikuje dioptrickou vadu, stanoví zároveň správnou korekci, anebo může doporučit operaci. „Krátkozrakost lze řešit i pomocí nejmodernějšího ultrarychlého laseru, který dokáže zákrok provést do několika vteřin a snižuje tak i stres ze samotného zákroku,“ dodává Lucie Valešová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám