Hlavní obsah

Podzimní dýňové kouzlení v kuchyni

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim už tradičně patří tykvím neboli dýním, které velmi významně obohacují náš jídelníček. Dají se zpracovat jako zelenina, ale i ovoce a jejich semínka plnohodnotně zastoupí ořechy. Hrnek vařené dýně dodá tělu 107 procent doporučené denní dávky betakarotenu, který pomáhá udržovat zdravou pleť a zlepšuje její stav při akné. Zároveň mají dýně i pozitivní vliv na srdce, močové cesty a na prostatické potíže.

Foto: Profimedia.cz

Neutrální chuť dýně umožňuje zpracovat dužninu v mnoha zajímavých kulinářských kombinacích.

Článek

Dýně se sklízejí brzy na podzim. Jejich choulostivé plody totiž špatně snášejí nízké teploty a trvale by je poškodil i první lehký přízemní mrazík. Při uskladnění by se plody neměly vzájemně dotýkat, v chladu a suchu pak vydrží celou zimu, zvláště pak pokud dýni zůstane alespoň 5cm stopka, která ji chrání před hnilobnými mikroorganismy.

Před konzumací by měla dýně zůstat nějakou dobu v pokojové teplotě. Část škrobů se pak změní na cukry, dužnina zesládne, slupka se uzavře a zatáhne.

Neutrální chuť dýně umožňuje zpracovat dužninu v mnoha zajímavých kulinářských kombinacích, ať už sladkých, nebo slaných. Navíc je měkká část plodu lehce stravitelná.

Z dýní se dají vykouzlit osvěžující polévky a koláče - výtečná je například tvarohová náplň našlehaná s dýňovým pyré. Dužnina také ozvláštní chuť nákypů i zapékaného masa, lze ji naložit do sladkokyselých nálevů jako okurky nebo použít jako součást čatní.

Dokonce je možné z ní připravit i sladké sušené chipsy pro zdravější zobání u televize. O tradičním zpracování do kompotu, zavařenin a marmelád nemluvě.

Tradiční i netradiční druhy

Hokkaidó – v současné době patří mezi nejoblíbenější odrůdy. Menší oranžové plody jsou zašpičatělé na obou koncích. Intenzivní barva slupky je doprovázena intenzivně oranžovou barvou dužniny s vysokým obsahem barviv, převážně betakarotenů. Je jednoduchá k pěstování, výborně skladovatelná s menšími plody, chutná, aromatická.

Foto: Jiří Antal, Právo

Hokkaidó

Máslová dýně - v syrovém stavu má oříškovou příchuť, po tepelné úpravě k tomu získá máslovou jemnost. Kyjovité plody mají semeník pouze ve spodní, rozšířené části. Celá vrchní část je dužnina, která poskytuje kvalitní surovinu na pečení, kompoty nebo dušené přílohy. Odrůda patří k málo pěstované tykvi muškátové, tento druh obecně vyniká vysokým obsahem betakarotenu v plodech.

Foto: Profimedia.cz

Máslová dýně

Sweet dumpling - tato dýně má plody o hmotnosti přibližně 200 gramů a průměru okolo 8 cm. Plody jsou krémově bílé se zeleným žebrováním. Zelená barva zároveň tvoří skvrnky na povrchu celé dýně.

Foto: Tesco

Sweet dumpling

V kuchyních si tato dýně získala oblibu zejména svou sladkou chutí, díky které se hodí na pečení dezertů, k přípravě polévek a vynikající je i do ratatouille. Svými rozměry se také skvěle hodí k tvorbě podzimních dekorací.

Kamo kamo - pochází z Nového Zélandu. Váží přibližně 600 až 800 gramů. Má oranžovou barvu s výrazným tmavě zeleným žebrováním. Dužnina má lehce oříškovou chuť a lze ji smažit a péct. Vynikající je s rozmarýnem, česnekem a chilli. Kromě vaření ji lze použít také jako dekoraci, například jako ozdobu do okenních truhlíků.

Foto: Tesco

Kamo kamo

Mramorová dýně - zaujme především svou netradiční barvou, pro kterou ji v Americe nazývají „šedý duch“. Po rozkrojení na vás čeká sytě oranžová dužnina, která se pro svoji tužší konzistenci hodí hlavně ke grilování a pečení. Chybu ale rozhodně neuděláte, když z ní připravíte polévku. Plody jsou těžké 2-5 kg a kvůli tuhé dužnině se příliš nehodí na vyřezávání dekorací.

Foto: Tesco

Mramorová dýně

Cotton candy - vyniká zejména svou bílou barvou, kterou přímo vyzývá k pomalování. S průměrem až 25 centimetrů máte spoustu místa pro vaši kreativitu. Zkuste z ní vyřezat strašidelnou lampu, kterou následně spolu s dětmi pomalujete. Originální bude každý kus a sousedi vám budou závidět.

Foto: Tesco

Cotton candy

Nagydobosi - u nás není zatím příliš známá, což je veliká škoda. Plody váží 5-8 kg a mají šedomodrou slupku. Při vhodném skladování vydrží minimálně osm měsíců. Dužnina je žlutá, měkká a vláčná s lahodnou sladkou chutí. Výborná je do polévek, pečených dezertů i dušená.

Foto: Profimedia.cz

Nagydobosi

Dýňové noky s houbami od šéfkuchařky Cafe Elektric Růženy Smolenové
Suroviny na 4 porce - noky: 1 kg dýně hokkaidó, oloupané, zbavené semen, nakrájené na 3cm kousky (cca 700 g po očištění), olivový olej, cca 200-250 g hladké mouky, 1,5 lžičky soli, 0,5 lžičky mletého bílého pepře (nebo podle chuti), čerstvě mletý pepř, 1 kg brambor (oloupané), parmazán k podáváníOmáčka: 4 lžíce másla, 1 větší cibule, 300 g čerstvých hub, sůl, kmín, pepř, 2 kelímky smetany na šlehání (min 30%)
Postup: Na pečenou dýni předehřejeme troubu na 200 °C. Dýni rozprostřeme na plech vyložený papírem na pečení, lehce ji pokropíme olejem a promícháme. Osolíme a opepříme bílým pepřem. Pečeme 40–45 minut doměkka. Přesuneme do mísy a rozmačkáme najemno. Necháme 10 minut stát.Nastrouháme si najemno uvařené brambory (nejlépe vařené den předem). K dýni přidáme brambory, prosejeme mouku. Osolíme a opepříme. Důkladně promícháme a propracujeme, aby vzniklo měkké těsto. V případě potřeby přidáme další mouku. Těsto vyklopíme na mírně pomoučněnou plochu a jemně hněteme 3 minuty. Propracované těsto rozdělíme na 4 díly. Z každého vytvarujeme 30 cm dlouhého hada. Nakrájíme ho na 3cm kousky. Do každého vtiskneme vidličku.Čtvrtinu noků vsypeme do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou. Vaříme 2 minuty, nebo až vyplavou na hladinu, pak vaříme ještě 2 minuty. Vyjmeme děrovanou naběračkou a dáme do mísy. Zakryjeme fólií a udržujeme teplé. Zopakujeme se zbývajícími třemi dávkami noků.Hříbková omáčka: Dvě lžíce másla rozpustíme v širším kastrolu, pak na něm necháme zesklovatět cibuli nakrájenou najemno. Přidáme dobře očištěné, omyté, osušené a na plátky nakrájené houby a zprudka je osmahneme. Promícháme, osolíme a posypeme půl lžičkou drceného kmínu. Po deseti minutách opékání přilijeme smetanu, opepříme, přivedeme k varu, necháme mírně probublávat. Noky servírujeme s omáčkou, parmazánem a rukolou.
Dýňová polévka se sýrovým fondue od šéfkuchaře Radka Hasmana z Restaurace LaBottega
Suroviny: 300 g máslové dýně, 60 g cibule, 2 g kardamomu, 0,5 g římského kmínu, 10 g koriandru, 500 g kokosového mléka, sůl, pepř, olivový olej, 100 g jemného sýru Asiago DOP, 300 g smetany, 200 g dýňových semínek
Postup: Nakrájenou cibuli orestujeme na oleji s kořením, přidáme na kostky nakrájenou dýni, opět orestujeme a přidáme kokosové mléko. Vaříme, dokud dýně nebude měkká. Polévku poté rozmixujeme v mixéru do krému. Dochutíme solí a pepřem.Smetanu zavaříme, stáhneme z ohně a vložíme sýr Asiago nakrájený na kostky. Vymícháme do krému. Semínka opražíme v pánvi nasucho do ztmavnutí.
Pečené filátko ze pstruha s dýňovým pyré
Suroviny: 8 ks filátek ze pstruha, olivový olej, pepřNa pyré: 1 fenykl, 1 cibule, 4 lžíce másla, muškátový oříšek, máslo k pokapání, 1 máslová dýně, 500 ml zeleninového vývaru, sůl
Postup: Fenykl očistíme. Dýni oloupeme a zbavíme měkkého středu se semínky. Pak ji i fenykl nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. V hrnci rozehřejeme máslo, orestujeme na něm cibuli a přidáme dýni a fenykl. Vše krátce opečeme, zalijeme vývarem a necháme dusit doměkka.Jakmile jsou dýně a fenykl měkké, slijeme přebytečnou tekutinu, přidáme 2 lžíce másla a vše rozmačkáme na pyré. Ochutíme muškátovým oříškem a dosolíme.Filátka ze pstruha očistíme, osolíme a opepříme. Na rozehřátém olivovém oleji rybu opečeme z obou stran. Pstruha podáváme s dýňovým pyré, pokapeme rozpuštěným máslem.
Báječný vegetariánský guláš s červeným vínem
Suroviny: 1 menší celer, 3 mrkve, 1 cuketa, 100 g moučkového cukru, 1/2 máslovité dýně, 2 oloupané sladké brambory, 10 g másla, 150 ml červeného vína, 400 g konzervovaných rajčat, 2 lžíce rajského protlaku, sůl, pepř
Postup: Všechnu zeleninu očistíme a pokrájíme na kostičky. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme celer a mrkev a za stálého míchání opékáme 5 minut. Přidáme ostatní zeleninu, zalijeme červeným vínem, přidáme cukr, přimícháme rajčata, rajský protlak, osolíme, opepříme, přilijeme 150 ml vody a pod pokličkou dusíme 20 minut.
Dýňová marmeláda s citrusy
Suroviny: 900 g dýně hokkaidó, 600 g pomerančů, 200 ml vody, 2 citróny, 1 lžička mleté skořice, 500 g cukru, želírovací cukr
Postup: Připravíme si dýni. Pečlivě ji očistíme a nakrájíme na kostičky. Pomeranče a citróny oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Očištěné ovoce a dýni vložíme do hrnce, zalijeme vodou a dusíme. Jakmile je dýně dostatečně měkká, vše rozmixujeme. Do směsi přidáme cukr, skořici a želírovací cukr. Důkladně zamícháme a vaříme 5 minut. Džem naplníme do teplých skleniček, po uzavření je obrátíme víčkem dolů. Necháme vychladnout.TIP: Práce s želírovacím cukrem se liší dle značky, vždy čtěte návod na obalu.
Dýňové kari se zázvorem
Suroviny: 1 malá dýně hokkaidó, 1 menší lilek, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 plechovka krájených rajčat, kousek čerstvého zázvoru (cca 4 cm), 1 plechovka kokosového mléka, 1 lžíce arašídového másla, 2 lžičky kari, šťáva z půlky limetky, hrst nesolených arašídů, olivový olej, čerstvá šalvěj, sůl, pepř, jasmínová rýže (příloha)
Postup: Dýni rozřízneme na půlky a vydlabeme dužinu. Nakrájíme na menší kousky a naskládáme je vedle sebe do keramického pekáče. Pokapeme olivovým olejem, rozprostřeme lístky šalvěje, posypeme hrubozrnnou solí a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 30 minut. Jakmile je dýně upečená, vhodíme ji do mixéru nebo food procesoru a i se šalvějí ji rozmixujeme na hladké pyré.V hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, zázvor a restujeme cca 3 minuty. Přidáme na kostičky nakrájený lilek a restujeme dalších 5 minut. K lilku vmícháme nakrájená rajčata, kokosové mléko, dýňové pyré, arašídové máslo a kari. Všechny ingredience pořádně promícháme a pod pokličkou necháme probublávat cca 15 minut. Do kari nakonec vmícháme arašídy a ochutíme limetkovou šťávou, solí a pepřem.Tip blogerky Cooking with Šůša: Podávejte s jasmínovou rýží.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související články

Čarování s kuřetem v kuchyni

Koupíte-li kuře, nesete si s sebou vlastně balíček 4 v 1. Prsa, stehna a křídla, skelet s kůží a játra se srdíčkem - každá drůbeží část má jiné vlastnosti,...

Zdravá cuketa pětkrát jinak

Plody cukety jsou chutné, dietní a kulinářsky všestranně využitelné. Hodí se jak pro vegetariánské pokrmy, tak pro nejrůznější diety, výtečné jsou ale...

Kmín - prověřené koření i lék

V tuzemsku se kmín vyskytuje téměř na celém území - roste na loukách, pastvinách, mezích, okrajích cest a v příkopech. Původně se na těchto místech nacházel...

Houbové kouzlení v kuchyni

Co Čech, to houbař. Houby sbíráme, milujeme, vaříme. A většinou je i dobře známe. I když…

Výběr článků

Načítám