Hlavní obsah

Podivné infekce, jež způsobují chlamydie

Právo, Petr Veselý

Nikdy jsem v období chřipek neprodělal tak zvláštní infekci jako letos. Trápil mě úporný kašel, který nereagoval na běžné léky ani na antibiotika. Také jsem zápolil s únavou hraničící až s vyčerpáním. Dojít si na záchod, uvařit si čaj, prostě zvládnout úplně banální úkony pro mě představovalo bezmála sportovní výkon. Bylo běžné, že jsem si musel jít po deseti patnácti minutách těkání po bytě na hodinku na dvě zdřímnout, abych nabral síly.

Foto: Profimedia.cz

Chlamydie patří k záludným bakteriím.

Článek

Později mi Hana Zákoucká, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chlamydie SZÚ v Praze, vysvětlila, co je hlavní příčinou únavy: „Játra a další orgány musí vedle běžného ,úklidu‘ a obnovy organismu zvládat i likvidaci infekce, tedy buněk obsahujících chlamydie.“ Nebývalá únava a nedostatek energie nejspíš přispívaly k občasným zimničním třasům víc než nějaké mimořádné teploty. Ty jsem měl spíš jen zvýšené.

Proč ji není snadné diagnostikovat

Plicní chlamydie (CPN) se přenáší kapénkami a napadá dýchací cesty. „Rozpoznat včas tuto nákazu není snadné ani pro zkušené lékaře,“ vysvětluje doktorka Zákoucká. „Nebývá pro ni typická jen únava, ale i úporný kašel, při kterém toho však moc nevykašleme. Někdy se objeví také bolesti svalů a kloubů.“

Často mívá podobné příznaky jako nachlazení, chřipka, zánět nosohltanu nebo záněty průdušek. To znamená, že se projevuje bolestí v krku, chrapotem, zvýšenou teplotou či horečkou. Proto se stává, že ji praktici zprvu léčí jako některou z běžných infekcí horních cest dýchacích. Teprve když to nepřináší výsledek, pátrají dál.

Foto: ASPEN

Spánkem trávíme třetinu každého dne. Proto je výběr správné postele důležitý.

Rychle na odběry krve

To byl i můj případ. Když nezabrala běžná antibiotika, doporučil mi můj praktik plicní specialistku. Ta mi udělala několik vyšetření a poslala mě na odběr krve i na rentgen. Napadené plíce totiž mohou prodělat trochu netypický zápal plic, objevuje se však méně často. Někdy infekce vyvolá zánět v průduškách.

Výsledky mých vyšetření svědčily nepřímo o napadení chlamydiemi. Lékařka se zajímala o hladinu protilátek, kterou tyto bakterie zvednou. Bývá to nepřímý důkaz infekce. Přímý by vyžadoval, aby mi specialisté odebrali vzorek buněk přímo z místa dostatečně zasaženého chlamydiemi. To je drahé a pro značný rozsah dýchacího systému komplikované. Navíc zatížené značným rizikem chyby, pokud se nepodaří získat přímo buňky napadené těmito mikroorganismy.

Záludný prevít se schovává uvnitř

Chlamydie patří k záludným bakteriím. Schovává se v buňce a parazituje na ní. Když se přemnoží, představuje její likvidace pro organismus značnou zátěž. To bývá hlavní důvod velké únavy. Dostal jsem speciální antibiotika, která dokážou proniknout až do buněk a chlamydie zničit (šlo o léky ze skupiny makrolidů, někdy se používají také některé tetracykliny). Teprve když jsem je dobral, kašel téměř zmizel a s ním i únava.

Měsíc a půl poté, co jsem skončil s užíváním antibiotik, jsem šel znovu na odběr krve a na rentgen. Lékařka se snažila být důsledná, protože chlamydie jsou velice úporný nepřítel. Vyšetření potvrdila, že jsem v pořádku.

Riskantní lajdáctví

Zdaleka jsem nebyl jediný, kdo tuhle nákazu prodělal. Jen v mém okolí potrápila překvapivě mnoho lidí. A že letos nešlo o nic ojedinělého, to mi potvrdili i plicní lékaři. V každém případě je velice rizikové infekci zanedbat.

Imunitní systém sice většinou dosáhne toho, že popisované příznaky ustoupí nebo úplně zmizí. Bakterie však mohou zůstat schované v těle, přesněji řečeno v buňkách a snaží se dál množit. Pokud se jim to daří, zatěžují organismus cizorodými látkami a negativně ovlivňují správné reakce imunitního aparátu. V těle se navíc objeví zánět, který organismus také zatěžuje.

To vyvolává různé problémy. Projevují se v rozličných kombinacích a připomínají jiné zdravotní potíže. Pro lékaře pak vůbec není snadné určit jejich původce. Zjednodušeně řečeno, postižení mohou mít různé zdravotní obtíže. Když se je však doktoři snaží odstranit, na léky moc dobře nereagují. Nemocné navíc trápí únava, kterou snadno zamění za únavový syndrom. Nemluvě o tom, že vyčerpaný organismus může tento syndrom nakonec přirozeně postihnout.

Co zvyšuje riziko nákazy

„Přes svou záludnost a netypický způsob přežívání v lidském těle nejsou chlamydie ničím vzácným,“ říká MUDr. Zákoucká. „Zhruba 85 % z nás má na ně protilátky v těle. To znamená, že se s nimi náš imunitní aparát setkal, a pokud nepociťujeme žádné potíže, tak se s nimi s největší pravděpodobností i úspěšně vypořádal.“

To lze potvrdit opakovaným vyšetřením protilátek. Jejich hladiny stoupají v porovnání s předchozími výsledky, jakmile bakterie zůstávají skryté v těle.

Příčinou, proč se nakazíme chlamydiemi, obvykle není jen sama masívní infekce, tedy to, že je na nás někdo naprská. Bývá jí i nedostatek spánku a vůbec odpočinku, přílišný stres, nadměrné pracovní vypětí, konflikty v rodině a další zátěže, které zhoršují obrannou reakci našeho těla. Špatná životospráva, včetně mizerného jídelníčku s nedostatkem potřebných látek, může být také jedním z možných důvodů slabší obranyschopnosti.

Když se u vás objeví popsané příznaky, zejména pak dráždivý kašel a přílišná únava, zkuste lékaře upozornit, že by se mohlo jednat o plicní chlamydie. Zvlášť když tyto a další potíže nereagují na obvyklou léčbu ani na běžná antibiotika.

Reklama

Související témata:

Související články

Chlamydie mohou vést až k sebevraždě

Chlamydiovou infekci odborníci stále důrazněji spojují s výskytem dalších možných onemocnění, které spolu zdánlivě nesouvisí. Může se jednat o nemoci cévního,...

Nová pohlavní choroba dokáže i zabít

Její šíření připomíná trochu AIDS. Nová infekce přišla z tropů a zatím se přenáší hlavně mezi homosexuály. Odborníci ji označují zkratkou LGV. K nám dorazila...

Výběr článků

Načítám