Hlavní obsah

O bezpečnou míru alkoholu v těhotenství se vědci stále přou

Novinky, bok

Těhotenství patří k nejkrásnějším obdobím v životě ženy. S postupným vývojem moderní techniky se zlepšuje nejen sledování samotného průběhu těhotenství a případných zdravotních vad, ale také se řeší, co v období gravidity žena může nebo naopak nemá dělat. Jednou ze zásadních otázek, které se stále opakují, je pití alkoholu, byť i malého množství.

Foto: Profimedia.cz

Nadměrné množství alkoholu v těhotenství škodí. Zda ale existuje norma, která by dovolovala konzumovat ho v určitém množství bez prokazatelných problémů, na tom se odborníci zatím nemohou shodnout.

Článek

Někteří lidé tvrdí, že občasná „stopečka” něčeho ostřejšího po ránu, případně na večer, prospívá zdraví, a nijak organismu neškodí (výjimkou nejsou ani lékaři). Stále častěji se k tomu přidávají i názory, že malé množství alkoholu neškodí ani v těhotenství, pokud to je opravdu jen párkrát. Je ale možné něco takového tvrdit?

Radikální zastánci zdraví a bezpečnosti nenarozeného dítěte tvrdí, že v období těhotenství by měla být jakákoli konzumace alkoholických nápojů striktně zakázána.

Ti benevolentnější naopak poukazují na to, že malé množství v občasných dávkách uškodit nemůže. A poukazují přitom na výsledky nedávné studie uveřejněné v britském časopise BJOG. Její výsledky uvádějí, že podle dlouhodobého testování nemá matčina konzumace dvou mírně alkoholických nápojů týdně žádné nežádoucí účinky na dítě, a to až do věku sedmi let, jak informoval server Women´s Health magazine.

Plyne z výsledků nějaké konkrétní doporučení? „Každý člověk, respektive těhotná žena, by měla vlastním rozumem posoudit, co je nebo není vhodné. Žádná mezinárodní směrnice, kolik alkoholu je a kolik už není bezpečné konzumovat v období gravidity, totiž neexistuje. Nikdo vám to tak s jistotou neřekne,” vysvětlila Christine Metzová, výzkumná pracovnice a profesorka na americké Yale School of Medicine.

Spíše proti, než pro

Vypadá to, že ani tentokrát se odborníci tedy nebyli schopni dobrat společného závěru, zda a případně v jakém množství alkohol v těhotenství začíná škodit. „Do sedmi let věku dítěte sice nebyly prokázány v námi zjištěných případech žádné problémy, ale to neznamená, že se nemohou projevit později,” uvádí svůj názor spoluautorka studie Yvonne Kellyová. Podle jejích slov je otázkou času a možností, zda někdy v budoucnu zjistí, jestli opravdu může být hraniční množství, které určitě neuškodí. To je ale zatím jen hudba budoucnosti.

Každopádně to ale podle ní neznamená, že by mohly ženy bez problémů během těhotenství konzumovat alkohol bez omezení. Takové chování je totiž prokazatelně nebezpečné a má za následek vážné zdravotní komplikace, v horších případech i smrt plodu či předčasně narozeného dítěte.

Reklama

Související témata:

Související články

Největší mýty o těhotenství

Těhotenství patří mezi nejkrásnější období života ženy. Pokud se vše vyvíjí tak, jak má, mohou se nastávající matka i otec v klidu a pohodě chystat na příchod...

Výběr článků

Načítám