Hlavní obsah

Nový test plodnosti varuje, kolik času ženě zbývá na početí dítěte

Novinky, Karolina Zarzycká

Vědci v USA vyvíjejí DNA test, podle kterého lze již u osmnáctileté dívky určit, kolik let jí zbývá na zplození dítěte. Zároveň si například 35letá žena může vypočítat, zdali má ještě šanci otěhotnět. Informoval o tom internetový server Daily Mail.

Článek

Sledováním tikotu biologických hodin může test odhalit, kolik vajíček ženě zbývá, a tak ji včas varovat o poklesu schopnosti počít dítě. Žena se tak může pokusit o včasnější založení rodiny, případně o zmrazení vajíček, pokud se dozví, že její šance na početí klesají.   

Princip nového DNA testu je v tom, že podle stavu genu fragilního X předvídá rychlost, s jakou se budou ženě tvořit vajíčka. Stejně odhalí i to, jak rychle jí budou ubývat. Silnou vazbu mezi genem fragilního X a počtem zrání vajíček ve vaječnících ověřili vědci zatím na 316 ženách.

Reprodukční lékaři říkají, že zbývající počet folikulů ve vaječnících je dobrým vodítkem, kolik let žena bude plodná. Většina žen má zkušenosti s prudkým poklesem vajíček po 35 letech věku, ale stále více žen, přibližně jedna z deseti, trpí předčasným stárnutím ovarií. Jejich plodnost klesá mnohem dříve - často když jim je dvacet.

Profesor Norbert Gleicher z newyorského Centra pro lidskou reprodukci uvedl: "Našemu testu můžeme podrobit už i osmnáctiletou nebo dvacetiletou ženu a kontrolou jejího fragilního X genu získáme dobrý odhad, jestli je také ona v ohrožení."

Test také odhalí, zda je u ženy riziko předčasného stárnutí vaječníků. Minulé studie ukázaly, že některé verze fragilního X jsou spojeny s počátkem menopauzy.

Reklama

Související články

Rady našich babiček jak zaručeně otěhotnět

V poslední době trápí čím dál víc párů problém s otěhotněním. Touha po vlastním miminku pak představuje velké trápení. Přestože moderní medicína je v tomto...

Výběr článků

Načítám