Hlavní obsah

Největší mýty o akné

Novinky, bok

Kdo se někdy v životě potýkal s nepříjemnými pupínky na obličeji či jinde na těle, ví, jak moc dokáže akné otrávit život. I když je na trhu nepřeberné množství přípravků, které si s ním mají poradit, ne všem pomáhají. Někdy je na vině jen špatný výběr přípravku, jindy za to mohou rozšířené mýty, které slepě následujeme.

Foto: Profimedia.cz

Akné je největším problémem v období puberty, u některých lidí přetrvává i v dospělosti.

Článek

Akné je vlastně onemocnění kůže, které je nejběžnější během puberty. V tomto období se s ním setká přes 80 % mladých lidí a u řady z nich přetrvá až do dospělosti. Nevzhledné pupínky, které jsou typickým projevem akné, vznikají tehdy, když dojde k zánětu vývodu mazových žláz.

Jen málokdo má v životě štěstí a s akné se nikdy nesetká. Většinu lidí spíše trápí jeho nadměrný výskyt, a tak se snaží za každou cenu nepříjemných pupínků zbavit nebo je aspoň řádně zamaskovat.

I když je na trhu celá řada přípravků, které mají od akné ulevit nebo ho zmírnit, i tak mnohým nepomáhají a akné je stále součástí jejich života. Někdy za to zcela zbytečně mohou mýty, které se okolo této problematiky šíří. I kvůli nim někteří lidé svůj stav zbytečně zhoršují, uvedl server Foxnews.

Složení stravy nemá s akné nic společného – mýtus

V šedesátých a sedmdesátých letech minulého století bylo provedeno několik studií, které „spolehlivě” prokázaly, že konzumace čokolády nemá nic společného s výskytem akné. „Tyto studie byly natolik populární, že lidé jednoduše došli k závěru, že strava nemá zcela nic společného s výskytem akné,” uvedla Jennifer Burrisová, doktorandka na New York University.

V současné době ale naopak dietologové i kožní lékaři zjišťují, že spojitost mezi jídlem a akné existuje. Dokládá to prý i nedávná studie. U lidí, kteří po určitou dobu jedli více sladkostí, nezdravých tuků a těžkých jídel, se mnohem častěji a ve větší míře akné vyskytovalo.

Trápí vás akné? Zapomeňte na čokoládu – mýtus 

I když již bylo řečeno, že jídlo má co do činění s výskytem akné, neznamená to, že se své oblíbené čokolády musíte nadobro vzdát.

„Je pravda, že všechny potraviny s vysokým glykemickým indexem mohou zhoršovat akné. Rafinované sacharidy způsobují, že v těle dojde k rychlému nárůstu inzulinu, což vede k větší produkci kožního mazu a hrozí ucpání pórů,” vysvětlila dermatoložka Mona Goharaová z Yale School of Medicine.

Čokoládu ale proto hned zavrhovat nemusíte. Problém není v kakau, ale právě v cukrech a mléčných přídavcích, které čokoláda obsahuje. Čím vyšší obsah kakaa, tím nižší glykemický index. Budete-li konzumovat čokoládu s obsahem kakaa minimálně 70 procent, můžete si ji dopřát, i pokud vás trápí akné.

Akné je jen problém teenagerů – mýtus 

Bohužel tomu tak není. Výsledky studie uveřejněné v časopise Journal of American Academy of Dermatology dokládají, že akné trápí ve velké míře i ženy ve věku 20 až 29 let. Po třicítce jeho výskyt klesá, ale není výjimkou ani okolo padesátky. Tehdy za to mohou většinou hormonální změny spojené s menopauzou.

Make-up akné zhorší – mýtus

Je pravda, že nesprávně zvolený přípravek může pokožku dráždit a ucpávat tak póry, při správné volbě ho ale může zlepšit. Podle Goharaové je vhodné používat přípravky na bázi minerálních surovin. Takové přípravky, většinou založené na práškovém základu, absorbují mastnotu a olejové složky dalších přípravků, které by jinak vedly k ucpání pórů.

Opalovací krémy ucpávají póry – mýtus 

I tady hodně záleží na složení samotného krému. Ty, které budou obsahovat oxid zinečnatý, který je prý dobrým bojovníkem proti akné, rozhodně neublíží.

Reklama

Související témata:

Související články

Akné může nabourat psychiku

Snad každého potkalo v pubertě akné. A každý také ví, že to není nic příjemného. Může se jednat o malé pupínky, které se lehce překryjí, ale také o zánětlivé...

Akné trápí i slavné

Téměř každý bojuje v pubertě se zánětlivými pupínky, tedy s akné. Představa, že s dospělostí tento problém vymizí, je podle průzkumů trochu naivní. V různé...

Babské rady pro krásnou a bezchybnou pleť

Snad každá žena touží po krásné a bezchybné pleti. Jenže jak jí dosáhnout? Pomocí značkových a leckdy i drahých krémů, nebo starých babských rad? U těch...

Výběr článků

Načítám