Hlavní obsah

Modré světlo nenarušuje jen spánek, urychluje i stárnutí pokožky

Novinky, Dana Sokolová

O škodlivosti modrého záření z obrazovek a bílého osvětlení se hovoří zejména v souvislosti s nespavostí nebo ohrožením zraku. Málokdo ale ví, že modré světlo, jež je součástí i každého bílého světla, urychluje i stárnutí pokožky. Podle některých odborníků dokonce víc než nebezpečné UVA a UVB záření.

Foto: Profimedia.cz

Modré světlo nás ohrožuje především v noci.

Článek

Modré světlo (označováno značkou HEV) proniká do hlubších vrstev pokožky tzv. dermis, kde je uložen kolagen a elastin, což je hlouběji, než kam dosahuje nebezpečné UVA a UVB záření. Poškození kožních buněk z pohledu stárnutí tak může být daleko rozsáhlejší.

Kromě oxidačního stresu v pokožce, jež potvrdila studie zveřejněná v roce 2017 v časopise Free Radical Biology & Medicine modré světlo může způsobovat i větší výskyt pigmentových skvrn a tzv. hyperpigmentaci.

Nejnovější výzkum společnosti Estee Lauder navíc dokazuje, že expozice modrého světla v noci velmi významně narušuje cirkadiánní rytmus (biologický rytmus s periodou o délce 20–28 hodin) samotných kožních buněk. Buňky se tedy mylně domnívají, že ještě není noc, a nespustí tak přirozené opravné procesy v pokožce, což může vést ke známkám stárnutí a také k tmavým kruhům pod očima.

U akné sice může na první pohled modré světlo pomáhat, ale ve večerních hodinách odborníci raději doporučují volit jiné formy léčby.

Narušení rytmu spánku

Modré světlo je přirozenou součástí denního slunečního záření. Z pohledu zdraví je tak škodlivé až během noci, jelikož narušuje přirozený rytmus spánku. Modré světlo totiž ovlivňuje hladinu hormonu melatoninu v krvi neboli také hormonu tmy.

Pokud se jedinec těsně před spánkem dívá do obrazovky tabletu, telefonu, televize či si v místnosti svítí bílým světlem (např. LED žárovky), pak bude mít problém s usnutím. Až teprve 90 minut po zhasnutí modrého světla se totiž může začít do těla vyplavovat melatonin, jež umožní kvalitní spánek a regeneraci všech buněk v organismu.

Přestože usnete u televize, ještě to neznamená, že spíte hlubokým spánkem. Ve skutečnosti usnete únavou, ale kvůli tomu, že se vám do těla nevyplaví hormon melatonin, organismus jednoduše nefunguje jako v noci.

Jak se modrému světlu bránit?

Dnes již existují nejrůznější filtry na elektronická zařízení, které chrání před modrým světlem. Některé telefony navíc mají již v nastavení tzv. noční režim, který modré světlo tlumí.

Filtry proti modrému světlu mohou mít i čočky v dioptrických brýlích. Stejný filtr mají i kvalitní sluneční brýle.

Na pokožku mohou pomoci ale i tzv. topické antioxidanty, které se používají místně a tedy tam, kde chceme dosáhnout ochrany před modrým světlem. (Při konzumaci antioxidantů dochází v důsledku trávení k velkým ztrátám, proto je lepší obejít metabolismus a antioxidanty dostat přímo tam, kam potřebujeme.)

Pokud skutečně chcete předcházet předčasnému stárnutí pokožky, pak vám nezbyde nic jiného než se začít chránit nejen před UVA a UVB zářením, ale i HEV zářením. Toho dosáhnete především s přípravky bohatými na vitamíny A (retinol), B, C a E.

Dnes již na trhu naleznete přípravky, jež mají přímo označení, že chrání pleť před působením modrého světla.

Foto: archív firem
Foto zleva: Uriage Age Protect Multi-Action multifunkční intenzivní sérum - aktivně bojuje proti vráskám, zpevňuje pleť, zeslabuje intenzitu pigmentových skvrn. Patentovaná bariéra proti modrému světlu chrání fibroblasty a keratinocyty před oxidačním stresem. Termální voda Uriage zklidňuje a chrání kožní bariéru, od 679 Kč; Paula´s Choice Defense Hydratační krém k rozzáření pleti SPF 30 - nová formule APF obsahuje krom UV filtru také extrakty mnoha rostlin a hojně vitamínů, které zajistí denní ochranu pleti proti nečistotám z ovzduší. Krém také chrání pleť před agresivním modrým světlem, 950 Kč; Medik 8 Advanced Day Total Protect - obsahuje kombinaci vysoce účinných látek, které mají antioxidační a antiglykační účinky, čímž velmi efektivně bojují proti stárnutí pleti. Silná ochrana proti UVA a UVB, včetně modrého světla. Vhodný pro všechny typy pleti, 1495 Kč; Payot Techni Liss oční krém pro okamžité rozjasnění - vyhlazuje mimické vrásky a redukuje tmavé kruhy a otoky. Navrací jemné pleti očního okolí viditelně mladistvější, odpočatý vzhled. Chrání před účinky modrého světla, v salónech od konce října, cena cca 695 Kč; Estee Lauder Advanced Night Repair - synchronizovaný regenerační komplex II - sérum stimuluje a urychluje přirozený proces noční regenerace a očisty pleti díky exkluzivní technologií Chronolux™. Pleť je hebká, hydratovaná a odolná vůči agresivním vlivům prostředí, včetně modrého světla, od 2130 Kč; Uriage Age Protect Multi-Action multifunkční noční detoxikační krém - ochrana proti modrému světlu. Pomáhá zabraňovat tvorbě vrásek a provádí jejich korekci, chrání pleť proti ztrátě pevnosti a zářivosti. Pleť zůstává hebká, vyživená a hydratovaná, od 639 Kč

Reklama

Související články

Úžasné bylinky pro zdraví pokožky

Každá z nás má jistě svou vyzkoušenou kosmetiku, kterou o sebe pečuje. Ale není na škodu občas udělat změnu a přidat k ní i byliny nebo bylinné přípravky....

Výběr článků

Načítám