Hlavní obsah

Máslo stále patří do české kuchyně

Právo, Eva Müllerová

Ve středověku bývalo máslo znakem bohatství. V antice se ale považovalo za pokrm barbarů, vhodný leda pro pastevce. Pro tehdejší elitu byl k vaření i mazání na chleba přijatelný jen drahý olivový olej.

Foto: Profimedia.cz

Čerstvé máslo se u nás začalo jíst až v 17. století. Do té doby se užívalo jen přepuštěné. Oba typy se přísně rozlišovaly, za máslo se považovalo jen to přepuštěné, čerstvé se nazývalo putra.

Článek

V české kuchyni je máslo tukem tradičním. Nejvíc se kupuje chuťově neutrální máslo čerstvé, tedy produkt do dvaceti dnů od data výroby, s obsahem minimálně 82 procent tuku. V některých zemích se do něj zahnětává i sůl, ale naši spotřebitelé o slané máslo nestojí. Jak říká Václav Mirvald, ředitel Mlékárny Olešnice, která ho měsíčně expeduje na 300 tun, kvalita másla se zlepšila také snížením obsahu vody.

Místo dřívějších 18 je jí v tom současném jen 16 procent. Za nejlepší se vždy považovalo žluťoučké, tzv. letní máslo, jehož pěknou barvu měl na svědomí betakaroten z čerstvé zelené píce.

Vykutálenější selky proto v zimě před stloukáním přibarvovaly smetanu mrkvovou šťávou, aby šlo i bledé zimní máslo lépe na odbyt. Nevědomky je tak obohacovaly o potřebný vitamín A.

.: Tuky tvoří jednu ze základních živin člověka.foto: Profimedia

„Dnes už není velký rozdíl v nákupu letního a zimního mléka, protože jsou krmné dávky vyrovnanější, což se samozřejmě promítá i do kvality másla. Rozdíly v barvě a roztíratelnosti sice stále existují, ale nejsou tak výrazné jako dřív,“ vysvětluje ing. Mirvald.

Naše prababičky kupovaly máslo na váhu a skladovaly je v hrnku pod vodou. Mělo to hned několik výhod. Voda je držela v chladu a zabraňovala negativním účinkům vzdušného kyslíku.

„Navíc chránila máslo před pachy. Bývá totiž na ně velmi citlivé a okamžitě je absorbuje. Proto se jich také zbavuje smetana ještě před zpracováním. Nejlepší je skladovat máslo v obalu, v uzavřené schránce v chladničce,“ doporučuje ředitel olešnické mlékárny.

Podle zdravotního stavu

Tuky tvoří jednu ze základních živin člověka. Dodávají tělu energii, pomáhají regulovat tělesnou teplotu, chrání vnitřní orgány proti mechanickému poškození a dodávají i nezbytné mastné kyseliny.

„Nevýhodou živočišných tuků, mezi které patří i máslo, je hlavně obsah cholesterolu, nasycených mastných a transmastných kyselin, jež se podílejí na vzniku srdečně-cévních chorob.

Pacienti ohrožení těmito nemocemi by proto měli raději sáhnout po tuku rostlinném. Ale lidé zdraví a děti si mohou bez obav mazat chléb máslem,“ upozorňuje Věra Stejskalová, nutriční terapeutka z pražské Thomayerovy nemocnice.

.: Nejvíc se kupuje chuťově neutrální máslo čerstvé, tedy produkt do dvaceti dnů od data výroby, s obsahem minimálně 82 procent tuku.foto: Profimedia.cz

Na svícení i proti komárům

  • Novinkou na trhu je jogurtové máslo. Má tradiční chuť a podíl (21 %) čerstvého jogurtu zajišťuje po vyjmutí z chladničky i snadnější roztírání. Obsahuje o 20 % méně tuku než klasika.
  • Původně z bůvolího a dnes už také z jiných druhů mléka se připravuje ghee, pročištěné přepuštěné máslo, které se nemusí ukládat do chladu. Dá se na něm i smažit, neboť se přepaluje až při vysokých teplotách.
  • Naši předkové využívali máslo také jako kosmetický přípravek. V létě jím chránili tělo proti slunci a komárům, v zimě proti mrazu.

O rodné sestře másla

Margarín vznikl vlastně na objednávku, když francouzský císař Napoleon III. potřeboval pro své vojáky levnou a trvanlivou náhradu másla. Vyhlášenou soutěž vyhrál r. 1869 chemik a lékárník Hyppolyte Mege-Mouriés, jenž připravil tuk z hovězího loje, mléka a vody a pojmenoval ho margarín.

Dnes se jeho nápad vyrábí už jen z kvalitních rostlinných olejů. Výhoda těchto tuků spočívá především v tom, že neobsahují cholesterol. Navíc se obohacují vitamíny, steroly a obsahují i nepostradatelné mastné kyseliny. V nabídce na trhu jsou i margaríny s nižším obsahem tuku.

Reklama

Související články

Drsné diety mohou mladistvým zkrátit život

Máte doma dceru, která sice připomíná spíše Heduš Homolkovou, ale občas zatouží být Twiggy? Pak zřejmě střídá období přejídání s hladovkami. Podle skotských...

Výběr článků

Načítám