Hlavní obsah

Lékaři z IKEM zachránili otráveného paracetamolem unikátní transplantací jater

Pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) si připsal další z velkých úspěchů. Lékařům z transplantační jednotky se podařilo zachránit muže s akutním selháním jater po otravě paracetamolem, který by bez jejich pomoci do několika hodin zemřel.

Foto: Profimedia.cz

Otrava paracetamolem je jednou z nejčastějších příčin akutního jaterního selhání.

Článek

K jeho záchraně lékaři použili kombinaci hned několika náročných metod a postupů, která dosud nebyla nikde na světě provedena. Bližší informace k zákroku zveřejní zástupci transplantační chirurgie ve čtvrtek na tiskové konferenci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Již v loňském roce se podařilo lékařům z IKEM zachránit jiného muže, jemuž selhávala játra po otravě paracetamolem. Tenkrát muže zachránila unikátní operace, při níž mu byla odstraněna polovina jater a místo ní transplantován lalok jater od zemřelého dárce.

Paracetamol je účinnou látkou běžně používaných léků proti bolesti. Otrava způsobená předávkováním touto látkou je jednou z nejčastějších příčin akutního jaterního selhání. Bez rychlé transplantace pacient do několika dnů umírá.

Reklama

Související články

Jak si chránit játra

Jsou jedním z nejdůležitějších orgánů v těle, přitom až 40 procent lidí v ČR nemá játra v úplném pořádku. Ukázal to program preventivních vyšetření nazvaný...

Výběr článků

Načítám