Hlavní obsah

Křečové žíly se bez včasné léčby jen zhoršují

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křečové žíly neboli chronická žilní nedostatečnost je nemoc, jež se bez včasné léčby zhoršuje. Nejprve se objevují drobné rozšířené žilky, poté nevzhledné, vinuté struktury bolestivé na dotek a posléze může dojít až k porušení zásobování dolních končetin a celé řadě komplikací.

Foto: Profimedia.cz

Předcházet křečovým žilám lze i zdravým životním stylem.

Článek

Jedná se o poškození povrchního žilního systému, kdy dojde k narušení žilních chlopní, které mají bránit zpětnému toku krve do povrchových žil, a tím pak k jejich postupnému rozšiřování.

„Na poškození chlopní má určitý vliv dědičnost (tito pacienti mají již od narození sníženou pevnost a elasticitu žilní stěny). Dalším faktorem je nadváha, vedoucí k větší zátěži žilního systému. Častější výskyt u žen je dán těhotenstvím. Žilní tlak v dolních končetinách v tomto období zvyšuje zvětšující se děloha,” vysvětluje cévní chirurg MUDr. Tomáš Bureš z pražské Polikliniky Budějovická.

Důležitým faktorem je také sedavý způsob zaměstnání nebo dlouhodobé stání. Krevní tok je totiž podporován takzvanou svalovou pumpou, tedy pohybem svalů, které vedou k stlačení žil a tím i k urychlení žilního toku.

Sedavý způsob zaměstnání nebo naopak dlouhodobé stání a nedostatek fyzické aktivity pak vede ke zpomalení toku, a v důsledku toho pak k typickým otokům a únavě dolních končetin. Nejčastěji jsou proto postiženi lidé pracující v kancelářích, prodavačky, kadeřnice, učitelky a podobně.

Jak se nemoc projevuje?

Prvními příznaky onemocnění jsou často pocit únavy končetin, přechodné otoky, většinou v letních měsících, klidové bolesti končetin, nejčastěji v noci. Dále se objevují rozšířené žilky na dolních končetinách nebo později i typické vystouplé vinuté křečové žíly.

„Nejzávažnějším stavem jsou pak změny barvy a kvality kůže, zejména ztmavnutí a zatuhnutí otoku v okolí kotníků. Dále pak i vznik častých zánětů nebo bércových vředů,” dodává MUDr. Tomáš Bureš.

Dostatek pohybu je tou nejlepší prevencí

Pokud již křečové žíly člověk má, pak by se měl raději vyhnout sportům se statickou zátěží, jako je např. vzpírání, ale i jízda na koni. Při těchto sportech se v žilách výrazně zvyšuje tlak a je omezena žilní cirkulace. Naopak vhodné je plavání či jízda na kole.

Předcházet křečovým žilám lze i zdravým životním stylem, správným jídelníčkem či dostatečným pitným režimem. Při dlouhém sezení je dobré podpořit lepší cirkulaci krve v dolních končetinách jejich procvičováním, např. krouživými pohyby chodidel. Dobré je si denně udělat přestávku na 10–15 minut a dát si nohy nahoru.

„Nohám prospívá i jejich sprchování střídavě teplou a studenou vodou, kdy studenou vodou by se mělo vždy i končit. Při sezení se doporučuje nedávat nohu přes nohu. A především ženy by se měly vyvarovat kombinované hormonální antikoncepce s estrogeny a kouření,” vysvětluje primář Žilní kliniky na Praze 1 MUDr. Ota Schütz.

V každém případě by lidé hned při prvních příznacích – obtížích nebo již viditelných křečových žilách – měli vyhledat žilní specialisty. Šikovný a zkušený lékař bývá obvykle důležitější než zvolená metoda léčby.

Způsoby léčby a jejich cenové relace

Obtíže nemusí vždy odpovídat velikosti křečových žil, a tak je zapotřebí provést odborné vyšetření. Výhoda specializovaných cévních klinik spočívá ve zkušenostech, kvalitě personálu a zároveň v přístrojovém vybavení.

„Například vyšetření pomocí barevného duplexního ultrazvuku s vysokou citlivostí a rozlišovací schopností podrobně ukáže, jak to s cévami skutečně vypadá a jaká je nejvhodnější léčba,” upozorňuje MUDr. Ota Schütz.

Ne vždy řešení křečových žil vyžaduje zásah. V případě lehčích nebo počátečních stadií varixů se volí metoda konzervativní. „Patří sem především vedle režimových opatření (redukce váhy, zvedání dolních končetin a omezení pobytu v horku) také kompresivní léčba v podobě kompresivních punčoch a medikamentózní léčba ověřenými venofarmaky,” vysvětluje MUDr. Robert Vlachovský z Centra žilní chirurgie.

Venofarmaka jsou schopna pacientovy obtíže zmírnit. Řeší totiž samotnou podstatu onemocnění a tedy zánět žil.

„Účinné venofarmakum (v ČR dostupné jen na lékařský předpis) zmírní zánětlivé změny na žilních stěnách i chlopních, proto pacienti rychle cítí úlevu od bolesti. Navíc, venofarmakum zvyšuje napětí žilní stěny (důležité pro zpětný návrat krve z dolních končetin zpět k srdci). Proto nedochází ke zhoršování choroby a k posunu v těžší stadia, jakými jsou například bércové vředy,“ vysvětluje lékař.

V indikovaných případech přispívá na léčbu venofarmakem zdravotní pojišťovna a doplatek pacienta na měsíční léčbu se pak pohybuje kolem 250 Kč.

Sklerotizace

Sklerotizace se využívá k léčbě drobných mikrovarixů a retikulárních žil (větší žíly, prosvítají v tloušťce 1 až 3 mm).

„Podstatou této metody je aplikace sklerotizačního přípravku do žíly. Sklerotizační látka žílu zevnitř nenávratně naruší a tělo ji pak samo odbourá. K dosažení optimálního výsledku je většinou nutné sklerotizaci opakovat v několika sezeních s časovým odstupem a nosit po stanovenou dobu kompresní punčochy nebo bandáže,“ vysvětluje MUDr. Vlachovský.

Tento zákrok se provádí ambulantně a pacientovi nepřináší žádná velká omezení, cena se pohybuje v řádech stokorun (500 - 1000 Kč). Vzhledem k tomu, že se jedná převážně o kosmetický zákrok, pojišťovna sklerotizaci nehradí.

Stripping

Jedná se o tradiční operační metodu, která se provádí více než sto let. Spočívá ve "vytržení" celého nefunkčního úseku povrchového žilního kmene velké nebo malé skryté žíly, nejčastěji v úseku od třísla do podkolení, respektive od podkolenní do poloviny bérce.

Vážné komplikace spojené s operačním zákrokem jsou minimální, ale běžné jsou. Při tomto zákroku je nutný pobyt v nemocnici a delší rekonvalescence (3 až 5 týdnů) většinou spojená s pracovní neschopností. Tento typ výkonu ale plně hradí zdravotní pojišťovny.

Tepelné metody - laser, radiofrekvenční proud a horká pára

„Mechanismus tepelného poškození spočívá v nepřímém zahřátí žilní stěny bublinkami páry a kontaktu mezi hrotem laserového vlákna s vlastní stěnou, což vyústí v uzávěr žíly,“ přibližuje metodu MUDr. Vlachovský.

Hlavním rozdílem oproti klasickým chirurgickým technikám je podstatně rychlejší rekonvalescence a absence řezu v třísle. Operace se provádějí většinou ambulantně, v lokální anestezii. Pacient se nemusí obávat velkých bolestí, rekonvalescence trvá 1 - 2 týdny. Pojišťovny zákrok nehradí a ani na něj nepřispívají, výkony stojí od 15 do 30 tisíc korun.

Netepelné metody

Netepelné metody se provádějí bez anestezie. Jedná se o využití biologického lepidla nebo mechanicko-chemickou ablaci.

Patří sem i nová metoda ClariVein. „Při této operaci není nutné žádné znecitlivění, tedy ani místní anestezie a výkon je zcela bezbolestný. Při operaci je jen z vpichu do poškozené žíly zaveden speciální katetr. Pod kontrolou ultrazvuku je pak pomocí mechanického a současně chemického poškození žíla zcela uzavřena. Tím je vyřešena příčina křečových žil. Zároveň se díky podávané sklerotizační látce uzavře i odstup větví tvořících viditelné křečové žíly a ty pak není nutné odstraňovat chirurgicky,” vysvětluje MUDr. Tomáš Bureš z Polikliniky Budějovická.

Při operaci cítí pacient jen slabé brnění v průběhu ošetřované žíly. Pooperační rekonvalescence je u této metody velmi rychlá, kompresní punčocha se nosí  jen 2 týdny, z toho první týden trvale.

Po operaci jsou jen minimální modřiny a jen minimální fyzické omezení, a to především v případě sportu, jenž by se měl týden vynechat. Cena se pohybuje kolem 25 000 Kč za jednu dolní končetinu. Pravděpodobnost, že se žíla objeví znovu v místě zákroku, je pak minimální, a to cca 5 %.

V případě biologického lepidla nevyžaduje metoda ani následné nošení kompresních punčoch. Limitem zákroku pomocí biologického lepidla je zatím jeho cena, ta představuje násobky ceny běžného ošetření. Pojišťovny jej neproplácí.

Více informací na www.poliklinika-budejovicka.cz; www.zilniklinika.cz; www.zilniporadna.cz.

Reklama

Související články

Proč nás trápí patní ostruhy

Číšník, kterého bolela patní ostruha, byl trochu zaskočený, lékař ho poslal na rentgen. Ale ne na snímkování, měli mu tam bolavou patu léčit pomocí záření,...

Top 5 cviků na pevný zadek a štíhlé nohy

Jak docílit toho, aby náš zadek byl krásně pevný a kulatý? To je otázka, která trápí většinu žen. Nejlepší volbou je správně zkombinovat kardio a posilovací...

Výběr článků

Načítám