Hlavní obsah

Jak efektivně na klíšťata

Právo, Petr Veselý

Aktivita klíšťat se v létě pohybuje kolem jednoho ze svých vrcholů. Hrozí nám od nich zejména klíšťovka a lymská borelióza. Obě nemoci mohou mít vážné následky zejména pro starší lidi, jejichž imunita už není tak výkonná.

Foto: Profimedia.cz

Infikovaná klíšťata mohou na člověka přenést nejednu závažnou chorobu.

Článek

Na první chorobu existuje očkování, které se skládá ze tří dávek. Člověka do určité míry chrání už ta druhá. Ve zkráceném schématu ji lze dostat po dvou týdnech. Je ale rozumnější, když se necháme očkovat v březnu s normálními pauzami mezi jednotlivými dávkami. Vakcinace stojí zhruba 1750 až 2300 Kč a naše zdravotní pojišťovny na ni přispívají. Ta největší z nich o ni letos zaznamenala mezi klienty pětkrát vyšší zájem než loni.

U lymské boreliózy očkování neexistuje, musíme vystačit s prevencí. To znamená:

  • Používat repelenty, tedy prostředky odpuzující klíšťata. Mezi osvědčené patří přípravky, které obsahují jednu ze tří nejužívanějších látek: DEET, tedy dietyltoluamid, IR 35 35 nebo Icaridine KBR 30 23. Procento jejich obsahu uvádí výrobce na obalu, případně v příbalovém letáku.
  • Znát riziková místa: A) listnaté a smíšené lesy B) porosty křovin, trávy a bylin, zejména na okrajích těchto lesů C) vlhká údolí řek, jezer i rybníků, a hlavně porost na jejich březích D) dnes už také městské parky, zahrady a neudržované pastviny E) výjimečně i hory v nadmořských výškách, kde končí les.
  • Chodit na zmíněná místa nejen po ošetření repelentem, ale rovněž s pokrývkou hlavy a oblečením, které zakrývá celé tělo. Na nohou bychom měli mít vysoké boty, přes které spustíme kalhoty. Po návratu domů by nás měl někdo důkladně prohlédnout.

Bezpečná místa

Zmíněné parazity obvykle nenajdete na otevřených místech, kam svítí slunce jako třeba na polích. Podobné je to v podmáčeném terénu a na rašeliništích. Klíšťata mají ráda teplo a vlhko (s nimi stoupá jejich aktivita), nevyhovuje jim dlouhé sucho, deště a chladno.

Nejčastěji napadají lidi pracující v lese a v přírodě, houbaře, chataře i majitele psů, kteří chodí venčit své miláčky do městských parků.

Jak správně vyndat klíště sobě?Video: Novinky

Co na ně použít

Objevíme-li klíště přisáté na kůži, lze použít několik prostředků. Mně nejvíc vyhovuje preparát se silným roztokem jódu a koloidním stříbrem. Jódová tinktura je osvědčenou dezinfekcí, koloidní stříbro pomáhá zlepšit její průnik. Parazita zakápnu a po chvíli vyviklám speciální pinzetou, kterou se dostanu pod něj.

Jódovou tinkturu obsahuje řada dalších přípravků, jde o nejpoužívanější antiseptikum s vyzkoušeným účinkem. Pro odstranění klíštěte se dá v lékárně koupit i mnoho dalších pomůcek: pinzety, háčky, plastovou kartu se zářezem atd. Výborné jsou speciální kleštičky.

Užitečná předpověď

Český hydrometeorologický ústav přináší na svých internetových stránkách (www.chmi.cz) předpověď aktivity klíšťat. Dělá to dvakrát týdně, v pondělí a ve čtvrtek (na jakýsi prodloužený víkend). Služba funguje od dubna do října, v teplém roce dokonce od března až do listopadu. Úroveň nebezpečí vyjadřuje stupnice od jedné do deseti.

Stupeň 1 a 2 = malé riziko

Pokud půjdete do listnatého nebo smíšeného lesa, kde rostou i křoviny a další rostliny, vezměte si na sebe oblečení z hladké světlé látky, na němž parazita snáz uvidíte. Občas si je prohlédněte, zejména kalhoty, a případného cizopasníka z nich odstraňte. Po návratu z lesa se nechte někým pečlivě zkontrolovat, což platí rovněž u všech dalších stupňů.

Stupeň 3 a 4 = mírné riziko

Kromě už uvedených zásad se vyplatí používat účinný repelent. To je také pravidlo, které se vztahuje i na ostatní stupně počínaje tímto. V lese a v trávě bychom si neměli sedat ani lehat v porostech nebo v jejich blízkosti.

Stupeň 5 a 6 = středně velké riziko

Vedle už zmíněných doporučení nevstupovat do křovin a do podrostu.

Stupeň 7 a 8 = velké riziko

Držet se všech předchozích rad a dát si pozor na křoviny, podrost a bylinnou vegetaci, zejména na okraji lesa, vodních toků a listnatého mlází.

Stupeň 9 a 10 = nejvyšší riziko

Do rizikových míst raději vůbec nechodit.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se vypořádat s horkem a sluncem

Většina z nás se každý rok nedočkavě těší na léto, teplo, slunce. Hudráme, když je ho málo, jsme nespokojeni, když je ho moc. A často řešíme problémy, které...

Výběr článků

Načítám