Hlavní obsah

HPV způsobují rakovinu děložního čípku, ale i mužského přirození

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přibližně 400 žen podlehne každý rok v Česku rakovině děložního čípku. Ročně je diagnostikováno 1100 až 1200 nových případů tohoto onemocnění, které způsobuje infekce HPV. Ta má na svědomí ještě řadu dalších onemocnění. Např. genitální bradavice, nádory pochvy, penisu, řiti, ale také hlavy a krku. Vhodnou obranou proti HPV je očkování. A to se netýká jen dívek a žen, ale i mužů.

Článek

Na českém trhu jsou k dostání dvě očkovací vakcíny: Silgard a Cervarix. Cena jedné se pohybuje mezi 3000 a 3500 Kč. Vakcína se aplikuje ve třech dávkách. Celková cena očkování je tedy kolem 10 000 korun.

HPV je nejčastější sexuálně přenosnou infekcí. Pod touto zkratkou se skrývají lidské papilomaviry, což je skupina virů napadající kůži a sliznici člověka, hlavně v oblasti genitálu a konečníku. Na světě je v současnosti nakaženo asi 630 miliónů lidí. Nejčastěji se nakazí mladí lidé ve věku 18 až 25 let. Asi čtyři z pěti nakažených se infekce zbaví, u zbytku se ale projeví zdravotní komplikace, nebo dokonce vážné onemocnění.

Odhadnout, u koho se nemoc projeví, není možné. Důležité je také vědět, že lidé mohou virus nosit v sobě dlouhá léta, aniž by se nějak projevil. Infekce se přenáší i mazlením a orálním sexem, kondom tedy není stoprocentní ochranou.

Informovanost je velmi důležitá

Velmi důležitá je osvěta a prevence, protože se nemocí a zdravotních komplikací způsobených HPV infekcí objevuje mezi lidmi stále více. Rakovina děložního čípku je nejčastějším onkologickým onemocněním, které má viníka v lidském papilomaviru. Této chorobě lze ve většině případů předcházet pravidelným absolvováním gynekologických prohlídek.

Přesto je výskyt tohoto onemocnění v ČR ve srovnání se západní Evropou hodně vysoký. Tam onemocní rakovinou děložního čípku deset žen na sto tisíc. V ČR je to dvojnásobek. Jednou z hlavních příčin je, že české ženy na rozdíl od obyvatelek západních zemí podceňují význam preventivních návštěv gynekologa. V posledních letech na pravidelné prohlídky sice začalo chodit více žen, ale téměř polovina ženské populace v produktivním věku je stále opomíjí.

„V České republice funguje v současnosti organizovaný a auditovaný screening rakoviny děložního hrdla, který umožňuje v naprosté většině případů odhalit změny, které nádoru předcházejí, a které lze vzhledem včasného odhalení velice snadno (obvykle ambulantně) ošetřit. Léčba pokročilých nádorů přináší pacientce výrazně větší diskomfort a její výsledky nemusí být vždy povzbudivé,“ uvádí MUDr. Vladimír Dvořák, předseda České gynekologické a porodnické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČLS JEP).

Je také dobré vědět, že rakovina děložního čípku je celosvětově druhou nejčastější onkologickou příčinou úmrtí žen. Vzniká v průměru po 15 letech od infekce vysoce rizikovým typem HPV.

HPV a mladí lidé

Ze zkušeností z ordinací odborníků vyplývá, že výskyt komplikací spojených s HPV infekcí se v poslední době zvyšuje především u mladých lidí. Týká se to zejména genitálních bradavic a papilomatózy hrtanu. Jak už jsme uvedli, infekce se přenáší i mazlením a orálním sexem. Sexuoložka Laura Janáčková upozorňuje, že mezi lidmi narůstá obliba análního a orálního sexu.

„Údaje shrnující počty pacientů s genitálními bradavicemi v ČR nemáme, jde o onemocnění, které se nehlásí povinně. Ze statistiky naší kliniky ale vyplývá, že pacientů za posledních deset let čtyřnásobně přibylo. Z monitoringu výskytu tohoto onemocnění, který je zaveden například ve Velké Británii, vyplývá, že počet případů výskytu genitálních bradavic se od roku 1972 do roku 2006 zvýšil více než pětkrát, a to s největší prevalencí u mladých žen a mužů ve věku mezi 16 a 24 lety," uvádí MUDr. Jana Hercogová, přednostka Dermatovenerologické kliniky 2. LF UK a FN Na Bulovce.

Obdobně je tomu u papilomatózy hrtanu. „Přesná data v ČR nejsou známa, protože povinnému hlášení toto onemocnění nepodléhá. Zdroje z USA a Dánska uvádějí 4,5 případu na 100 000 obyvatel u dětí a 2 případy na 100 000 obyvatel u dospělých. Podle našich zkušeností však četnost onemocnění nápadně narůstá," uvádí MUDr. Jitka Vydrová, primářka Hlasového a sluchového centra v Praze.

Co jsou genitální  bradavice?

Genitální bradavice (kondylomata) spadají do skupiny onemocnění s nízkým rizikem pro život. Přesto však dovedou velmi snížit jeho kvalitu. Vývoj od infekce po vznik genitálních bradavic trvá jen čtyři měsíce.

„Genitální bradavice neohrožují přímo na životě, ale velmi zásadně snižují jeho kvalitu, narušují intimní život a partnerské vztahy. Podobně papilomatóza hrtanu, která způsobuje těžké poruchy hlasu. Výrůstky v oblasti hrtanu a hlasivek mohou být příčinou poruch dýchání a pocitu dušení. Zákroky musí být mnohdy prováděny v celkové anestezii. Léčba těchto onemocnění je velmi nepříjemná a jedna návštěva lékaře zpravidla nestačí. Tyto choroby navíc velmi často recidivují. Jejich výskyt v populaci se v posledních letech výrazně zvýšil,“ říká MUDr. Vladimír Dvořák.

HPV College pomáhá lidem

HPV College je sdružením odborníků, jehož hlavním cílem je upozornit laickou i odbornou veřejnost na značnou zdravotní, sociální i ekonomickou zátěž, kterou HPV onemocnění představují pro pacienty i lékaře. Snaží se soustavnou edukací motivovat veřejnost k aktivní účasti v preventivních programech. Více informací i poradnu, v níž je možné zeptat se lékaře-specialisty, naleznete na www.hpv-college.cz.

Co jsou to papilomaviry

V medicíně je popsáno více než sto typů papilomavirů. Zhruba 40 z nich infikuje kůži a sliznice, zejména v oblasti genitálií a konečníku. Podle schopnosti vyvolávat změny vedoucí k nádorovému bujení se HPV dělí na vysoce rizikové a nízce rizikové. Ty první způsobují nádory, ty druhé mohou přivodit další onemocnění, například genitální bradavice nebo papilomy v dýchacích cestách.

Reklama

Související témata:

Související články

Přibývá nemocných s rakovinou krku a hlavy

Rakovina krku a hlavy je pátým nejčastějším nádorovým onemocněním na světě. V Česku ji lékaři ročně odhalí zhruba u 1150 pacientů. Kolem 650 nemocných každý...

Výběr článků

Načítám