Hlavní obsah

Fyzické projevy, které naznačují budoucí zdravotní problémy

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou nemoci či zdravotní komplikace, které poznáme, až když se naplno projeví. Riziko výskytu mnohých dalších ale můžeme dopředu rozpoznat podle prvotních příznaků. Ty obvykle naznačují, že s naším tělem začíná být něco v nepořádku.

Foto: Profimedia.cz

Výraznější cévky v oku mohou předznamenávat změny na mozku. Ilustrační foto

Článek

Mnozí lidé by si někdy zpětně přáli mít křišťálovou kouli, která by jim zavčasu ukázala, co je v budoucnosti čeká nejen ohledně zdraví. Nebo někoho, kdo by je dopředu varoval před zdravotními komplikacemi, například ve spojitosti se špatným životním stylem.

Něco takového ale není potřeba. Někdy jen postačí pečlivě věnovat pozornost výstražným signálům vlastního těla.

Dobrá zpráva: pokud budete vědět, jaké projevy a kde hledat, můžete některým zdravotním komplikacím i zcela zabránit. Server Healthland.time.com sestavil přehled několika hlavních projevů, které u mužů signalizují možná zdravotní rizika.

Problémy s čichem – Alzheimerova choroba 

Alzheimerova choroba je onemocnění mozku, při kterém dochází k postupné demenci. K odhalení většinou dochází až ve chvíli, kdy už jsou napáchány výrazné škody a dojde ke změnám na mozku.

Nejnovější průzkumy ale ukazují, že se dají vysledovat i dřívější prvotní náznaky budoucího výskytu této choroby, a to podle čichového rozpoznávání, uvedl National Institute of Neurological Disorders and Stroke. Vědci zjistili, že změny, které nastávají během rozvoje nemoci na mozku, jsou prokazatelné i na čichovém ústrojí, a to dokonce i o několik let dříve, než se samotná choroba projeví.

Lidé postupně mohou ztrácet čich zhruba kolem 70 let věku, pokud se ale začnou problémy objevovat mnohem dříve, je vhodné na tento stav upozornit lékaře.

Nehty – lupus (kožní onemocnění) 

Zdravé nehty jsou obvykle hladké a bez skvrn. Začnete-li si ale všímat postupně se objevujícího zarudnutí či flíčků pod nehty, mohlo by se jednat o počáteční příznaky onemocnění zvaného lupus. Jde o chorobu, při které imunitní systém napadá zdravé tkáně.

Vypadávání vlasů, obočí – problémová štítná žláza 

Štítná žláza dokáže pozlobit hned několika způsoby. Problém nastává, pokud funguje nedostatečně, ale zároveň také když vykazuje nadměrnou činnost.

Příznaků, že štítná žláza funguje jinak, než má, je velké množství. Poznat se dá ale v počátcích například už jen podle toho, že začínají bez jakékoli další příčiny vypadávat člověku nadměrně vlasy nebo třeba i řídnout obočí. Na vlasech se dá v počátcích vypozorovat ve spojitosti s problémovou štítnou žlázou i změna v jejich složení. Mohou být najednou nadměrně suché nebo nepřirozeně hrubé.

Předčasné projevy stárnutí – srdeční potíže 

Vědci z univerzity v Kodani přišli s tvrzením, že lidem, kteří vypadají starší, než je jejich skutečný věk, a mají i více fyzických projevů spojených s předčasným stárnutím (šedé vlasy, vrásky apod.), hrozí ve starším věku větší riziko závažných srdečných potíží. Konkrétně o 40 % vyšší pravděpodobnost výskytu srdeční choroby a 57% navýšení rizika infarktu.

Zápach z úst – možná erektilní dysfunkce 

Nepříjemný a opakující se zápach z úst velmi často naznačuje onemocnění dásní. Dlouhodobější problémy s dásněmi pak představují rizikový faktor pro výskyt erektilní dysfunkce. Turečtí odborníci zjistili, že u mužů ve věkové skupině 30–40 let, kteří měli problémy s dásněmi, hrozilo trojnásobně vyšší riziko erektilní dysfunkce.

Výraznější žilky v oku – horší rozpoznávací schopnosti, demence

Další blíže nespecifikovaná studie, které se zúčastnili jedinci od teenagerů po čtyřicátníky, podle některých výsledků prokázala, že lidé s výraznějšími žilkami v očích mají horší rozpoznávací schopnosti a v inteligenčních testech dosahují nižších hodnot než ostatní.

Podle vědců to může být tím, že žilky v očích jsou podobné co do velikosti, struktury a funkcí cévám v mozku, takže jejich změny mohou značit nenadálé změny na mozku, spojované později s možnou demencí.

Poruchy sluchu – cukrovka

Zhoršení sluchu přichází postupně s narůstajícím věkem, může být ale také průvodním jevem cukrovky, upozornili vědci z univerzity Niigata v Japonsku. Podle jejich zjištění jsou na tom se sluchem hůře diabetici do 60 let, oproti vrstevníkům či starším jedincům, kteří cukrovkou netrpí.

Čtěte také
Život ve stínu slavných dvojčat
Podobná si jsou jako vejce vejci, ale jedno z nich se vyhřívá na výsluní. Jaký je život po boku slavnějšího dvojčete? Více se dočtete ve čtvrteční příloze deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak jíst v novém roce zdravěji

Nemálo lidí si do dalšího roku dává spoustu předsevzetí, z nichž pochopitelně většinu nedodrží. Mnohá z nich se týkají kvalitnějšího stravování, od větší...

Výběr článků

Načítám