Hlavní obsah

Dlouhodobé pití většího množství alkoholu nenávratně poškozuje játra

Přestože všichni dobře víme, že velcí alkoholici nedopadají dobře, spotřeba alkoholu u nás neustále roste. Kde je ona pomyslná hranice, kdy lze říci, že pijete alkoholu moc a kdy málo?

Článek

Alkohol, který pijeme, obsahuje etanol. To je jednoduché rozpouštědlo, které lidské tělo umí zpracovávat, a to především v játrech.

"Velký přísun alkoholu posouvá průběh řetězců na sebe navazujících chemických reakcí v játrech. Ta se orientují více na mastné kyseliny a tuky, postupem času se to projeví i na jejich struktuře a játra ztuční. Tento stav se nazývá steatóza jater. Tato fáze je plně zvratná a po návratu ke střídmosti se játra rychle zotaví," vysvětlují odborníci na serveru http://www.virova-hepatitida.cz .

Jinou formou jaterního poškození navozeného alkoholem je alkoholická hepatitida, zánět jater. Ta představuje závažnější poškození, ne vždy se však u alkoholika objeví a ne vždy jí předchází steatóza.

Kdy dochází k nenávratnému poškození jater

K trvalému poškození jater dochází jen při pravidelné každodenní konzumaci nejméně 60 g čistého alkoholu u mužů a 20 g u žen.

Individuální citlivost na toxické působení alkoholu je ale značně rozdílná. Další odborníci tvrdí, že krátkodobá konzumace 80 g etanolu denně vede k lehkému, naštěstí vratnému poškození jater. Dlouhodobé požívání 80–160 gramů etanolu denně pak pravidelně vede k těžkému, nevratnému poškození.

Odborníci se sice v přesné dávce alkoholu rozcházejí, jisté ale je, že pokud někdo dlouhodobě denně vypije několik velkých piv nebo "panáků" tvrdého alkoholu, zdravotní problémy se dříve či později dostaví.

Játra potřebují pravidelnou očistu

Jednou za čas je dobré, když si játra mohou odpočinout, tedy nezpracovávat žádné toxiny. Jedním takovým způsobem je držení půstu. Tím, že játra mají méně práce se zpracováváním potravy, mohou "dodělat resty" a vyčistit sebe i organismus lépe, než je tomu při běžném přísunu stravy.

Kolik obsahují čistého alkoholu?

- velké pivo 10° obsahuje asi 16 g etanolu

- 2 dl vína asi 20 gramů etanolu

- velký "panák" tvrdého alkoholu asi 13 gramů etanolu

Půst je výbornou prevencí, ale rozhodně ne léčbou a to zejména u letitých alkoholiků. Pokud se už tedy nechcete vzdát zcela alkoholu, nepřehánějte to s ním, kde jinde platí víc: všeho s mírou!

Reklama

Související témata:

Související články

Vědci potvrzují: Alkohol zmenšuje mozek

Lidé, kteří pijí denně více než dvě skleničky vína nebo ekvivalentní množství jiného alkoholu, riskují. Ve stáří budou mít téměř jistě větší problémy s pamětí,...

Devět druhů motivace pro léčbu alkoholismu

Celkem devět druhů motivací může podle psychiatra z léčebny v pražských Bohnicích Karla Nešpora hrát roli v boji se závislostí na alkoholu. Každého motivuje...

Výběr článků

Načítám