Hlavní obsah

Co nejčastěji stojí za svěděním a krvácením v oblasti konečníku

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepříjemné pocity v oblasti konečníku potrápí během života většinu z nás. Ne vždy se přitom jedná o drobnosti, které lze zvládnout důkladnější hygienou a lepším životním stylem. Podívejte se s námi na to, co všechno může stát za svěděním a krví na toaletním papíře.

Foto: Profimedia.cz

Nepříjemné pocity v oblasti konečníku potrápí během života většinu z nás.

Článek

Nepříjemné svědění

Svědění konečníku objevující se několikrát za den, kdy snaha zmírnit ho škrábáním situaci jen zhoršuje, protože na pokožce vznikají další prasklinky a oděrky, mívá nejčastěji spojitost s ekzémem nebo kvasinkovým onemocněním. Může být ale také příznakem rozšířených hemoroidálních pletení, trhlinek, píštělí nebo zánětu.

Objevuje-li se svědění konečníku především v noci, pak za problémem mohou stát střevní paraziti.

Vždy je v těchto případech nejlepší hned vyhledat lékaře a zjistit pravý důvod potíží. V případě ekzému a kvasinek jsou k dispozici masti, u hemoroidálního onemocnění pak může praktik poradit s akutní léčbou ve formě čípků a mastí a doporučit užívání venofarmak posilujících žilní stěnu, potlačujících zánět a zmírňujících otok. Důležitá je také úprava životního stylu.

Hemoroidy - civilizační onemocnění, které postihuje většinu lidí

Zdraví

„S některými problémy se pacienti neradi svěřují a trvá jim dlouho, než se odhodlají je řešit. Je to pochopitelné, ale řešení není dobré odkládat. Čím dříve se pacienti odhodlají k návštěvě praktického lékaře, tím dříve je možné určit správnou diagnózu a začít s cílenou léčbou. V případě řitní oblasti se jedná zpravidla o režimová opatření a kombinaci lokální a systémové léčby,“ upozorňuje praktická lékařka Jana Vojtíšková.

Lidé by si měli uvědomit, že i když je pro ně velmi nepříjemné o těchto problémech nahlas hovořit, lékař se s nimi setkává každý den a jejich řešení je pro něj rutinou. „Pacientovi může v těchto chvílích pomoci uvědomění si faktu, že lékař je odborník, který se s těmito problémy setkává běžně, není pro něj nijak výjimečné o nich mluvit a je zkušený v jejich řešení. Strachy a obavy z nepochopení či výsměchu nejsou na místě, zdraví člověka musí být vždy prioritou,“ dodává psycholožka a sexuoložka Laura Janáčková.

Svědění je bludný kruh

Zdraví

Krev na toaletním papíru

Krev na toaletním papíře se zpravidla objeví po delším přehlížení prvních příznaků nemoci a je důrazným upozorněním, že návštěvu praktického lékaře není možné dále odkládat.

„Krev na toaletním papíře může znamenat jak život ohrožující onemocnění, tak jen nepříjemné snížení kvality života,“ upozorňuje lékař Martin Kouda z kliniky Chimare.

Prvními vodítky k diagnóze jsou pro lékaře barva krve, přítomnost hlenu a související příznaky. Určitě ho upozorněte, pokud máte zkušenosti se svěděním, pálením, bolestí, otoky v okolí konečníku a výtoky (příznaky hemoroidálního onemocnění), nebo se u vás objevují bolesti, křeče v břiše a zvracení.

Co o vašem zdraví může prozradit stolice

Zdraví

Když je barva krve jasně červená

Jasně červená barva krve značí nejčastěji hemoroidální onemocnění, tedy rozšíření žilních pletení v okolí konečníku.

Jednat se může též o řitní trhlinu související často se zácpou, nebo píštěl – tu zpravidla poznáte díky příměsi hlenu s hnisem. Ve všech případech se jedná o onemocnění, která při léčbě pod dohledem odborníka neznamenají větší riziko.

Příčina krvácení nemusí být jen v řitní oblasti. „Pokud dochází ke krvácení ze žaludku, poznáme jej tak, že stolice je natrávenou krví zbarvena do černa. Příkladem takovéhoto krvácení mohou být žaludeční vředy. Obávaná rakovina tlustého střeva nebo konečníku se nemusí ihned projevit viditelnými příznaky. Proto jsou tak důležité pravidelné preventivní kontroly a zejména koloskopická vyšetření,“ upozorňuje  Martin Kouda.

Přehled onemocnění s příznaky svědění a krvácení

 Ekzém a kvasinkové onemocnění

Příznaky: Svědění, v případě ekzému začervenání, stroupky a prasklinky, u kvasinkových onemocnění bělavý povlak.

Léčba: Lokální terapie (čípky, masti, gely a krémy).

Hemoroidální onemocnění 

Příznaky: Svědění, pálení nebo bolest konečníku, otoky v jeho okolí, krvácení, výtoky.

Léčba:

Lokální terapie – čípky, masti (vhodné jsou ty s aplikátorem). Moderní přípravky vytvářejí na pokožce ochrannou vrstvu, přispívají k hojení a snižují riziko vzniku prasklin, pomáhají i od svědění, pálení a ekzému.

Systémová léčba – venofarmaka posilující žilní stěnu doporučí praktický lékař či specialista.

Tři tisíce lidí dostanou poštou testy na rakovinu

Domácí

Řitní trhlina

Příznaky: Krvácení (jasně červené), bolest při stolici a bezprostředně po ní, při přechodu do chronického stadia též svědění.

Léčba: Léčba je zaměřena na uvolnění stažených svěračů zhoršujících vyprazdňování pomocí dilatátorů – pacient provádí po instruktáži sám. Vhodná je též lokální terapie – čípky, masti (vhodné jsou ty s aplikátorem). Moderní přípravky vytváří na pokožce ochrannou vrstvu, přispívají k hojení a snižují riziko vzniku prasklin.

Píštěl

Příznaky: Píštěl vzniká jako následek infekce a hnis, který z ní vytéká, může způsobit ekzémy a svědění.

Léčba: Nutný je chirurgický zákrok v celkové anestezii.

Divertikulární choroba

Příznaky: Krvácení se objeví až v případě, kdy dojde k mechanickému poškození a k infekci střevních výchlipek.

Léčba: Důležité je dodržování dietních opatření, v případě opakovaného zánětu odborníci přistupují k chirurgické léčbě.

Jak předejít rakovině tlustého střeva

Zdraví

Rakovina tlustého střeva nebo konečníku 

Příznaky: Časná stadia nemusí mít zjevné příznaky. Nekontrolovatelný růst buněk se nejprve projeví tvorbou polypů, které mohou i krvácet. Polypy mohou, ale nemusí být rakovinné. Každopádně je důležité jejich včasné preventivní odstranění. Projevem nádoru bývá přítomnost hlenu a krve ve stolici a při vyprazdňování střídání zácpy a průjmu.

Léčba: Zahrnuje preventivní endoskopické odstranění polypů. V případě nádoru chirurgické odstranění postiženého úseku tračníku nebo konečníku a dle místa a pokročilosti nálezu chemoterapii, případně radiační léčbu.

Reklama

Související články

Potraviny, které zatočí s břišním tukem

Narostl vám během karantény tukový polštář? Nebojte, nejste zdaleka jediní. Zbavte se ho pomocí pěti běžně dostupných potravin, které nejen že skvěle chutnají,...

Výběr článků

Načítám