Hlavní obsah

Cigarety a jejich negativní vliv na ženské tělo

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidelně či příležitostně si u nás zapálí cigaretu až 22 % žen starších 15 let. Činí tak často ze stresu, kvůli určitým situacím či kolektivu. Kouření tedy u nich obvykle nevyvolává fyzická závislost na nikotinu jako spíše zvyk a touha přizpůsobit se. Skoncovat s kouřením tak pro ně může být těžší než u mužů, v každém případě se to ale vyplatí. Dopady kouření na zdraví a vzhled ženy totiž bývají horší než u jejich drahých poloviček.

Foto: Profimedia.cz

Pravidelné dávky nikotinu u žen způsobují rychlejší stárnutí.

Článek

Podívejte se s námi, jak moc si ženy kouřením cigaret ubližují a co všechno jim kvůli tomu hrozí.

1. Rychlejší stárnutí

Pravidelné dávky nikotinu u žen způsobují rychlejší stárnutí. Existují studie, podle nichž za 10 let aktivního kouření ženy zestárnou o více než 12 let.

Kouřením přitom trpí pleť, vlasy, ale i nehty. Pleť kvůli kouření ztrácí vitamin C, kolagen a elastin, ženám tak mnohem rychleji přibývají vrásky, zároveň má i jejich pleť šedivý nebo zažloutlý nádech, což jim opět přidává roky.

Kouření ale také stojí za slábnutím vlasů, ztrátou jejich vitality a pigmentu. Na celkovém dojmu se také negativně odráží špatný dech a zažloutlé zuby.

Je jedno, zda vykouříte tři cigarety denně, nebo celou krabičku. Plíce trpí podobně

Zdraví

2. Dopady na zdraví

  • U kuřaček je riziko smrtelného onemocnění až 3x větší než u nekuřaček.
  • Pravidelné kuřačky mají 25x větší riziko rakoviny plic.
  • Kouření také způsobuje většinu onemocnění srdce a cév žen pod 50 let. V porovnání s muži kuřáky mají ženy kuřačky až o 25 % vyšší riziko ischemické srdeční nemoci.
  • Kouření má samozřejmě také vliv na vznik dalších nádorových onemocnění, například na rakovinu prsu. Vliv na toto onemocnění má jak aktivní, tak pasivní kouření.
  • Kouření také významně přispívá k vývoji rakoviny děložního čípku. Mezi ženami s HPV infekcemi mají ty, které kouří, vyšší virovou zátěž na děložním čípku než ženy, které nekouří.

Vaping neboli kouření e-cigaret dočasně ovlivňuje funkci krevních cév u zdravých lidí

Zdraví

3. Kouření v těhotenství

Podle dostupných údajů cigaretu v celé době těhotenství neodloží asi 7 % budoucích maminek. Kouření přitom znamená riziko jak pro ně samotné, tak pro ještě nenarozené dítě.

Mnohé ženy se domnívají, že pokud kouření v době těhotenství jen omezí, nebude to pro plod takový stres, jako kdyby skoncovaly s kouřením úplně.

Podle odborníků je to ale nesmysl, každá cigareta škodí, navíc stres zhoršuje. Proto by se těhotné ženy měly vyhýbat i pasivnímu kouření, a tedy pobytu v zakouřeném prostředí.

Pět důležitých kroků, když chcete přestat kouřit

Zdraví

Kouření v těhotenství může vyvolat dlouhodobé problémy:

  • Hrozí nebezpečí předčasného porodu.
  • Děti vystavené tabákovému kouři ještě v děloze mají po porodu nižší hmotnost a mívají také nižší objem mozku.
  • Jsou vystaveny zvýšenému riziku syndromu náhlého úmrtí kojenců, syndromu ADHD, astmatu a dalších nemocí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám