Hlavní obsah

Česku patří smutné prvenství v rakovině tlustého střeva

Právo, Václav Pergl

V onemocněních rakovinou tlustého střeva a konečníku patří ČR smutné světové prvenství v přepočtu na počet obyvatel. Ročně onemocní více než 8000 lidí a 6000 na ně zemře. Češi mají k tomuto onemocnění geneticky blízko a zatím se nepodařilo vysvětlit, proč tomu tak je. Vyšší riziko je v rodinách, kde se již rakovina tlustého střeva a konečníku vyskytla.

Foto: Václav Pergl , Právo

Profesor Špičák z pražského IKEM při vyšetření pacienta.

Článek

„Přestože již řadu let mají občané nad 50 let zdarma vyšetření na přítomnost krve ve stolici, které může být signálem rakoviny tlustého střeva a konečníku, stále jich této možnosti málo využívá,“ říká profesor Julius Špičák, přednosta hepatogastroenterologické kliniky pražského Institutu klinické a experimentální medicíny. 

Češi mají k tomuto onemocnění geneticky blízko a zatím se nepodařilo vysvětlit, proč tomu tak je. Vyšší riziko je v rodinách, kde se již rakovina tlustého střeva a konečníku vyskytla. K vnějším vlivům pak zejména patří špatný životní styl, špatné stravovací návyky a nedostatek pohybu.

Roste pomalu

Určitou „výhodou“ rakoviny tlustého střeva je to, že roste relativně pomalu. Nádor se totiž vyvíjí až deset let a jeho první manifestací může být právě krev ve stolici.

Ohroženi jsou lidé především nad 50 let, a proto také tito lidé mají možnost bezplatného preventivního vyšetření. Pokud se ukáže krev ve stolici, je pak pacient odeslán na speciální vyšetření, tzv. kolonoskopii, která prokáže nebo vyloučí přítomnost rakoviny tlustého střeva.

Léčebné metody

Léčebných metod je několik. Tou hlavní je chirurgické odstranění nádoru, dále pak chemoterapie a radioterapie. Právě radioterapie často zmenší nádor, který se pak lépe chirurgicky odstraní. V poslední době mají lékaři i nejmodernější léky, tzv. biologické, které přímo zabíjejí nádorové buňky, aniž při tom poškozují okolní zdravou tkáň.

Odborná společnost lékařů, kteří se zabývají léčbou rakoviny tlustého střeva a konečníku, se domnívá, že pro zlepšení prevence by bylo zapotřebí nejen provádět test na přítomnost krve ve stolici, ale také kolonoskopické vyšetření tlustého střeva. To je totiž nejpřesnější. Některé zdravotní pojišťovny už ho v rámci prevence také proplácejí.

Test na krev ve stolici
V ordinaci praktického lékaře si pacient vyzvedne tzv. psaníčka a do příslušného okénka nanese doma špachtličkou trochu stolice asi ve velikosti zrnka hrášku. Test po sobě tři dny zopakuje. Lékař ho pak vyhodnotí kápnutím speciální tekutiny do okének. Zjistí, je-li mikroskopicky krev přítomna, což může být signál rakoviny tlustého střeva a konečníku. Je-li ve stolici krev, je pacient odeslán na kolonoskopické vyšetření.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám