Hlavní obsah

Byliny opředené mýty

Právo, Zdena Nováčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada bylin byla odjakživa spojována s magií a tajemstvím. I když se dnes k využití léčivých rostlin stavíme racionálněji, kouzelná atmosféra Vánoc si o připomenutí některých z nich přímo říká.

Foto: Profimedia.cz

Aby jmelí v době Vánoc vneslo do příbytku štěstí, musí být darované, ne kupované.

Článek

Jmelí pro štěstí

Podle legendy bylo jmelí kdysi stromem, z něhož byla vyřezána kolébka pro Ježíška. Po třiatřiceti letech však ze stromu vyrobili kříž, na kterém Ježíše ukřižovali.

Strom se prý hanbou scvrknul v malý keříček, který ani nemůže žít samostatně, takže parazituje na jiných stromech. Jeho pokáním však od té doby je, že přináší štěstí a dobro každému, kdo pod ním projde. A když se pod ním dva políbí…

Aby ale jmelí v době Vánoc vneslo do příbytku štěstí, musí být darované, ne kupované. Polibek pod ním zaručuje lásku na celý příští rok. Kulička utržená o Vánocích z darovaného jmelí a ukrytá pod polštářem by měla přivodit věštecký sen.

Foto: Profimedia.cz

Léčivé i „čarovné“ účinky jmelí bílého byly popisovány už ve starověku.

Léčivé i „čarovné“ účinky jmelí bílého byly popisovány už ve starověku. Na začátku 20. století vědci prokázali, že snižuje krevní tlak. Dále zlepšuje zvápenatění tepen, zpomaluje pulz a harmonizuje srdeční činnost ve stáří.

Výtažky z jmelí (v tinktuře, kapslích) jsou dobrou variantou pro prevenci mozkové příhody. K farmakologickým účelům se používají hlavně jmelové lístky, které se sbírají od prosince do února, ale i bílé bobulky. Ty jsou však jedovaté, ve vyšší dávce mohou způsobit křeče v břiše, střevech a silný průjem i s krví.

Navíc účinné látky ve jmelí velmi kolísají, proto je lepší zakoupit hotovou tinkturu.

Byliny pro zahřátí těla i duše

Zdraví

Víno z jmelí: Asi 30 g jemně nařezaných lístků jmelí přelijte 1 litrem bílého vína. Nechte 10 dní louhovat na tmavém místě, poté víno přeceďte a pijte sedm dnů dvakrát denně před jídlem likérovou odlivku. Jmelové víno je omlazovacím elixírem pro srdce.

Pivoňka pro lásku a ochranu 

Už ve starověku byla pivoňka považována za královnu bylin. Věřilo se, že vznikla z měsíčního svitu, za noci vyzařuje světlo a chrání ovčáky i jejich stáda.

Bránila také úrodu před škodami, odháněla zlé duchy a zaháněla prý nejen divoké vichřice a bouře, ale i zlé čarodějnice. Proto ji lidé vysazovali v blízkosti domů, podobně jako mandragoru. Ostatně při vykopání prý stejně nesnesitelně křičela…

Foto: Profimedia.cz

Už ve starověku byla pivoňka považována za královnu bylin. Věřilo se, že vznikla z měsíčního svitu.

Staří Číňané ji milovali – dodnes je v Číně symbolem míru, stability, hojnosti i úspěchu. A také ženské krásy. Přináší prý štěstí i lásku. Však se také v Evropě ve středověku přidávala do nápojů lásky, které měly „krev rozpalovat“.

Korunní lístky se často užívaly v magických rituálech k uzdravení a k ochraně před zlými duchy. A to ne náhodou, k léčebným účelům je používána čínskou i evropskou tradiční medicínou a uznává ji i moderní farmakologie. Ostatně její název zní pivoňka lékařská.

Sušený kořen se doporučuje na astma, ledvinovou koliku, nemoci ledvin a uvolňování křečí různého původu. Čaj (či nálev) ze sušených okvětních lístků působí mírněji, ale má příjemnou chuť i vůni.

Pomáhá při kašli, proti křečím, účinně zmírňuje menstruační bolesti a harmonizuje silnou a nepravidelnou periodu. Také zklidňuje a prospívá zažívání, ledvinám i střevům, dýchacím cestám, tlumí bolesti.

Pět bylin pro posílení těla

Zdraví

Při sušení je důležité, aby si lístky zachovaly původní barvu, nesmí zhnědnout. Doporučuje se tedy sbírat květy kolem poledne a sušit ve stínu. Jednodušší je přípravky s pivoňkou koupit v bylinkářstvích nebo na internetu.

V sezoně si můžete udělat nálev i z čerstvé rostliny. Lucie Šefrna z Bylinkofestu doporučuje jeden středně velký omytý květ pivoňky zalít čtvrt litrem vroucí vody a nechat louhovat 10 minut. Popíjejte nescezené.

Mandragora nebezpečná a omamná

Pokřín obecný patří k nejtajemnějším magickým rostlinám a dříve se hojně pěstoval. Milovníci Harryho Pottera si jistě vzpomenou na nesnesitelně ječící kořeny mandragory s lidskou podobou, jež nakonec, poté, co dospěly, pomohly oživit osoby zkamenělé po pohledu baziliška.

Však také ve skutečném kořeni (podobně jako u ženšenu) můžete při troše fantazie uvidět obrysy lidského těla. Pověra pravila, že kdo kořen mandragory svévolně (bez rituálu) vykope, probudí a přitáhne zlé duchy.

Naopak rostlina pěstovaná u vchodu ochraňovala příbytek před zlými duchy. Bránila také vstupu nemocem a chudobě.

Foto: Profimedia.cz

Pokřín obecný patří k nejtajemnějším magickým rostlinám. Dříve se věřilo v jeho doslova nadpozemské afrodiziakální účinky. FOTO: Profimedia.cz

Řadí se do skupiny narkotických a halucinogenních bylin a obsahuje velké množství alkaloidů. Přestože může být při předávkování smrtelně jedovatá, věřilo se dříve v její doslova nadpozemské afrodiziakální účinky.

Kořen mandragory se doporučoval i na neplodnost žen a špetička se přidávala do vína, aby probudila lásku.

Foto: Profimedia.cz

Kořen mandragory se doporučoval i na neplodnost žen a špetička se přidávala do vína, aby probudila lásku.

Výtažky lidé získávali tak, že oloupaný kořen máčeli a vařili v octu nebo víně. Takto získaný extrakt způsoboval různě silné omamné stavy.

V antickém lékařství se zase používal jako anestetikum. Při vyšších dávkách působí jako sedativum a používá se jako prostředek na spaní. Ovšem experimentovat s mandragorou podomácku rozhodně nedoporučujeme ani my, ani odborníci.

Reklama

Související témata:

Související články

Bylinky jako pomoc při chřipce

Znáte to asi všichni. Večer uléháte zdraví, ráno se ale probudíte unavení, bolí vás celé tělo, svaly, klouby, motá se vám hlava, nosní dutiny jsou ucpané...

Výběr článků

Načítám