Hlavní obsah

Bohnická léčebna znovu otevře centrum krizové intervence

PRAHA

Centrum krizové intervence (CKI) v bohnické psychiatrické léčebně, které dříve sloužilo lidem v akutní psychické krizi, bude znovu otevřeno. Uvedl to ředitel léčebny Martin Hollý. Bývalý ředitel Ivan David, kterého ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) odvolal na konci dubna, provoz centra přesně před rokem omezil kvůli finanční ztrátovosti.

Článek

"Budeme hledat úsporná řešení a další zdroje financování a budeme se snažit efektivněji využívat kapacity," řekl Hollý. Nové vedení léčebny chce uzavřít smlouvy s pojišťovnami na výkony, které se v centru provádějí, ale dosud je pojišťovny nehradily. Pomoct by mohli v budoucnu i sponzoři nebo strategický partner.

Centrum poskytovalo do loňského června noční poradnu a lůžkové oddělení. Sloužilo například duševně nemocným lidem, jejichž stav se náhle zhoršil, nebo lidem jinak zdravým, kteří se dostali do psychické tísně.

CKI bohnické léčebně působilo roční ztráty kolem 3,5 miliónu korun. Loňské zrušení noční poradny a lůžkového oddělení kritizovali někteří odborníci, ale schválilo jej ministerstvo zdravotnictví. Magistrát hlavního města a ministerstvo zdravotnictví v lednu nabídly léčebně dorovnání ztrát, pokud obnoví CKI v původní podobě.

Magistrát se znovuotevřením souhlasí

Ministerstvo poskytlo dotaci 1,8 miliónů korun, magistrát nabídl 1,5 miliónů korun. Ředitel David ale tvrdil, že slíbené prostředky mu neumožní obnovit všechny služby centra.

Magistrát s novým rozhodnutím léčebny souhlasí. "Hlavní město vítá znovuotevření centra krizové intervence, koneckonců nemálo jsme pro to dělali," řekl radní pro zdravotnictví Milan Pešák.

Bližší informace k obnovenému provozu centra chce léčebna sdělit na tiskové konferenci v neděli v bohnickém areálu. Sejít se tam má nový ředitel Hollý, dosavadní ředitel David, náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr, primátor Prahy Pavel Bém a radní Pešák.

Více než polovina hovorů a návštěv Centra krizové intervence připadala na lidi trpící stresem a neurózami. V roce 2006 se na něj obrátilo 5 500 lidí po telefonu, 3 600 jich přišlo osobně a 200 jich zůstalo v léčebně na lůžku. Většinu služeb CKI nehradily zdravotní pojišťovny a léčebna je doplácela ze svého rozpočtu.

Reklama

Související témata:

Související články

Jen zlomek alkoholiků vyhledá pomoc odborníka

Odbornou pomoc vyhledává jen zlomek závislých na alkoholu. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky se u ambulantních psychiatrů léčí ročně asi 27...

Ředitel bohnické léčebny David byl odvolán

Ředitel pražské psychiatrické léčebny v Bohnicích Ivan David byl v úterý odvolán z funkce. Informoval o tom server Týden.cz. Mluvčí ministerstva zdravotnictví...

Výběr článků

Načítám