Hlavní obsah

BMI je příliš lichotivý index, realita bývá mnohem horší

New York

Pokud je vaše váha podle BMI zcela normální, pak se ještě neradujte. Podle amerických lékařů by se měl tento nesmyslný a nic neříkající index přestat používat v klasifikaci obezity. Někdo může mít totiž BMI hodnotu téměř dobrou či mírně v kategorii nadváha, ale přitom má na těle příliš mnoho tuku, který už patří do kategorie vážné obezity a ohrožuje ho na zdraví.

Foto: Profimedia.cz

BMI většinou počítá jen s výškou a váhou, přitom nebere v úvahu, co hmotu člověka tvoří.

Článek

V USA je přitom podle zdravotníků 39 % z osob, které se hodnotí podle BMI s mírnou nadváhou, ve skutečnosti obézních.

BMI většinou počítá jen s výškou a váhou, přitom nebere v úvahu, co hmotu člověka tvoří. Kulturista nemající na sobě téměř žádný tuk přitom může být hodnocen podle BMI jako obézní, zatímco člověk s velkou zásobou tuku na břiše a jinak poměrně štíhlým tělem může podle hodnoty BMI vycházet jako osoba s normální postavou či mírnou nadváhou. Tukové zásoby na břiše jsou závažnou obezitou, která ohrožuje zdraví člověka v mnoha směrech.

Jediným spolehlivým určením obezity je vyšetření skenováním poměru tukových zásob, svalové hmoty a hustoty kostí k váze celého těla. Ze studie obezitologa Erika Bravermana z New Yorku vyplynulo, že při takovém komplexním vyšetření bylo obézních 65 % pacientů, ale jen 26 % bylo obézních podle BMI. Nejhůře přitom BMI odhaduje obezitu u starších žen.

Reklama

Související články

Boubelky, které hýbou světem

Přestože společenský svět ovládají ultra štíhlé modelky, běžným domácnostem vládnou pohodové boubelky. Mít doma ženu kypřejších tvarů skýtá jistotu domácí...

Výběr článků

Načítám