Hlavní obsah

Betakaroten pomáhá snižovat riziko ztráty paměti

15. 11. 2007, 9:10 – WASHINGTON

Dlouhodobé užívání betakarotenu snižuje riziko ztráty paměti a vzniku demence, které jsou průvodními příznaky Alzheimerovy choroby. Ve své nové studii publikované v časopise Archives of Internal Medicine to uvádí tým amerických vědců.

Článek

Alzheimerova choroba, která se projevuje zapomínáním a nesoustředěností, poruchami řeči i hybnosti, postihne asi pět procent lidí ve věku 65 let, u osmdesátiletých je to až třetina.

Objevuje se však i u lidí ve věku 30 a 40 let. Způsobuje ji ukládání bílkoviny betaamyloidu v mozkové kůře, což vede k odumírání nervových buněk. V současnosti trpí Alzheimerovou chorobou 26 miliónů lidí, australští vědci však nedávno varovali před prudkým nárůstem případů v příštích desetiletích.

"Jde o první klinický výzkum, který nalezl způsob jak pomoci ochránit paměť, dokud je člověk zdravý," komentovala výsledky tohoto bádání Francine Grodsteinová, vedoucí vědeckého týmu z bostonské nemocnice Brigham and Women's Hospital.

Úspěch zaručí jen dlouhodobé užívání

Podle ní se však kladné účinky betakarotenu na paměť prokázaly pouze při dlouhodobém užívání - účastníci klinického výzkumu jej coby doplněk stravy užívali 18 let. Výzkum, který bostonští vědci započali už v 80. letech, zjišťoval účinky betakarotenu na téměř 6000 dobrovolnících.

Z betakarotenu, který se vyskytuje například v mrkvi, rajčatech, paprice, špenátu či petrželi, vzniká v těle vitamin A. Látka působí antioxidačně, chrání tělní buňky, nejvíce sliznice a kůži, kde se podílí na ochraně před UV zářením. Vědci už dříve popsali význam betakarotenu při ochraně organismu proti nádorům, infekčním chorobám, dně a překyselení.

Reklama

Související články

Jahody zlepšují dlouhodobou paměť

23. 10. 2006, 9:39

Sladké červené jahody patří mezi neoblíbené ovoce málokdy. Zaslouží si však skutečně pozornost, podle amerických odborníků totiž obsahuje látky, které výrazně...

Zázračné omega-3 mastné kyseliny

30. 3. 2007, 11:57

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny díky svým příznivým vlastnostem mají tvořit nezbytnou a pravidelnou součást naší stravy. Jejich význam pro organismus...

Sklenka vína denně zlepšuje paměť

29. 9. 2007, 8:05

Pokud si člověk dopřeje denně maximálně jednu či dvě sklenky vína, pak může podle novozélandských odborníků zlepšit svou paměť. Experti z Aucklandské...

Krevní test odhalí riziko Alzheimera

18. 10. 2007, 7:16

Alzheimerova choroba postihuje mozek starých lidí a působí u nich nevratná poškození, která vedou ke snížení mentálních funkcí. Ačkoli tuto nemoc nelze...

Vzdělané ničí Alzheimer rychleji

27. 10. 2007, 4:55

Vyšší počet let strávených na školách oddaluje ztrátu paměti, což je jeden z příznaků Alzheimerovy choroby. Pokud však se však vzdělaný člověk stane obětí této...

Výběr článků