Hlavní obsah

Ženu obviněnou z vraždy novorozence soud do vazby neposlal

Neratovice
Aktualizováno

Žena, kterou kriminalisté obvinili z vraždy novorozence, dítě podle vyšetřovatelů neusmrtila v rozrušení způsobeném porodem. Pokud by tomu tak bylo, při zahájení trestního stíhání by použili mírnější paragraf. Mají tomu nasvědčovat poznatky kriminalistů, jako jsou výslechy a další okolnosti. Podrobnosti ale vzhledem citlivosti případu policisté nesdělili. V pondělí odpoledne přišla zpráva, že soud v Mělníku ženu neposlal do vazby.

Žena přinesla na policii v Neratovicích mrtvé dítěVideo: Aktu.cz

 
Článek

„Soudkyně neakceptovala návrh státního zástupce na vzetí do vazby,“ potvrdila v pondělí odpoledne Právu mluvčí středočeské policie Barbora Schneeweissová. Soud se rozhodl obviněnou ženu propustit.

„Dala písemný slib, že se nebude vyhýbat trestnímu stíhání, nedopustí se žádné trestné činnosti a povede řádný život. Současně bude pod dohledem probačního úředníka, u kterého se musí hlásit a který ji bude kontrolovat, zda se nevyhýbá trestnímu stíhání. Tím se nahrazuje vazba a žena je stíhána na svobodě,“ potvrdil Právu mluvčí mělnického soudu Jindřich Špergl.

Kriminalisté už přitom mají předběžné výsledky pitvy. „Ta prokázala, že se dítě narodilo živé a zemřelo násilnou smrtí,“ sdělila Schneeweissová.

„Veškeré okolnosti případu a dosavadní zjištění vedly vyšetřovatele k použití paragrafu o zvlášť závažném zločinu vraždy,“ dodala Schneeweissová.

Ženu, která přinesla mrtvé dítě na policii v Neratovicích, obvinili z vraždy

Krimi

Policie 35letou ženu obvinila v neděli z vraždy novorozence. Své mrtvé dítě přinesla den před tím na obvodní oddělení policie v Neratovicích.

Vedle vraždy nebo například zabití pamatuje trestní zákoník zvláštním paragrafem o trestných činech proti životu také na matky, u kterých může dojít k tragédii kvůli jejich psychickému stavu.

„Matka, která v rozrušení způsobeném porodem úmyslně usmrtí při porodu nebo bezprostředně po něm své novorozené dítě, bude potrestána odnětím svobody na tři léta až osm let,“ uvádí trestní zákoník v paragrafu pojmenovaném Vražda novorozeného dítěte matkou.

Dítě po porodu uhodila a utopila, soud jí potvrdil 16 let

Krimi

Obviněné ženě hrozí za vraždu 15 až 20 let, uvedla již dříve policejní mluvčí. Proč použili kriminalisté přísnější kvalifikaci činu, policie kvůli citlivosti případu a hlavně samotnému počátku trestního řízení odmítla sdělit.

Kriminalisté nicméně podle mluvčí hovoří o tom, že veškeré zjištěné okolnosti nasvědčují právě vraždě. Konkrétní mechanismus či situace, které měly být příčinou úmrtí dítěte, policie nesdělila.

Za vraždu dítěte dostal mladík 18,5 roku

Krimi

Jednou ze záležitostí, ze které policie vycházela, byl výslech ženy. „Úkony ale dále pokračují a žena je znovu vyslýchána, tentokrát již v pozici obviněné,“ upřesnila v pondělí Schneeweissová. Tento výslech v doprovodu právníka je pak použitelný u soudu jako důkaz.

Foto: Aktu.cz

Policejní služebna v Neratovicích, kam žena přinesla mrtvé novorozeně.

Jak již dříve informovala mluvčí, žena přišla s mrtvým novorozenětem na policii poté, co po ní o několik hodin dříve vyhlásili policisté pátrání.

Důvodem byly informace, že žena měla porodit, aniž kdokoliv z jejího okolí věděl, že je těhotná, a s novorozencem ji nikdo neviděl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám