Hlavní obsah

Tajemství funkčního přátelství s výhodami

Novinky, Alžběta Dytrychová

Přátelství mezi mužem a ženou je odnepaměti ožehavé téma. Někteří tvrdí, že takové přátelství může fungovat, jiní mluví o opaku a nedokážou si čistě přátelský vztah představit. Pravdou ale zůstává, že mnoho přátel inklinuje k tzv. přátelství s výhodami, tedy ke kamarádskému vztahu, který je čas od času okořeněn sexuálním zážitkem.

Foto: Profimedia.cz

Přátelé s benefity

Článek

Na koncept přátelství s výhodami upozornil film Friends with Benefits v hlavní roli s Milou Kunisovou a Justinem Timberlakem. I když se filmový pár pokoušel o přátelství, které bylo doplněné o nezávazný sex, po čase dvojice zjistila, že se z přátelského pouta vyklubala čistá láska.

Mohlo by se tedy zdát, že přátelství s výhodami není dlouhodobě udržitelné, ale sexuální terapeutka Holly Richmondová zastává opačný názor. „Ve skutečnosti tento typ vztahu některým lidem vyhovuje více než klasický monogamní svazek,“ vysvětluje terapeutka a dodává, že povětšinou jde o lidi, kteří nemají dostatek času na randění.

Základ úspěchu? Komunikace

„Mám mnoho klientů, u kterých přátelství s výhodami skvěle funguje. To je ale dáno tím, že spolu komunikují, a především mají od vztahu stejná očekávání,“ tvrdí Richmondová pro Health.

Pokud přemýšlíte, že svému kamarádovi navrhnete přátelství s výhodami, ujistěte se, zda k blízkému člověku necítíte platonickou lásku. Stejně tak je dobré vědět, zda k vám podobné city nechová také kamarád.

Pokud by jeden z vás od přátelství s výhodami očekával „něco víc“, dříve nebo později by pravda vyšla na povrch, a pravděpodobně by zamávala s vaším kamarádským vztahem.

Demisexualita: nejprve přátelství, poté sex

Vztahy a sex

Přátelství s výhodami nemá jasnou definici, a tak záleží jenom na vás, jaká pravidla si s kamarádem nastavíte. „Stanovte si pravidla, která vyhovují vaší situaci,“ říká sexuální terapeutka a navrhuje, abyste si nejprve s kamarádem zodpověděli několik zásadních otázek.

„Můžu se stýkat s jinými muži? Musíme si navzájem říkat, že s někým jdeme na schůzku? Je vyloučené, abychom spali s jinou osobou? Jak se budeme chovat před společnými přáteli? Kolikrát týdně se budeme vídat? To jsou otázky, na které byste společně měli najít odpověď,“ dodává Richmondová.

Čas odejít

Z obecného hlediska může přátelství s výhodami fungovat několik týdnů i měsíců. Dříve nebo později ale přijde moment, kdy jeden z dvojice začne pokukovat po vážnějším vztahu. Sexuální terapeutka navrhuje, abyste si ještě před začátkem přátelství s výhodami řekli, jaký okamžik bude pro váš vztah značit stopku.

Jedině tak dokážete přátelství s výhodami ukončit se vztyčenou hlavou a nadějí, že intimní vztah dokážete opět proměnit v přátelství. „I v tomto ohledu je důležitá komunikace, díky které si na rovinu řeknete, že v přátelství s výhodami už nadále nechcete pokračovat,“ vysvětluje Holly Richmondová.

Není přítel jako přítel aneb Když se kamarádský vztah promění v toxický

Vztahy a sex

Nutno dodat, že přátelství s výhodami není samo o sobě špatný nápad. Důležité je pouze to, s jakým úmyslem do tohoto netypického vztahu přátelé jdou. Pokud vyloží karty na stůl a hrají čistou hru, pak takové přátelství může dlouhodobě fungovat.

Problém přichází v momentě, kdy do vztahu promluví zamilovanost. Je totiž zcela přirozené, když po čase chováte silné city k člověku, se kterým prožíváte intimní chvíle.

Reklama

Související témata:

Související články

Když kamarádka žárlí na kamarádku

Nerozlučné kamarádky, denní telefonáty, pravidelné dýchánky, společné vaření a dokola rozbory života v hlavní roli s nepovedenými láskami. Parťačky, které jen...

Jak být lepšími přáteli

Přátelé v našich životech sehrávají velmi důležitou roli. Jsou naší oporou v dobách, když se nám nedaří, a také ti nejlepší parťáci, když se nám naopak velmi...

Jak si získat přátele partnera

Přátelé jsou rodina, kterou si vybíráme. S přáteli našeho partnera je to jiná písnička. Pokud si s nimi od začátku sedneme, je to velké plus pro náš milostný...

Výběr článků

Načítám