Hlavní obsah

Sklony k promiskuitě se dědí, tvrdí vědci

New York

Střídáte často své sexuální partnery nebo toužíte po sexu ve třech? Pak za vaše tužby mohou geny. Podle newyorských vědců totiž máte specifickou variantu genu DRD4, jenž nutí své majitele k sexuálním excesům v podobě orgií a promiskuity.

Foto: Profimedia.cz

Lidé s „promiskuitní“ variantou genu jsou dvakrát častěji nevěrní, vyhledávají náhodný sex a pořádají sexuální orgie.

Článek

"Gen DRD4, jenž slouží jako receptor dopaminu, skutečně souvisí s chronickou nevěrou a touhou mít neustále náhodný sex," potvrzuje lékař Justin Garcia.

Stejný gen byl přitom v minulosti považován za jednu z hlavních příčin alkoholismu, gamblerství či záliby v brutálních hororech.

Podle vědců pak gen souvisí i s politicky liberálním pohledem na svět a otevřeností vůči společenským novinkám.

Lidé s tímto genem jsou dvakrát více nevěrní

„Zjistili jsme, že určitá alela (varianta) genu DRD4 souvisí velmi silně s vyhledáváním náhodného sexu, orgiemi a nevěrou. Motivace podle všeho pramení ze systému potěšení a odměny, při které dochází k uvolnění dopaminu. V případě náhodného sexu jsou rizika velmi vysoká, odměna značná a motivace variabilní, všechny tyto elementy zajišťují dopaminový rauš,“ zhodnotil výsledky své studie Garcia.

Lidé s „promiskuitní“ variantou genu jsou dvakrát častěji nevěrní, vyhledávají náhodný sex a pořádají sexuální orgie. Stále ale tuto predispozici může modulovat do jisté míry vliv prostředí.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zvládnout odhalení nevěry

Nevěru lze považovat skutečně za fenomén dnešní doby. Podle Miroslava Plzáka je nevěrou postiženo téměř 90 procent všech manželství a to v lepším případě jen...

Výběr článků

Načítám