Hlavní obsah

Sexuoložka Laura Janáčková: Papírová vagina ještě neznamená konec

Právo, Laura Janáčková

Dostala jsem se do věku, kdy se stárne těžce. Sex už není, co býval dřív. V populárních periodikách jsem se přitom dočetla, jak žena po padesátce ztratí psychické bloky, které v ní vyvolává užívání antikoncepce, a její stále ještě pěkné tělo se oddá nespoutanému víru sexuální vášně. Skutečnost však může být trochu jiná.

Foto: Profimedia.cz

Vaječníky ženám dosluhují kolem padesátky.

Článek

I když se věk, kterého se v průměru dožíváme, zvýšil za posledních sto let o víc než třetinu, vaječníky ženám stále dosluhují kolem padesátky. To se nezměnilo.

Samozřejmě existují i ženy po padesátce, které jsou v naší literatuře opěvovány a glorifikovány.

Příkladem může být třeba postava babičky od Boženy Němcové. V reálném předobraze nedosáhla ani 60 let a věděla „své.“ Lidová tvořivost jí dokonce připisuje i řadu sexuálních výroků.

Realita je ale, dámy a pánové, v tomto věku zcela jiná. Jasně ji dokumentují výzkumy pionýrů světové sexuologie, Williama Masterse a Virginie Johnsonové. Pojďme do nich nahlédnout. Nejprve se zastavme u těch dobrých zpráv.

Erekce bradavek se u starších žen objevuje stejně jako u mladších žen.

Reakce klitorisu na podráždění je také podobná. U některých žen přesahuje jeho zduření dokonce i dvojnásobek průměru. Tím ale výčet dobrých zpráv končí.

Vagina se po padesátce výrazně mění

To, že u starších žen dochází méně k rytmickým kontrakcím rekta, trápí málokterou z nás. Což se ale nedá říct o kondici vulvy. Gynekologové by vám potvrdili, že rozdíly jsou patrné už na první pohled.

Vulva třicetileté ženy, kterou stimulují dostatečné hladiny pohlavních hormonů, má jiný vzhled než vulva šedesátnice, u níž už vyhasla činnost vaječníků a s ní i vylučování potřebných hladin pohlavních hormonů.

Na místo zřaseného, skvrnitě rudého vzhledu silných stěn hormonálně stimulované vaginy se stěny stárnoucí vaginy stávají papírově tenkými. Řasení se ztrácí, barva bledne a mění na světle růžovou. Velmi tenké stěny senilní vaginy vypadají, jako by byly průhledné.

Ve stáří dochází také k tomu, že se pochva zkracuje a zužuje. Výzkum prozradil, že měří čtyři a půl až šest centimetrů do délky a jeden až jeden a půl centimetru do šířky. Mladé ženy mají pochvu hlubokou sedm až osm centimetrů a širokou dva centimetry. Pravda, plastičtí chirurgové dnes ženám nabízejí, že jim vulvu omladí a upraví.

Dámy mohou také využít řadu kosmetických nebo intimních produktů. Většina žen však tento problém řeší tak, že sex provozuje až poté, co v ložnici zhasnou. Mužům pak nevadí úzká, krátká ani papírová vagina.

Problémy s vlhkostí vaginy a bolest při vyvrcholení

Výzkum Masterse a Johnsonové zjistil i další ne příliš potěšující věci. První fyziologickou reakcí na sexuální podráždění je vaginální zvlhčení.

U mladších žen se zvlhčení rozšíří po celé vaginální dutině, a to za velmi krátkou dobu: za deset až třicet vteřin od začátku jakékoliv formy sexuálního dráždění. Po přechodu může trvat mnohem déle, než pochva začne být dostatečně vlhká: jednu až tři minuty.

Jistou výjimku tvoří ženy, které udržovaly s partnerem pravidelný a dostatečně častý sexuální styk. To znamená, že s ním souložily jednou až dvakrát za týden.

Jejich zvlhčení pak bylo podle výzkumu stejné jako u mladších žen. A mohly si užívat sex docela spokojeně, a hlavně bezbolestně i ve vyšším věku. Hlavní příčinou bolestivého pohlavního styku u nich totiž bývá nedostatečně zvlhčená pochva.

Podle výzkumu Masterse a Johnsonové nemusí bolest znepříjemňovat ženám sex jenom při pronikání penisu do pochvy. Může se objevit i na samotném vrcholu, tedy při orgasmu. Prý dosahuje takové intenzity, že se pak ženy dobrovolně vyhýbají pohlavnímu styku a oželí i orgasmus.

To ale stále není všechno, co nám ženám hrozí ve stáří. Kvůli nižší hladině pohlavních hormonů se prý po přechodu můžeme stát úplně asexuálními.

Týká se to hlavně těch z nás, které trápí i po menopauze obtíže, jako je například nadměrná únava, návaly, nervozita, emocionální podráždění, bolesti hlavy a podobně. Z obecného hlediska tedy hrozí asexualita všem ženám. Bohužel.

Psychika dokáže ledasco zvrátit

Moje milé kolegyně a přitažlivé ženy s papírovou vaginou, nezoufejte však. V našem věku už víme, že vědecká sdělení stárnou často rychleji než my.

Obraťme tedy svou pozornost zpátky k laskavým populárním článkům. Myslím k těm, které tvrdí, že sex po padesátce bývá ještě lepší než ten ve dvaceti. Placebo efekt, tedy vliv psychiky a zejména emocí, totiž často zafunguje naprosto úžasně.

Ale nemusí jít jen o psychiku. Velice povzbudivě vyznívá třeba studie skupiny vědců z Kalifornské univerzity, kterou vedla doktorka Susan Trompeterová. Zkoumala zdraví a sexuální život víc než osmi set žen. Jejich průměrný věk činil šedesát sedm roků a šedesát tři procenta z nich byla po menopauze.

Se stoupajícím věkem u nich sice klesal počet pohlavních styků, ale zároveň stoupala jejich spokojenost s nimi. A i když u sebe pozorovaly nižší sexuální touhu, zažívaly orgasmus častěji než mladší účastnice studie. Přibližně polovina žen nad osmdesát roků oznamovala sexuální uspokojení vždy nebo téměř vždy. A to je velmi dobrá zpráva.

Na závěr je nutno dodat, že ani stárnoucí muži nedopadli v uvedených výzkumech Masterse a Johnsonové ideálně. Zjištění, že v tom nejsme samy, nás možná potěší a rozveselí do té míry, že třeba budeme mít větší chuť i na sexuální radovánky s těmi našimi věčně mladými muži.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám