Hlavní obsah

Rodičovské trable aneb Konec milování, máme přece dítě

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Narození dítěte je výjimečnou událostí. Kromě radostných chvil s potomkem ale po jeho narození nastávají i krušnější chvíle, které trápí nejeden novopečený rodičovský pár. Že nevíte, o čem je řeč? Co takhle nedostatek partnerského sexu?

Foto: Profimedia.cz

Narození potomka může vztah upevnit, ale i zničit.

Článek

První dny, týdny, a dokonce i měsíce s novým členem rodiny obrátí rodičům život doslova naruby. Všechno se najednou točí kolem plínek, krmení a bezesných nocí. Snad nikdo se tak nebude divit, že manželský sex se dostává až na hodně vzdálenou kolej.

Zatímco ale většině novopečených matek nedostatek sexu mnohdy nevadí, otcové se po chvílích soucitného odříkání chtějí znovu přihlásit o „plnění manželských povinností”, většinou po uplynutí šestinedělí.

Že ale návrat k dřívější sexuální frekvenci nebývá jednoduchý, ba někdy dokonce i nemožný, dokládají data získaná z nejnovější studie zadané společností Kegel8. Z výzkumu jasně vyplynulo, že každý čtvrtý pár po narození potomka omezuje zcela jakékoli společné milostné soužití, a to i na dobu delší než půl roku.

Každý pátý novopečený otec pak dodává, že je pro něj velmi složité i jen nadhodit téma možného milování s partnerkou, natož aby k takové situaci nakonec vůbec došlo, cituje server Daily Mail.

Muži chtějí, ženy se bojí 

Všeobecně se i ženy více bojí návratu k milostnému životu, a to i když to samy chtějí. Téměř 38 % z nich totiž po porodu zažívá při sexu bolesti či nepříjemné pocity, třetina se pak obává, že společné intimní chvilky už nebudou takové jako dříve.

„Téma prvního sexu po porodu znamená velký konverzační problém pro mnoho párů,” osvětluje Jane Wakeová, odbornice na prenatální a postnatální fitness cvičení.

„Novopečení tatínkové chtějí návrat k sexu co nejdříve, ale bojí se vyvíjet tlak na své partnerky. Ženy se pak často obávají, že na návrat k sexu nejsou ještě připravené. Ze všech těchto nevyřčených obav následně vznikají mnohá nedorozumění, následují výčitky atd. Proto je v období po porodu více než nutné společně komunikovat s partnerem a vzájemně si ujasnit, co kdo chce nebo naopak z čeho má strach. Jen tak dokáže pár společně překonat vztahové zemětřesení, které s sebou narození dítěte mnohdy přináší,” vysvětluje Wakeová.

Reklama

Související články

Nejlepší dieta? Rozchod

Zatímco manželství znamená pro ženy přibírání na váze a pro muže hubnutí, po rozchodu je tomu přesně naopak. Muži se většinou zakulatí a ženy naopak kila...

Ambiciózní rodiče mohou své dítě zničit

Dnešní doba je zaměřená na výkon. Možná i proto je dost rodin, kde jsou děti vychovávány ambiciózními rodiči. Takovými, kteří mají pocit, že drilem a kritikou...

Výběr článků

Načítám