Hlavní obsah

Radim Uzel: Ne každý dokáže přiznat sobě i okolí svou sexuální orientaci

Právo, Radim Uzel

Sexuální orientace se může v průběhu života změnit. S tímto tvrzením přišla nedávno americká sexuoložka Christiana Moranová z Jižního Connecticutu. Změnu zaznamenala častěji u žen než u mužů. Studovala životopisy klientek, které svůj sexuální život začínaly jako typicky heterosexuální, po boku muže. Dokonce prý porodily i více dětí. Nakonec skončily jako lesbičky.

Foto: Profimedia.cz

Znám z vlastní zkušenosti mnoho homosexuálních mužů, kteří v roli šťastných otců a manželů vydrží žít celý život.

Článek

Přidala se k ní ještě profesorka psychologie Univerzity v Utahu Lisa Diamondová. Během deseti let zjistila, že se u žen mění pohled na vlastní sexualitu. Ty, které na počátku studie o sobě hovořily jako o bisexuálkách, se po deseti letech často označovaly za lesbičky. Ale některé lesbičky se zase staly heterosexuálními.

U mužů se stává, že šťastný manžel a otec rodiny uteče v pokročilejším věku za svým homosexuálním přítelem. Manželka obvykle snáší nevěru svého manžela s jiným mužem daleko hůř než nevěru se ženou.

Zmíněná Christiana Moranová nedokáže pochopit, že by někdo mohl zakrývat svou pravou sexuální orientaci tak dlouhou dobu. Na rozdíl od paní profesorky to docela dobře chápu. Znám z vlastní zkušenosti mnoho homosexuálních mužů, kteří v roli šťastných otců a manželů vydrží žít celý život. Tím spíše to bude možné v USA, kde homosexualita nese nálepku něčeho nepatřičného a odsouzeníhodného.

Za bisexuály se skrývají lidé, kteří nemají jasno

Dodnes tam vidíme jakési „bisexuály“, což většina sexuologů považuje za úhybný manévr a náhradní označení. Většinou se pod ním skrývají lidé, kteří nemají ve své sexuální orientaci jasno. Nebo se snaží svou pravou sexuální orientaci zastírat a činit se zajímavými. Ve skutečnosti je vlastně každý člověk buď homosexuál, nebo heterosexuál. Od narození až do smrti!

Za tím vším je strach a obavy. Ty jsou zároveň i krví mediálních zpráv. Nedávno jsme se z médií dozvěděli o americké studii, podle níž zvyšuje i mírná konzumace alkoholu riziko vzniku rakoviny prsu. Ženy, které za týden vypijí v průměru 3 až 6 skleniček vína, ohrožuje prý zhoubná nemoc o 15 % vyšším rizikem. Prokázal to výzkum vědců z Harvardské univerzity. Sledovali návyky 106 tisíc amerických zdravotních sester.

Jenže americké zdravotní sestry a psycholožky jsou ve studiích vděčnějšími objekty než laboratorní krysy. Můžete na nich dokázat téměř cokoliv. Vědecká argumentace takových poplašných zpráv je ovšem značně pochybná. Třeba taky více kouří nebo mají více stresu.

Život sám je záležitostí riskantní, nezdravou, nebezpečnou a končící smrtí

A co články o potravě zaplavené chemikáliemi, o nebezpečí kancerogenů nebo virů? A to není nic proti strašení cholesterolem a lipidy, které nám ničí požitek z dobrého oběda, a přeměňují svíčkovou s knedlíkem v konglomerát kalorií, tuků a cholesterolu. Nezbývá nic jiného, než praštit pěstí do stolu a říci: Dost!

Ať každý s rozumem pije víno, jí, co mu chutná, a dokáže přiznat sobě i svému okolí svou sexuální orientaci. Bez zbytečných společenských zábran a korekcí. Homosexuál nechť je homosexuálem a vegetarián vegetariánem. Slavný český biolog a filozof Stanislav Komárek napsal, že život sám je záležitostí riskantní, nezdravou, nebezpečnou a končící smrtí. Tak si ho nenechávejme kazit škarohlídy a šiřiteli poplašných zpráv.

Reklama

Související témata:

Související články

Radim Uzel: Muži jako oběti domácího násilí

Většina lidí se domnívá, že oběťmi domácího násilí jsou jen ženy. Není divu. Spočítáte-li vězně odsouzené za násilný trestný čin, muži mnohonásobně převažují....

Výběr článků

Načítám