Hlavní obsah

Radim Uzel: Máme za sebou tři sexuální revoluce

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První sexuální revoluce prošla Evropou v průběhu prvního tisíciletí našeho letopočtu a je spojena s šířením křesťanství. Založila jednotný kulturní vzorec evropského sexuálního chování. Výrazným způsobem změnila především staré antické mravy. Zejména dřívější poměrně přátelský poměr k homosexualitě. Ale rovněž podobu manželské lásky.

Foto: Profimedia.cz

V sexuálním vývoji se začalo experimentovat s formami mileneckých a rodinných vztahů.

Článek

Za své vzaly také některé divošské sexuální praktiky asijských kmenů osídlujících Evropu v průběhu stěhování národů. A nakonec i staré kmenové zvyky Slovanů na našem území.

Přísná monogamie párové rodiny

Tato první revoluce zavedla přísnou monogamii párové rodiny, zakázala incest a ostře se vymezila proti homosexualitě. Odlišila takzvané legitimní (manželské) a nelegitimní (nemanželské) děti. Postupně prosadila úplný monopol manželství na sex a nerozlučitelnost manželského svazku.

Před partnerskou nevěrou už samozřejmě nebylo možné zavírat oči. Hříšná nevěra byla jakž takž tolerována. Zejména u mužů nižších společenských vrstev.

Důraz na pohlavní zdrženlivost a oslava neposkvrněného panenství, to byla jedna strana tehdejší morálky.

Dvojí morálka

Druhou odvrácenou stránkou této morálky bylo připuštění prostituce. Ovšem pouze pro muže. Proto se velice často mluvilo o takzvané dvojí morálce. Druhá sexuální revoluce z přelomu druhé poloviny 16. století se vyznačuje novou sexuální otevřeností. Přinesla do života lidí takzvaný hédonismus.

Je to vlastně tělesné rozkošnictví a smyslové požitkářství. Vysoké hodnocení sexuality našlo výraz zejména v renesančním umění. Je zajímavé, že to prý vedlo dokonce k výraznému zvýšení počtu nemanželských porodů s vrcholem v roce 1590. Třetí sexuální revoluce proběhla v 60. a 70. letech dvacátého století. Vyznačovala se emancipací i zvýšeným vzděláním žen a účinnou antikoncepcí. Odmítla monopol manželství na sex a hodně oddělila sex od rozmnožování.

Skupinový sex a výměna partnerů

Další vývoj přinesl experimentování s formami sexuálních vztahů. Soužití nesezdaných začalo nabývat na významu. Také jsme se dozvídali o sexuálních výstřelcích: o skupinovém manželství, skupinovém sexu nebo o výměně sexuálních partnerů. V médiích měly značnou publicitu, ale šlo o poměrně vzácné jevy.

Třetí sexuální revoluce přinesla i uznání nemanželských dětí. Dnes už nenesou stigma vyvržence lidské společnosti. Jsou s manželskými zcela rovnoprávné. Revoluce uznala také práva homosexuálů.

Sexuální kontrarevoluce

Konec dvacátého století poznamenala zvýšená sexuální zodpovědnost. Zejména u mladých lidí. Ve srovnání s počátkem třetí revoluce, který byl spjat s takzvaným hnutím hippies, dochází ke snížení výskytu promiskuity a volné lásky. Možná to způsobily vir HIV/AIDS. Někdy se hovoří dokonce o takzvané sexuální kontrarevoluci.

Lidská sexualita se už pravděpodobně nikdy nevrátí k parametrům devatenáctého století.

Máme víc volného času než naši předkové a můžeme se více věnovat svým zábavám a potěšením. A jelikož je sex především potěšením, dá se předpokládat, že se současníci věnují sexuálním radovánkám častěji než naši předkové.

Reklama

Související články

Radim Uzel: Jaká hudba je nejvíc erotická

Který hudební žánr je tím pravým pro probuzení sexuálních vášní? Obecně platná odpověď se hledá těžko. Každého vzrušuje něco jiného. Vydatnou roli tady hraje...

Výběr článků

Načítám